Αγία Παρασκευή: Με μεγάφωνα, αρχικά, η Αστυνομία προσπάθησε να απομακρύνει τους πολίτες από το σημείο. Οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν με συνθήματα, «έξω απ’ την πλατεία η αστυνομία», με την ατμόσφαιρα να «μυρίζει μπαρούτι».

Μπροστά στον κίνδυνο να προκληθούν επεισόδια, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έδειχναν προσωρινά να υποχωρούν, επιστρέφοντας μπροστά από τα λεωφορεία τους και τηρώντας στάση αναμονής. Από την πλευρά τους, οι περίπου 200 συγκεντρωμένοι προσπαθούσαν μεν να παραμείνουν στην πλατεία, αλλά κρατώντας αποστάσεις μεταξύ τους. Όσο περνούσε η νύχτα, το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία όλο και λιγόστευε.

Περί τις 23:30, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να αποχωρούν, ωστόσο διάσπαρτες ομάδες, περίπου 100-150 άτομα, παρέμεναν μέσα στην πλατεία και στο πεζοδρόμιο της Αγίου Ιωάννου.

Γύρω στις 12:30 μετά μεσάνυχτα, είχαν μείνει περίπου 100 άτομα, τα οποία φώναζαν συνθήματα, ενώ από τη μία μετά τα μεσάνυχτα, άρχισαν να αποχωρούν οι περισσότεροι, με την αστυνομία να τηρεί διακριτική στάση, αναμένοντας τη διάλυση της συγκέντρωσης δίχως επεισόδια και περαιτέρω ένταση.

Αγία Παρασκευή: Δεκάδες άτομα στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη παρά την απαγόρευση

Λίγο πριν τις δύο μετά τα μεσάνυχτα, στην πλατεία είχαν παραμείνει διάσπαρτα περί τα 30 άτομα, ενώ και οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποχωρήσει στην πλειοψηφία τους. Οι επικεφαλής της αστυνομίας που βρισκόταν στην περιοχή, με συζήτηση έπεισαν τους παρευρισκόμενους να απομακρυνθούν. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε η επέμβαση και δεν δημιουργήθηκαν επεισόδια.


Το βράδυ της Τετάρτης σηκώθηκε και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι αρμόδιοι για την κατάσταση στις πλατείες.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/05/astynomia-768x512.jpg

Τι καταγγέλλει ο δήμαρχος

Σε καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών στη συγκεκριμένη πλατεία προχώρησε ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς.

Ανακοίνωση αναρχικών για τα γεγονότα στην Αγία Παρασκευή

«Χθες το βράδυ τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με δακρυγόνα σε κατοίκους και νέο κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία Αϊ Γιάννη της Αγίας Παρασκευής. Ο δήμαρχος Ζορμπάς, πιστός στη τακτική της δεξιάς να συκοφαντεί οτιδήποτε είναι συλλογικό, προσπαθεί από χθες το βράδυ να ταυτίσει το νέο κόσμο που επιλέγει μία πλατεία να συναντηθεί με τους φίλους του με τη διακίνηση ναρκωτικών. Βέβαια έχει τους λόγους του γιατί εδώ και καιρό προσπαθεί και αυτός να κάνει τις χάρες τους δίνοντας την πλατεία στα μαγαζιά για να βάλουν τραπεζοκαθίσματα. Και είναι αυτή η άτιμη η νεολαία που δεν λέει να φύγει.

Στη συγκεκριμένη πλατεία κάτοικοι και μη της Αγίας Παρασκευής έχουμε βρεθεί για συνελεύσεις, συλλογικές κουζίνες, φεστιβάλ, συναυλίες, προβολές ταινιών, χαριστικά/ανταλλακτικά παζάρια, συζητήσεις δίνοντας το κοινωνικό πρόσημο στους δημόσιους χώρους έξω από τη λογική του εμπορεύματος και προτάσσοντας την αξία της χαμένης συλλογικής ζωής σε καιρούς που η οικονομική κρίση άφηνε πίσω της πληγωμένους ανθρώπους μόνους. Με αφορμή το περιστατικό στην Αγία Παρασκευή και δεδομένης της νέας κρίσης που έρχεται δεν έχουμε ανάγκη ούτε καφετέριες ούτε τραπεζοκαθίσματα και για τα προβλήματα έχουμε συλλογικές διαδικασίες, ανοιχτές και δημόσιες να τα λύνουμε. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να βρεθούμε με τους γείτονές μας να δούμε πως θα βγούμε όρθιες σε μία κοινωνία ελεύθερη και πως θα αντισταθούμε στην επικείμενη φτωχοποίηση. Πώς θα πάρουμε ξανά τις ζωές μας στα χέρια μας από την υγεία, τη στέγη, τη τροφή, την εργασία δημιουργώντας μία νέα προοπτική τόσο για τη διαχείριση της κρίσης του «έχειν» όσον και της κρίσης του «είναι».

Μέχρι σήμερα βρήκαμε τους τρόπους και ανοίξαμε τους δρόμους της αλληλοβοήθειας με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Έτσι και τώρα θα βρούμε τους τρόπους για να συνεχίσουμε να περπατάμε για να βγούμε από αυτή τη κρίση όρθιοι, ίσοι και ελεύθεροι.

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»

Συναθροίσεις και σε άλλες περιοχές

Ανάλογα περιστατικά, μικρότερης κλίμακας βέβαια, καταγράφηκαν και στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, όπου ύστερα από καταγγελίες περιπολικά έφτασαν στα σημεία αυτά και ζήτησαν από τον κόσμο να απομακρυνθεί όπως και έγινε.

Παρόμοια εικόνα και στην Ακρόπολη όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε να δει την πανσέληνο χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις, αλλά ο κόσμος βρίσκεται ο ένας κοντά στον άλλο.