Αγ. Παρασκευή – Πλατεία: Όταν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος βγήκε και εξέφρασε την «ιδέα», οι Δήμοι ανά την επικράτεια να παραχωρήσουν περισσότερο εξωτερικό χώρο σε καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα, με χαμηλά τέλη, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, η πλειοψηφία είδε το τυρί. Σχεδόν κανείς δεν μίλησε για τη φάκα, κι ας ήταν ορατή διά γυμνού οφθαλμού.

Φυλάττοντας Θερμοπύλας και πλατείες

Ανύπαρκτες οι προειδοποιητικές απόψεις ότι οι μεγάλες αστικές πόλεις και κυρίως η Αθήνα, πάσχουν από έλλειψη πεζοδρομίων και δημόσιων χώρων. Πέρα από τις συνοικιακές πλατείες, όσες κεντρικές φτιάχνονται εδώ και 15 χρόνια, φροντίζουν να μην έχουν παγκάκια και να μην μπορεί να μαζεύεται κόσμος. Το τζάμπα είναι διωκόμενο ποικιλοτρόπως και οι συναθροίσεις δεν είναι επιθυμητές.


Λογικά, αυτός ο δρόμος – πέρασμα, θα αποκλειστεί αν εφαρμοστεί η ιδέα του υπουργού

Πέραν του γεγονότος ότι η πρόταση του υπουργού έμπαζε νερά από παντού, διότι η υλοποίηση της δεν είναι εφικτή (για να εξυπηρετούν τα μαγαζιά εστίασης την μέχρι προ κορονοϊού πελατεία θα πρέπει να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα και στις λωρίδες κυκλοφορίας οχημάτων…), στην πραγματικότητα άνοιγε το δρόμο να εκτοπιστούν οι δημόσιοι χώροι. Από τη μία οι απελπισμένοι ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιατορίων κ.λπ. από την άλλοι οι πολίτες που δικαιούνται να βαδίζουν στα πεζοδρόμια σαν άνθρωποι, με τους γονείς να μπορούν να κάθονται στην κεντρική πλατεία της γειτονιάς τους με τα παιδιά τους να παίζουν, με τους νέους να μαζεύονται.

Στις κεντρικές πλατείες των πόλεων τα παιδιά θα μπορούν να παίζουν αν συμβεί αυτό που προτείνεται;

Τα πρόσφατα επεισόδια στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής ήταν η αφορμή να τραβηχτεί η κουρτίνα και να δούμε λίγο το παρασκήνιο. Κατ΄αρχάς στο όνομα του κορονοϊού θα συρρικνωθεί όχι μόνο η οικονομία αλλά θα εφαρμόσει και η κυβέρνηση το δόγμα της: η πολύ ελευθερία βλάπτει. Απαγορεύονται λοιπόν οι μαζώξεις, όχι όλες ακριβώς, αλλά απαγορεύονται. Και τον νόμο αναλαμβάνουν να εκτελέσουν τα ΜΑΤ. Βεβαίως αυτό λέγεται καταστολή και όχι εφαρμογή του νόμου, αλλά μικρό το κακό…

Ο δημοσιογράφος Νίκος Σέρκος σε ανάρτησή του κατέθεσε μια παράμετρο την οποία σίγουρα οι πολίτες θα την κληθούν μια ημέρα να τη διαχειριστούν. Κατ΄ αρχάς υπάρχουν καφετέριες – μπαρ καθαρά και καφετέριες – μπαρ βιτρίνες. «Στην Πλατεία της Αγ. Παρασκευή που θεωρείται πλατεία «φιλέτο», πολύ κοντά στις παρυφές του Υμηττού και στην «καλή» περιοχή του δήμου, είναι κοινό μυστικό στην περιοχή πως συγκεκριμένα μαγαζιά έχουν γίνει «υποκαταστήματα» διανομής σκληρών ναρκωτικών, ολόκληρης της βορειοανατολικής Αττικής και των Μεσογείων» αναφέρει ο δημοσιογράφος. Ένα το κρατούμενο.

Το άλλο σημαντικό, που ενδιαφέρει και αφορά κάθε δημότη οποιουδήποτε δήμου είναι ότι πάρα πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι, παλεύουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, να προσεταιριστούν τις κλίκες των επιχειρηματιών της εκάστοτε περιοχής. Τα τραπέζια λοιπόν στις πλατείες και τα πεζοδρόμια γίνονται εργαλείο στα χέρια όποιου δημάρχου το επιθυμεί να αποκτά πελατειακές σχέσεις νομιμοποιώντας το πάγιο και αδηφάγο αίτημα των επιχειρηματιών: να γεμίσουν τους ελεύθερους χώρους με τραπεζοκαθίσματα. Προκειμένου να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να εκδιωχθούν όσοι «τζαμπατζήδες» παίρνουν την μπίρα τους, το παγωτό τους ή το σουβλάκι τους και κάθονται σε μια πλατεία. Δύο τα κρατούμενα.

Εν ολίγοις υπόθεση γύρω από την συγκεκριμένη πλατεία στην Αγία Παρασκευή, φαντάζει να είναι μια υπόθεση συνδιαλλαγής, μεταξύ της δημοτικής αρχής και των επιχειρηματιών που τον στηρίζουν. Σύντομα θα δούμε αν θα διαψευστεί αυτή η σκέψη ή θα γίνει γεγονός.

Η μετα-κορονοϊού εποχή κομίζει πολλές ρωγμές στο σώμα της δημοκρατίας. Στο όνομα της πανδημίας όχι μόνο ο χώρος της εργασίας θα υποστεί κραδασμούς και μετατοπίσεις αλλά τα δικαιώματα και οι ελευθερίες, επίσης.