Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Μαΐου 2020: Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τιμά τον Όσιο Παχώμιο τον Μέγα, τον Όσιο Αχίλλιο Επίσκοπο Λαρίσης, τον Όσιο Βάρβαρο τον Μυροβλύτη, τον Όσιο Ανδρέα τον Ερημίτη και Θαυματουργό, τον Άγιο Ησαΐα τον Θαυματουργό Επίσκοπο Ροστώβ, τον Άγιο Δημήτριο τον Μοσχοβίτη τον Θαυματουργό και τον Όσιο Ησαΐα τον Θαυματουργό.

Επίσης, τη Μνήμη εν τω περιτειχίσματι και την ανάδειξη της αχειροποιήτου εικόνος εν Καμουλιανοίς, την Ανακομιδή της τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, τον Όσιο Πανηγύριο τον θαυματουργό, την Οσία Καλή, τον Όσιο Σιλβανό τον Ταβεννησιώτη, τον Όσιο Ευφρόσυνο τον Θαυματουργό, τον Όσιο Σεραπίωνα του Πσκωφ, τον Όσιο Παχώμιο τον Αναχωρητή και τον Όσιο Παχώμιο του Κένο. Επιπλέον, τιμούμε την Ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου Τύχωνος Επισκόπου Ζαντόνσκ, τον Άγιο Νικόλαο τον Ιερομάρτυρα, τον Άγιο Αβέρκιο τον Ιερομάρτυρα, τον Άγιο Παχώμιο τον Ιερομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Τσέρνιγκωφ, τον Άγιο Αρέθα των Αλταΐων και τους Αγίους Dymphna και Gerebernus.  Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν, ο Αχίλλιος, ο Αχιλλέας, ο Αχίλλειος, ο Παχώμιος, ο Παχούμιος, η Καλή και η Κάλη. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!

Ο Όσιος Αχίλλιος καταγόταν από την Καππαδοκία και έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου (306 – 337 μ.Χ.). Ο νεανικός του πόθος, τον έφερε στους άγιους Τόπους και κατόπιν στη Ρώμη. Εκεί επιδόθηκε στο Ιερό έργο του Ιεροκήρυκα, διδάσκοντας ακατάπαυστα το θείο λόγο σε πόλεις και χωριά, αψηφώντας ανάγκες, βρισιές, διωγμούς και ταλαιπωρίες. Οι μεγάλες και σπουδαίες υπηρεσίες του, τον ανέδειξαν επίσκοπο Λαρίσης. Από τη νέα του θέση ο Αχίλλιος, υπήρξε ο πνευματικός αρχηγός και διδάσκαλος, αυτός που έλεγε και έπραττε. Κήρυττε κάθε μέρα, βοηθούσε τις χήρες, προστάτευε τα ορφανά, ανακούφιζε τους φτωχούς, υπεράσπιζε τους αδικημένους, ήταν ο άγρυπνος φύλακας και φρουρός της παρακαταθήκης της πίστεως και του ποιμνίου πού του εμπιστεύτηκαν.

Ο Αχίλλιος διακρίθηκε και στην Α’ Οικουμενική σύνοδο που έγινε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια, εναντίον του Αρείου. Και τότε ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας τις αρετές του, του έδωσε μεγάλη χρηματική δωρεά την οποία, όταν ο Αχίλλιος επέστρεψε στη Λάρισα, διέθεσε για να κτίσει ναούς και για τη μέριμνα των ασθενών και των φτωχών. Όταν προαισθάνθηκε το θάνατο του, κάλεσε κοντά του όλους τους Ιερείς της επισκοπής του και τους έδωσε πατρικές συμβουλές για τα καθήκοντα τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις