Χρυσοχοΐδης – Αθήνα: Η στάση κάθε υπουργού πρέπει να διέπεται από συνεννόηση, στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές και πολιτισμό. Κι όχι από τις ψυχικές του διαθέσεις. Είναι αδιανόητη η βία που ξεκίνησε αμέσως εναντίον 17χρονων που μετά από 40 μέρες βγήκαν «να αράξουν» στις πλατείες. Σήμερα που οι δημόσιες υπηρεσίες, τύπου ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ έχουν περισσότερο κόσμο από όσους μαζεύτηκαν στις πλατείες, θα τους στείλει τα ΜΑΤ;

Όπως εύστοχα γράφει ο δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης σε άρθρο του στο newpost.gr: «Άμα είσαι δεκάξι, δεκαεπτά, δεκαοκτώ (και συν, πλην άλλα δυο-τρία χρόνια) και βράζει το αίμα σου και δεν είναι η πρώτη σου προτεραιότητα να κάτσεις το βράδυ αναπαυτικά στον καναπέ να δεις Σπύρο Παπαδόπουλο με νάιλον ντέφια και ψόφια κέφια, τότε θα κοπανιέσαι…. Κι άμα σπέρνεις ανέμους χημικών, ετοιμάσου να θερίσεις θύελλες αντίδρασης. Και αντίστασης επίσης, σε μια «κανονικότητα» που μπορεί να γίνει πιο ζοφερή κι από τον κορονοϊό τον ίδιο. Αν όχι για εμάς τους παλιόγερους των «ήντα», τότε για τους πιτσιρικάδες σίγουρα που, δεν ξέρω αν σας το είπα, το αίμα τους βράζει».

Για «σκληρό ανορθολογισμό και αυταρχισμό της κυβέρνησης» έκανε λόγο και ο Νάσος Ηλιόπουλοςεπικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» σχετικά με τον αποκλεισμό της πλατείας στην Αγ. Παρασκευή αλλά και την αστυνομική επίθεση στην πλατεία Αγ. Γεωργίου η οποία, όπως είπε, «ξεπέρασε κάθε όριο».

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» σημείωσε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε «Ένα νέο κυνήγι μαγισσών απέναντι σε ανθρώπους που υποτίθεται ότι δεν τηρούν τα μέτρα και ότι είναι επικίνδυνο πράγμα ο δημόσιος χώρος και οι πλατείες» επισημαίνοντας πως αντίθετα «χρειαζόμαστε περισσότερο και όχι λιγότερο δημόσιο χώρο»

Πλατεία Αγίας Παρασκευής

Αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης όπου και εκεί «ζήσαμε τη δαιμονοποίηση του δημόσιου χώρου με την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Παραλία και τον τρόπο που διεξήχθη ο διάλογος, λες και ο κόσμος δεν θα το έκανε σε στενότερους δρόμους μετά το κλείσιμο». «Ήταν ενδεικτικό της διαχείρισης και στο υγειονομικό κομμάτι ο περιορισμός των δημόσιων χώρων και τώρα που είμαστε στη διαδικασία εξόδου η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με τα πραγματικά μέτρα στήριξης που πρέπει να λάβει για την κοινωνία, ασχολείται με το πως θα δημιουργήσει νέους εχθρούς» δήλωσε ακόμη.

Πλατεία Κυψέλης

Σχετικά με την στάση της διοίκηση του Δήμου Αθηναίων ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «έχει επιλέξει να μη μιλάει για τέτοια ζητήματα ενώ είναι σίγουρο ότι γνώριζε για την επιχείρηση στην πλατεία Αγ. Γεωργίου. Δεν έχει απαντήσει για τις καταγγελίες ότι πριν ξεκινήσει η επίθεση έκλεισαν τα φώτα στην πλατεία. Δεν γίνεται να μην μιλάει για αυτά, όταν η αστυνομία έχει μετατρέψει την Αθήνα σε ένα λούνα παρκ αυθαιρεσίας και αυταρχισμού».

Τέλος, επεσήμανε πως «η κυβέρνηση έχει μια τεράστια αμηχανία απέναντι στην οικονομική κατάρρευση που έχει ξεκινήσει και μπροστά σε αυτή την αμηχανία, την αδυναμία και απροθυμία της να πάρει μέτρα στήριξης επιστρέφει σε αυτά που ξέρει: την καταστολή και το ξύλο σε όποιον διεκδικεί δημόσιο χώρο, δημόσια υγεία, στήριξη της εργασίας ή ο,τιδήποτε άλλο κοινωνικό».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις