Πανσέληνος Μαΐου 2020: Μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως είναι το φεγγάρι της 7ης Μαΐου. Πρόκειται για την τελευταία από τις τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020. Η Σελήνη πλησιάζει ξανά περισσότερο τη Γη, φθάνοντας σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων (περίγειο). Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται ακόμη κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών.

Η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη. Ο όρος υπερπανσέληνος (supermoon) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλε από το 1979. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί σε ένα περίπου χρόνο, το Μάιο του 2021.

Δείτε υπέροχες λήψεις από το φακό της eurokinissi


Ο όρος “supermoon” δόθηκε από τον Richard Nolle το 1979 και αναφέρεται είτε σε ένα νέο είτε σε ένα πλήρες φεγγάρι που εμφανίζεται στο 90% του περιγράμματος, της πλησιέστερης προσέγγισής του στη Γη σε μια δεδομένη τροχιά.Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, σε ένα τυπικό έτος μπορεί να υπάρχουν 3 ή 4 πλήρεις “Supermoons” στη σειρά .Στην πράξη, αυτό που προσελκύει την προσοχή του κοινού είναι τα πλήρη Φεγγάρια που φαίνονται μεγαλύτερα και λαμπρότερα κάθε χρόνο.

Για το 2020, τα τέσσερα πλήρη φεγγάρια από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο πληρούν αυτό το όριο 90%, ενώ τα πλήρη φεγγάρια τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι σχεδόν ίδια σε μέγεθος και φωτεινότητα.Αυτή η πανσέληνος θα είναι ελαφρώς πιο κοντά στη Γη (περίπου 0,1%) από το πλήρες φεγγάρι του Μαρτίου, έτσι αυτό θα είναι το “πιο σούπερ” των πλήρων supermoons φέτος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις