Δίκη Τοπαλούδη: Σήμερα αναμένεται η απόφαση στη δίκη της πολύκροτης υπόθεσης της άγριας δολοφονίας και βιασμού της νεαρής Ελένης Τοπαλούδη, από δύο συνομήλικους άνδρες στη Ρόδο το 2018. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Σημειώνεται πως η δολοφονία της Ελένης έχει συγκλονίσει τη χώρα.

Τονίζεται πως σήμερα το μεσημέρι υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών. Η φεμινιστική ομάδα «Καμιά Ανοχή», ζητά από τον κόσμο να συγκεντρωθεί στις 11:30 με σύνθημα «Ποτέ δεν θα ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αύριο στις 12 το μεσημέρι ανακοινώνεται η απόφαση για το βιασμό, βασανισμό και γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Η Καμία Ανοχή καλεί σε συγκέντρωση, στις 11:30 π.μ. στο Εφετείο Αθηνών στην Αλεξάνδρας.

Ποτέ δεν θα ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη.

Δεν θα αντεχτούμε τίποτα λιγότερο από την καταδίκη των κατηγορουμένων.

Και δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να σβήσουμε από την ιστορία όλες τις λέξεις που μας πλήγωσαν, κακοποίηση, βιασμός, γυναικοκτονία, σεξισμός, πατριαρχία, καταπίεση, εκμετάλλευση.

Δεν είμαστε υστερικές. Είμαστε ιστορικές. Ιστορία ερχόμαστε».

Η αγόρευση της εισαγγελέως, Αριστοτέλειας Δόγκα

Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας της έδρας η οποία συγκλόνισε με την αγόρευσή της. Η ίδια ανέφερε: «Η Ελένη είναι ένα κορίτσι σύμβολο που αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου», τόνισε συγκινημένη η εισαγγελική λειτουργός. «Δεν έχω καμία αμφιβολία για την ενοχή τους», ήταν η κατηγορηματική θέση της απέναντι στα φρικτά αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο νεαροί δράστες, ο Ροδίτης και ο Αλβανικής καταγωγής δράστης.

Διαβάστε: Υπόθεση Τοπαλούδη: Αριστοτέλεια Δόγκα, η εισαγγελέας που θα θυμόμαστε

«Ας αποδοθεί δικαιοσύνη και ας καταστραφεί ο κόσμος όλος. Το παιδί σας οδηγήθηκε ως πρόβατο επί σφαγή, αν μπορώ να απαλύνω το πόνο σας θα σας πω ότι η Ελένη ήταν μια ηρωίδα, δεν ήταν μόνο ένα δώρο ζωής. Ένα κορίτσι με πολύ υψηλούς στόχους που αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις.

Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει. Φτιάξατε ένα κόσμημα. Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτοί είναι οι κατάρα της ζωής τους. Η κόρη σας σαν λαμπρό αστέρι θα μας δείχνει πάντα το δρόμο από εκεί που είναι. Να κηρυχτούν ένοχοι όπως κατηγορούνται δεν έχω καμία αμφιβολία».

Διαβάστε: Υπόθεση Τοπαλούδη: Αλήθειες στο ψαχνό

Αντιδράσεις για την αγόρευση της Δόγκα

Η εξαιρετική τοποθέτηση της κ. Δόγκα προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και στον πολιτικό κόσμο. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσος αποφάσισε να σχολιάσει την υπόθεση γράφοντας στο Facebook πως «Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση». Η παρέμβαση Σκέρτσου εγείρει ερωτήματα για τα κίνητρά της, καθώς έγινε μία ημέρα πριν από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου και μετά την αγόρευση της εισαγγελέως που ήταν καταπέλτης για τους δύο κατηγορούμενους.

Διαβάστε: Δίκη Τοπαλούδη: Σχόλιο Σκέρτσου για εισαγγελέα – «Τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή»

Ο Σκέρτσος λίγο αργότερα και μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η ανάρτησή του, έσπευσε να διευκρινίσει πως καταθέτει τις απόψεις του ως «απλός πολίτης» και όχι ως κυβερνητικό στέλεχος, καθώς, ωστόσο, είναι από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού προκύπτει σαφές πολιτικό ζήτημα. Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος έσπευσε να ζητήσει πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως υποστηρίζοντας ότι απαξίωσε τον ρόλο των συνηγόρων υπεράσπισης. Η εισαγγελέας ζήτησε την αποχή της κάτι που δεν έγινε δεκτό κατά τη διαδικασία της Πέμπτης.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή του κ. Σκέρτσου, ο οποίος με την δημόσια κριτική του μέσω Facebook στόχευσε στην αγόρευση της εισαγγελέως Αριστοτελείας Δόγκα παραλληλίζοντάς την με… σόου και θεατρική παράσταση.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης ζητώντας την αποπομπή του κ. Σκέρτσου. «Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Σκέρτσος αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο του», έγραψε στα social media ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζοντας: «Η δημόσια τοποθέτησή του για την εν εξελίξει δίκη Τοπαλούδη που συγκλονίζει το πανελλήνιο δεν είναι προφανώς «η σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική του σελίδα», όπως ισχυρίζεται. «Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει αμέσως, ώστε να μπορεί επιτέλους ο κ. Σκέρτσος να σχολιάζει την επικαιρότητα στο Facebook ως απλός πολίτης».

Εντύπωση προκαλεί και η τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια, συνήγορος της οικογένειας Τοπαλούδη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του αιτήματος για πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως. Μιλώντας στην ΕΡΤ το απόγευμα, ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε πως είναι «λάθος η συναισθηματική φόρτιση της εισαγγελέως» διότι «δείχνει μεροληψία», και είπε ότι τον εκφράζει απόλυτα το αίτημα να ελεγχθεί πειθαρχικά η εισαγγελέας.

«Μην ξεχνάτε», δήλωσε, «ότι είμαι μέλος του δικηγορικού συλλόγου. Μπορεί να είμαι συνήγορος πολιτικής αγωγής σήμερα αλλά θα ταπείνωνα την επαγγελματική μου προσωπικότητα το ήθος του δικηγόρου αν δεν απέδιδα την πραγματικότητα. Είναι δύσκολο το έργο των υπερασπιστών στην δίκη αυτή, βεβαίως και η κ. Εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις της όμως ο εισαγγελέας και οι δικαστές πρέπει να είναι νηφάλιοι και ήρεμοι. Ακόμα και γκριμάτσες δεν μπορούν να κάνουν. Γι’ αυτόν τον λόγο παρότι η εισαγγελέας βοήθησε τη διαδικασία, σε εκείνο το σημείο έγινε το λάθος».

Θείος Τοπαλούδη: «Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση» για την παρέμβαση του υφυπουργού

«Έχουμε πολιτικές παρεμβάσεις χωρίς κανένα λόγο. Κανένας υπουργός δεν έχει προσωπική άποψη. Έπρεπε να προσέχει πάρα πολύ και να μην εκφραστεί πάνω στο θέμα αυτό ο κ. υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ» είπε ο δικηγόρος και θείος της Ελένης Τοπαλούδη, Ευάγγελος Γκιούγκης στον ΑΝΤ1.

«Κάνουν κριτική στην Εισαγγελέα την ώρα που βγαίνει η απόφαση;» αναρωτήθηκε ενώ έβαλε και κατά του Δικηγορικού Συλλόγου: «Δεν επηρεάζονται οι δικαστές; Δεν επηρεάζονται οι ένορκοι όταν βγαίνει και μιλάει ο υφυπουργός για «λαϊκά δικαστήρια». Από πού του βγήκε αυτό και δεν ανακαλεί;”

Τέλος άσκησε έντονη κριτική στην παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου παρόλο που όπως είπε ο ίδιος ως δικηγόρος είχε στηρίξει τον κ. Βερβεσό. “Να αφήσουν τους δικαστές να πάρουν την απόφαση” πρόσθεσε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση» ο δικηγόρος και θείος της Ελένης Τοπαλούδη.

Τοπαλούδης: Μην παίζετε πολιτικά παιχνίδια στη μνήμη της Ελένης

«Είναι θεμιτό κάποιοι να υπερασπίζονται τους συναδέλφους του, αλλά όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Γιάννης Τοπαλούδης, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις του δικηγορικού συλλόγου στην εκπνοή της δίκης για τη δολοφονίας της κόρης του, Ελένης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το να έρχονται εδώ και να «μας εμπαίζουν σαν οικογένεια», αναφερόμενος στην πλευρά των κατηγορουμένων και σχολιάζοντας την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, που προκάλεσε αντιδράσεις, είπε πως «η εισαγγελέας μίλησε ανθρώπινα και νομικά».

«Σταματήστε να παίζετε πολιτική παιχνίδια στη μνήμη της κόρης μας, λύστε αλλού τις διαφορές σας», είπε ο Γιάννης Τοπαλούδης, ενώ ερωτηθείς για τις σημερινές του προσδοκίες, είπε πως αναμένει την ανώτατη ποινή που προβλέπει η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις