Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Μαΐου 2020: Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τιμά τη μνήμη του Αγίου Επιφάνιου Επισκόου Κωνσταντίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου, του Αγίου Γερμανού Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, του Οσίου Θεοδώρου του εν Κυθήροις ασκήσαντα, του Αγίου Ιωάννη του Βλάχου, του Αγίου Φιλίππου του Αργύριου, του Αγίου Ευθυμίου Πατριάρχη Ιεροσολύμων και του Οσίου Νικήτα του Σιναΐτη.

Επίσης, τιμούμε την Εύρεση των τιμίων λειψάνων της Αγίας Ειρήνης της Παρθενομάρτυρος, τον Άγιο Ιωάννη τον Νεομάρτυρα εκ Σερρών, την Οσία Καλλίτροπο, την Αγία Δομιτίλλα τη Μάρτυρα, τον Άγιο Παγκράτιο τον Μάρτυρα, τον Άγιο Θεοφάνη Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον Όσιο Λέοντα εν Μεθώνη, τους Αγίους Μάρτυρες εις Μπούτοβο της Ρωσίας, τον Όσιο Νεκτάριο της Όπτινα, τον Όσιο Αντώνιο του Ραντονέζ, τον Όσιο Διονύσιο του Ραντονέζ και τον Άγιο Ερμογένη τον Ιερομάρτυρα Πατριάρχη Μόσχας.

Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Επιφάνειος (Επιφάνιος), η Επιφανία, ο Θεόδωρος, η Θεοδώρα, που όμως γιορτάζουν συνήθως των Αγίων Θεοδώρων, που είναι κινητή εορτή και γιορτάζεται πάντα μέρα Σάββατο και συγκεκριμένα το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, που είναι γνωστό και ως ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων. Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα! Ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε από πάμπτωχη οικογένεια Ιουδαίων αγροτών, στο χωρίο Βησανδούκη (ή Βησανδούκ), κοντά στην Ελευθερούπολη της Παλαιστίνης το 310 μ.Χ. (Κυπριακή λαϊκή παράδοση αναφέρει, πως ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε στον Καλοπαναγιώτη της Κύπρου, ένα χωριό της Μαραθάσας και μεγάλωσε στη Βησανδούκη). Οι γονείς του είχαν ακόμη ένα παιδί, την Καλλίτροπο.

Το 381 μ.Χ., μαζί με τέσσερις άλλους Κυπρίους επισκόπους, ο Επιφάνιος έλαβε μέρος και στη Δευτέρα Οικουμενική Σύνοδο. Ο Επιφάνιος πέθανε εν πλω από την Κωνσταντινούπολη, που είχε πάει για εκκλησιαστικές υποθέσεις προς την Κωνστάντια, στις 12 Μαΐου του 403 μ.Χ., μετά από αρχιεροσύνη 36 χρόνων. Το τίμιο λείψανό του μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη ο αυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ ο Σοφός. Η Σύναξή του ετελείτο στον αγιότατο οίκο του, που ήταν στο ναό του Αγίου Φιλήμονος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις