Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Μαΐου 2020: Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και Ευαγγελιστή (Σύναξις της αγίας κόνεως της εκπορευομένης εκ του τάφου του Ιωάννου του Θεολόγου), του Οσίου Αρσενίου του Μέγα, του Οσίου Μήλη του Υμνωδού, των Αγίων Στρατιωτών των Μαρτύρων, και την Ανάμνηση του Θαύματος της Υπεραγίας Θεοτόκου στην πόλη Κασσιόπη.

Επίσης τιμούμε την Αγία Αυγουστίνη τη Μάρτυρα την εν Βυζαντίω, τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη, τον Όσιο Αρσένιο του Νόβγκοροντ τον διά Χριστόν σαλό, τον Όσιο Αρσένιο τον εν τη Λαύρα του Κιέβου ασκήσα, τον Όσιο Κασσιανό τον Έγκλειστο, τον Άγιο Ελλάδιο Επίσκοπο Ωξέρρης, τον Άγιο Διονύσιο τον Ιερομάρτυρα, τους Οσίους Ζωσιμά και Ανδριανό, τη Σύναξη της Παναγίας της Κασσωπίτρας στην Κέρκυρα και τη Σύναξη της Παναγίας της Κασσωπίτρας στην Άρτα. Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Αρσένιος, η Αρσενία (Αρσίνα, Αρσινόη), που γιορτάζουν και στις 18 Αυγούστου (Οσίου Αρσενίου του νέου ασκήσαντος εν Πάρω) και στις 10 Νοεμβρίου (Οσίου Αρσενίου Καππαδόκου), ο Θεολόγος, η Θεολογία, ο Μήλιος  και η Μηλιώ (Μηλιά, Μηλίτσα). Χρόνια τους και ευτυχισμένα!

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου, «ὁ ἐπιπεσῶν ἐπὶ τὸ στῆθος τοῦ Ἰησοῦ», είναι εκείνος που έγραψε το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, αλλά και τις τρεις Καθολικές Επιστολές, που φέρουν το όνομά του. Η μνήμη του Αποστόλου Ιωάννου εορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου. Η σημερινή εορτή, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, συνδέεται με την ανάδυση θαυματουργικής κόνεως (σκόνης) από τον τάφο του Ευαγγελιστού, μέσω της θαυματουργικής επενέργειας του Αγίου Πνεύματος, που οι ντόπιοι την αποκαλούσαν «επίγειο μάνα». Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, αφού, ύστερα από θείο φωτισμό, προέβλεψε ότι επρόκειτο να μεταστεί από την παρούσα ζωή στην αιώνια και ατελεύτητη, παρέλαβε τους μαθητές του και βγήκε έξω από την Έφεσο. Εκεί σε ένα σημείο υπέδειξε να ανοιγεί τάφος. Μόλις έγινε αυτό, μπήκε μέσα ζωντανός και κοιμήθηκε με ειρήνη. Ο τάφος αυτός εφεξής έγινε πηγή ιαμάτων.

Η Σύναξη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου, ετελείτο στον περιφανή ναό του, ο οποίος βρισκόταν στον τόπο που ονομάζεται Έβδομον, στο σημερινό Μακροχώρι Κωνσταντινουπόλεως. Για το ναό αυτό στον Έβδομον, που υπήρχε κατά τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., γνωρίζουμε σχετικά από τον Σωκράτη τον Σχολαστικό. Κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. ο ναός του Θεολόγου ήταν καταβεβλημένος, ίσως εξαιτίας σεισμών ή καιρικών επηρειών και γι’ αυτό ανήγειρε αυτόν εκ βάθρων ο αυτοκράτορας Βασίλειος ο Μακεδών. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε, την φράση που συνεχώς έλεγε στους μαθητές του ο Απόστολος Ιωάννης: «Τεκνια, αγαπατε αλληλους» (Ιωαν. ιγ΄ 34), που σημαίνει, παιδιά μου, να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Και όταν οι μαθητές του ρώτησαν γιατί συνεχώς τους λέει την ίδια φράση, αυτός απάντησε «διότι είναι εντολή του Κυρίου, και όταν αυτό μόνο γίνεται, αρκεί».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις