Κεραμέως: Την απόσυρση της διάταξης στο άρθρο 18 που αφορούσε τα πρότυπα σχολεία και προέβλεπε τη μετάβαση των μαθητών/τριών από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο μέσω ειδικών ενδιάμεσων εισαγωγικών εξετάσεων ανακοινώνει η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

«Δεν θα γίνονται εξετάσεις για τους υποψήφιους από το Γυμνάσιο στο Λύκειο αλλά μόνο στην εισαγωγική βαθμίδα από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» ξεκαθαρίζει η υπουργός κατευνάζοντας τις αντιδράσεις των συλλόγων γονέων των Προτύπων Σχολείων Αναβρύτων, Βαρβακείου, Ευαγγελικής, Ζωσιμαίας, Ιωνιδείου που απέστειλαν επιστολή προς τα πολιτικά κόμματα διεκδικώντας τη διατήρηση του καθεστώτος αυτοδίκαιης μετάβασης των μαθητών/τριών από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο μέσω των ισχυουσών ενδοσχολικών απολυτήριων εξετάσεων, δίχως τις ειδικές ενδιάμεσες εισαγωγικές εξετάσεις που προβλέπει το σ/ν.

Οι γονείς στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι οι μαθητές/τριες εισάγονται στα Πρότυπα Γυμνάσια μέσω εξετάσεων, οι οποίες είναι εξαιρετικά απαιτητικές και απολύτως αδιάβλητες. Επομένως, οι επιτυχόντες στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Γυμνάσιο έχουν ήδη αξιολογηθεί για τον εξαετή κύκλο φοίτησης που έχουν μπροστά τους στην ενιαία Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως άλλωστε προβλέπει ο έως τώρα ισχύων νόμος.

Εξάλλου υποστηρίζουν ότι οι ενδιάμεσες εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα, για μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, προκαλούν μόνο προβλήματα, εξαιρετικά σοβαρά, τα οποία περιγράφονται συνοπτικά ως εξής:

● Διαταράσσεται η συνέχεια και η σταθερότητα της φοίτησης των μαθητών/τριων εντός της εξαετούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

● Με τρεις ξεχωριστές εισαγωγικές εξετάσεις μέσα σε έξι χρόνια, δηλαδή εξετάσεις για εισαγωγή στο Πρότυπο Γυμνάσιο στην ηλικία των δώδεκα, εξετάσεις για εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο στα δεκαπέντε, εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το Πανεπιστήμιο στα δεκαοκτώ, οι μαθητές/τριες θα περιδινούνται συνεχώς σε ένα σύστημα εξετασιοκεντρικό.

● Η υποβολή μαθητών -οι οποίοι έχουν ήδη αξιολογηθεί με την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο- στη δοκιμασία ενός πειραματικού σωλήνα αδιάκοπων επαναξιολογήσεων προκαλεί αφόρητο ηθικό και ψυχολογικό φορτίο και καταργεί κάθε πλαίσιο συναισθηματικής ασφάλειας μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

● Ειδικά για τους μαθητές/τριες που σήμερα φοιτούν στην Α’ και στη Β’ Γυμνασίου, το σ/ν έρχεται να αλλάξει τους κανόνες της εξαετούς πορείας τους εντός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ η πορεία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με δεδομένο ό,τι ισχύει για όλα τα σχολεία ανεξαιρέτως, μαζί και για τα Πρότυπα: η μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο γίνεται αυτοδίκαια με τις ενδοσχολικές προαγωγικές εξετάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς στο Βαρβάκειο είχαν προαναγγείλει κινητοποίηση για σήμερα το πρωί 8.15 στο σχολείο η οποία ωστόσο αναβλήθηκε μετά από δέσμευση της υπουργού για μεταβολή στην επίμαχη διάταξη.

Δύο ακόμη μεταβολές για πειραματικά και επαγγελματική εκπαίδευση

Η υπουργός στη συνέντευξή της στα ΝΕΑ τονίζει ότι τελικά δεν θα μετατραπούν σε πρότυπα τα πειραματικά σχολεία όπως είχε ανακοινωθεί αλλά θα διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους και θα συνεχίσουν να δέχονται υποψηφίους με κλήρωση.

Επίσης προσθέτει ότι δεν θα συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο οι αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί σχετικά με τα επαγγελματικά Λύκεια και σίγουρα όχι ο ηλικιακός «κόφτης» των 17 ετών κατ΄ανώτερο για όσους παρακολουθούσαν τα προγράμματα.

Τέλος, δεν αυξάνεται τελικά ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις του δημοτικού από 22 σε 24 και μαζί με την προσαύξηση του 10% σε 26 παιδιά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις