Αγία Παρασκευή: Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία του Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, παρά την απόφαση που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, να παραμείνει κλειστή κάθε βράδυ από τις 21:00 το βράδυ έως και τις 06:00 το πρωί. Στο σημείο μετέβη το απόγευμα ισχυρή αστυνομική δύναμη, για να αποφευχθεί επανάληψη των επεισοδίων που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους πολίτες για τις ώρες που θα είναι κλειστή η πλατεία και ζήτησαν να αποχωρήσουν για λόγους δημόσιας υγείας. Οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με συνθήματα εναντίον των αστυνομικών, ζητώντας τους να απομακρυνθούν από το σημείο.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως η πλατεία θα κλείνει τις βραδινές ώρες. Τα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Αγία Παρασκευή, όπως είπε, «δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης». «Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών. Χθες, Τρίτη, επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού», πρόσθεσε.


Αγία Παρασκευή: Δεκάδες άτομα στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη παρά την απαγόρευση

Ανάλογα περιστατικά, μικρότερης κλίμακας βέβαια, καταγράφηκαν και στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, όπου ύστερα από καταγγελίες περιπολικά έφτασαν στα σημεία αυτά και ζήτησαν από τον κόσμο να απομακρυνθεί όπως και έγινε.

Παρόμοια εικόνα και στην Ακρόπολη όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε να δει την πανσέληνο χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις, αλλά ο κόσμος βρίσκεται ο ένας κοντά στον άλλο.

Ανακοίνωση αναρχικών για τα γεγονότα στην Αγία Παρασκευή

«Χθες το βράδυ τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με δακρυγόνα σε κατοίκους και νέο κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία Αϊ Γιάννη της Αγίας Παρασκευής. Ο δήμαρχος Ζορμπάς, πιστός στη τακτική της δεξιάς να συκοφαντεί οτιδήποτε είναι συλλογικό, προσπαθεί από χθες το βράδυ να ταυτίσει το νέο κόσμο που επιλέγει μία πλατεία να συναντηθεί με τους φίλους του με τη διακίνηση ναρκωτικών. Βέβαια έχει τους λόγους του γιατί εδώ και καιρό προσπαθεί και αυτός να κάνει τις χάρες τους δίνοντας την πλατεία στα μαγαζιά για να βάλουν τραπεζοκαθίσματα. Και είναι αυτή η άτιμη η νεολαία που δεν λέει να φύγει.

Στη συγκεκριμένη πλατεία κάτοικοι και μη της Αγίας Παρασκευής έχουμε βρεθεί για συνελεύσεις, συλλογικές κουζίνες, φεστιβάλ, συναυλίες, προβολές ταινιών, χαριστικά/ανταλλακτικά παζάρια, συζητήσεις δίνοντας το κοινωνικό πρόσημο στους δημόσιους χώρους έξω από τη λογική του εμπορεύματος και προτάσσοντας την αξία της χαμένης συλλογικής ζωής σε καιρούς που η οικονομική κρίση άφηνε πίσω της πληγωμένους ανθρώπους μόνους. Με αφορμή το περιστατικό στην Αγία Παρασκευή και δεδομένης της νέας κρίσης που έρχεται δεν έχουμε ανάγκη ούτε καφετέριες ούτε τραπεζοκαθίσματα και για τα προβλήματα έχουμε συλλογικές διαδικασίες, ανοιχτές και δημόσιες να τα λύνουμε. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να βρεθούμε με τους γείτονές μας να δούμε πως θα βγούμε όρθιες σε μία κοινωνία ελεύθερη και πως θα αντισταθούμε στην επικείμενη φτωχοποίηση. Πώς θα πάρουμε ξανά τις ζωές μας στα χέρια μας από την υγεία, τη στέγη, τη τροφή, την εργασία δημιουργώντας μία νέα προοπτική τόσο για τη διαχείριση της κρίσης του «έχειν» όσον και της κρίσης του «είναι».

Μέχρι σήμερα βρήκαμε τους τρόπους και ανοίξαμε τους δρόμους της αλληλοβοήθειας με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Έτσι και τώρα θα βρούμε τους τρόπους για να συνεχίσουμε να περπατάμε για να βγούμε από αυτή τη κρίση όρθιοι, ίσοι και ελεύθεροι.

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»

Αγία Παρασκευή: Δεκάδες άτομα στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη παρά την απαγόρευση

Να σημειωθεί ότι είχε κυκλοφορήσει διαδικτυακό κάλεσμα για συγκεντρώσεις στην πλατεία.

Υπαίθρια πάρτι: Έντονη ανησυχία προκαλούν τα υπαίθρια πάρτι, αλλά και τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε καφέ μπαρ, για τη διασπορά του covid-19.


Τα επεισόδια της Τρίτης

Ένα πάρτι δεκάδων νεαρών με μπύρες και μουσική στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή ήταν ο λόγος της έντασης που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή. Η συγκέντρωση έγινε αμέσως αντιληπτή από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες ζήτησαν να διαλυθεί το πλήθος, καθώς παραβίαζε τους κανόνες περί συγχρωτισμού, στην προσπάθεια να επιστρέψει η κοινωνία σε μία κανονικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη διασπορά του νέου κορονοϊού σε χαμηλά επίπεδα.

Οι αστυνομικοί δέχτηκαν πέτρες και μπουκάλια από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι παρέμειναν στην πλατεία φωνάζοντας συνθήματα για αρκετή ώρα ενώ στη συνέχεια τα ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών για να απομακρύνουν τα περίπου 400 άτομα από την πλατεία, ενώ στο σημείο κατέφτασε και ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ο οποίος μίλησε για 800 άτομα. Η κατάσταση ηρέμησε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε στάσεις λεωφορείων και κάδους απορριμάτων.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην οποία υπήρξε συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη. Το βράδυ της Δευτέρας είχε σημειωθεί παρόμοια συγκέντρωση ατόμων, όπως είχε καταγγείλει ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Διακογιάννης, αναρτώντας και τη σχετική φωτογραφία στο Facebook.

Πρόεδρος εμπορικού συλλόγου

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στο Flash.gr ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ (Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής) Βασίλης Τσαγγάρης τόνισε ότι η κατάσταση στην πλατεία ήταν ανεπίτρεπτη καθώς από τη πρώτη μέρα άρσης των περιορισμών, τη Δευτέρα 4/5 ομάδα περίπου 500 ατόμων συγκεντρώθηκε στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη χωρίς κανένα μέσο προστασίας και φυσικά χωρίς να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις. Παρότι τους έγινε σύσταση, δεν συμμορφώθηκαν και ξανασυγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία και να σημειωθούν έκτροπα.

Δυστυχώς το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο αλλά κρατάει χρόνια και δεν έχει αντιμετωπιστεί. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις την παρέμβαση των ΜΑΤ στην περιοχή σου αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να υπήρχε άλλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο όχλος σημείωσε ο κ. Τσαγγάρης.