Υπαίθρια πάρτυ: Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες και τονίζουν σε όλους τους τόνους το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες με τα υπαίθρια πάρτυ και το συνωστισμό στους δρόμους χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Επισημαίνουν πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας θα χειροτερέψει, αλλά και πως αυτή η εικόνα αρμόζει σε χώρα που δεν έχει πάρει καθόλου μέτρα, όχι σε κράτος που μόλις ξεπέρασε το lockdown.

Νίκος Σύψας: Η καταστροφή θα είναι τεράστια

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας προειδοποίησε, με αφορμή τα υπαίθρια πάρτυ, όπως αυτό στην Αγία Παρασκευή, ότι η εικόνα της πανδημίας θα μπορούσε να ανατραπεί μέσα σε «χρόνο μηδέν». «Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι η επιδημία δεν τελείωσε. Η επιδημία είναι ακόμα εδώ. Ο ιός είναι ακόμα γύρω μας, στην κοινότητα και είναι έτοιμος να γυρίσει και να μας “δαγκώσει”. Αν παραβιάσουμε τα μέτρα απόστασης, απολύμανσης και ασφάλειας θα ξαναγυρίσει ο ιός και η καταστροφή που θα γίνει εάν αναγκαστεί η πολιτική ηγεσία να ξανακλείσει την ηγεσία, θα είναι τεράστια. Και κοινωνική, και οικονομική», υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Δεν παίζουμε. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν παραβιαστούν τα μέτρα, αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες το R0 θα φτάσει σε 1,5 ή 2 ή 2,5 – δηλαδή εκεί μου ήμασταν – σε χρόνο μηδέν. Δεν θέλει πολύ καιρό. Μέρες χρειάζεται. »Μπορούμε να ξυπνήσουμε μια μέρα και να δούμε ξαφνικά τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται, τις εισαγωγές να πολλαπλασιάζονται και τις διασωληνώσεις να ανεβαίνουν. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Μην έχει ο κόσμος την εντύπωση ότι αυτό μπορεί να γίνει πολύ αργά, ότι θα έχουμε πολύ καιρό να αντιδράσουμε, αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, οι επιδημίες αυτές είναι αμείλικτες. Στην Ιταλία και στην Ισπανία τι έγινε – ξύπνησαν μία μέρα και βρέθηκαν μπροστά σε μία κόλαση, δε θέλουμε να τα ξαναδούμε αυτά μπροστά μας, πρέπει να είμαστε φοβερά προσεχτικοί. Κανένας εφησυχασμός», σημείωσε με έμφαση.

Χαράλαμπος Γώγος: Ανησυχώ, νομίζουν ότι τελείωσε η επιδημία

Ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα υπαίθρια πάρτυ. Ανέφερε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «Φυσικά το φοβάμαι, ήταν η δεύτερη ημέρα (άρσης των μέτρων). Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά».

Ο κ. Γώγος εξήγησε ότι στην φάση που βρισκόμαστε στόχος ήταν να δοθεί προσοχή στο μετρό, στα λεωφορεία και τα μέσα μεταφοράς «και τελικά προκύψανε πολλοί άλλοι πυρήνες, χειρότεροι». «Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος. Νομίζω κατάλαβε ότι τελείωσε το θέμα, έχουμε μηδέν κρούσματα, δεν έχουμε καμία προοπτική για νέα κρούσματα και φέρεται όπως φερόταν πριν από την επιδημία. Πραγματικά ανησύχησα», σημείωσε ο καθηγητής. Τόνισε πως στην παρούσα κατάσταση ο στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση στα λίγα κρούσματα που θα υπάρχουν και η περιχαράκωση με ιχνηλάτηση. «Άντε να ιχνηλατήσει κανείς αυτό που έγινε στην Αγία Παρασκευή», σημείωσε.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Εστία υπερμετάδοσης

Οτιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης -συναθροίσεις έως 10 ατόμων- με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας «δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού», αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
«Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σύνολο του πληθυσμού ανταποκρίνονται στις οδηγίες», είπε και επανέλαβε με έμφαση ότι ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση.

«Αν υπάρχει κρούσμα σε ένα τόσο μεγάλο γκρουπ ανθρώπων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να περιοριστούν εγκαίρως τα περιστατικά». Ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτει ότι γεγονότα υπερμετάδοσης είδαμε στην Αυστρία όπου μολύνθηκαν μέχρι και 1.000 άτομα και τονίζει ότι στο συγκεκριμένο ιό “ αρέσουν” οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων και μεταδίδεται πολύ εύκολα σε τέτοιες συνθήκες».

Ηλίας Μόσιαλος

Πριν από λίγες εβδομάδες ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος είχε δημοσιεύσει ένα γράφημα το οποίο έδειχνε πώς μπορεί να γίνει η μετάδοση του ιού και πόσο σημαντική είναι η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. Στο γράφημα αυτό με τίτλο: «Η δύναμη της κοινωνικής αποστασιοποίησης και η σημασία των αποστάσεων ασφαλείας φαίνονται τα εξής:

Στην πρώτη στήλη ένας ασθενής ή φορέας μπορεί να μολύνει σε 5 ημέρες 2,5 άτομα και σε 30 ημέρες η διασπορά να φτάσει τους 406 συμπολίτες μας.

Στη δεύτερη στήλη, με μείωση των επαφών κατά 50%, η μόλυνση μπορεί να φτάσει σε 1,5 άτομο και σε 30 ημέρες να νοσήσουν μόλις 15 συμπολίτες μας.

Στην τρίτη στήλη του γραφήματος με μείωση των επαφών κατά 75% μπορεί να μολυνθεί μόλις 0,6 άτομα και η διασπορά σε ένα μήνα να είναι μόνο σε 2.5 συμπολίτες μας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις