Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Μαΐου 2020: Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τιμά τη Μεσοπεντηκοστή, την Αγία Γλυκερία, τον Όσιο Σέργιο τον Ομολογητή, τον Όσιο Ευθύμιο τον Νέο κτήτορα της Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, τον Άγιο Λαοδίκιο τον δεσμοφύλακα, τον Όσιο Παυσίκακο Επίσκοπο Συνάδων, τον Άγιο Αλέξανδρο τον Μάρτυρα επίσκοπος Τιβεριανών, τον Όσιο Νικηφόρο τον Πρεσβύτερο. Επίσης, τιμά την Ανάμνηση των εγκαινίων του ναού της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου Παντανάσσης στη νήσο της Αγίας Γλυκερίας, τον Όσιο Ιωάννη τον Ίβηρα, τον Όσιο Γεώργιο τον Ίβηρα, τον Όσιο Γαβριήλ τον Ίβηρα, τους Αγίους Ιβηρίτες Μοναχούς τους Οσιομάρτυρες και τη Μετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Αγίου Μακαρίου του Ιερομάρτυρα.

Επιπλέον, τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Αββανού, του Αγίου Ουαλεριανού Επισκόπου Ωξέρρης, του Αγίου Ονήσιμου εκ Γαλλίας, του Αγίου Σαρβάτου Επισκόπου Τονγκρέ Βελγίου, του Οσίου Θεόκτιστου, της Αγίας Γλυκερίας του Νόβγκοροντ και τη Σύναξη της Παναγίας της Εικοσπενταρούσας στην Σαμοθράκη. Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν, η Γλυκερία, καθώς και ο Σέργιος και ηΣεργία, που όμως γιορτάζουν και στις 7 Οκτωβρίου (Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου). Χρόνια πολλά και υγεία!

Την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Παραλύτου πανηγυρίζει η Εκκλησία μας μία μεγάλη δεσποτική εορτή, την εορτή της Μεσοπεντηκοστής. Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τα βυζαντινά χρόνια, η εορτή της Μεσοπεντηκοστής ήταν η μεγάλη εορτή της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και συνέτρεχαν κατ’ αυτή στον μεγάλο ναό πλήθη λαού. Αλλά και στα σημερινά μας λειτουργικά βιβλία, στο Πεντηκοστάριο, βλέπει κανείς τα ίχνη της παλαιάς της λαμπρότητας. Παρουσιάζεται σαν μία μεγάλη δεσποτική εορτή, με τα εκλεκτά της τροπάρια και τους διπλούς της κανόνες, έργα των μεγάλων υμνογράφων, του Θεοφάνους και του Ανδρέου Κρήτης, με τα αναγνώσματά της και την επίδραση της στις προ και μετά από αυτήν Κυριακές και με την παράταση του εορτασμού της επί οκτώ ημέρες κατά τον τύπο των μεγάλων εορτών του εκκλησιαστικού έτους.

Ποιό όμως είναι το θέμα της ιδιορρύθμου αυτής εορτής; Όχι πάντως κανένα γεγονός της ευαγγελικής ιστορίας. Το θέμα της είναι καθαρά εορτολογικό και θεωρητικό. Η Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής είναι η 25η από του Πάσχα και η 25η προ της Πεντηκοστής ημέρα. Σημειώνει το μέσον της περιόδου των 50 μετά το Πάσχα εορτάσιμων ημερών. Είναι δηλαδή ένας σταθμός, μία τομή.