Ιερά Σύνοδος, Αμβρόσιος: Λίγες μόλις ώρες μετά την ανάγνωση αφορισμού από πλευράς του κ. Αμβρόσιου σε βάρος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος πήρε δημοσίως θέση, “αδειάζοντας” τον Μητροπολίτη πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, μονάχα η ολομέλεια των Μητροπολιτών έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει αφορισμό σε βάρος μέλους της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας κι ως εκ τούτου, η απόφαση του κ. Αμβρόσιου να αναγνώσει αφορισμό, χαρακτηρίζεται ως “ανυπόσταση και ανίσχυρη”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

“Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοινώνεται ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις