Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Εκφράζει την αντίθεσή της στην προσπάθεια παρεμπόδισης των αρχαιρεσιών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ενώ τονίζει ότι θίγει το κύρος των δικαστικών ενώσεων και θέτει σε κίνδυνο τον δικαστικό συνδικαλισμό και προσθέτει πως η επιστροφή στην κανονικότητα αφορά και τη συλλογική έκφραση μέσα από εκλογικές διαδικασίες.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης:

«Αποτελεί πάγια πρακτική της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών να μην υπεισέρχεται στα εσωτερικά ζητήματα μιας άλλης δικαστικής Ένωσης. Οφείλει όμως να εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης της διεξαγωγής των προβλεπόμενων στο Καταστατικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αρχαιρεσιών με πρόσχημα λόγους δημόσιας υγείας (αν και υπάρχει άδεια από τον ΕΟΔΥ) που οδηγεί τη μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση σε διορισμένη Διοίκηση.

Η προσβολή της δημοκρατικής αρχής του εκλέγειν θίγει βάναυσα το κύρος των Δικαστικών Ενώσεων και θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο το δικαστικό συνδικαλισμό, που κατακτήθηκε με αγώνες. Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που απειλείται με τέτοιο τρόπο η δημοκρατία στο δικαστικό συνδικαλισμό.

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν αφορά μόνο την ομαλή επαναφορά στις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες των πολιτών, αλλά, προεχόντως, στην ανάκτηση της, θεμελιώδους για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτικού βίου, ευχέρειάς τους να συμμετέχουν στα κοινά, με κομβική εκδήλωσή της τη συλλογική έκφραση μέσα από εκλογικές διαδικασίες».

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Εφημερίδα των Συντακτών μετά τη ρήξη που είχε προηγηθεί ανάμεσα σε μέλη του Δ.Σ. και του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με σκόπιμες παραιτήσεις, βαριές κατηγορίες κ.λπ., πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. της ΕΔΕ με αντικείμενο τις επικείμενες αρχαιρεσίες. Το προεδρείο είχε ήδη φροντίσει να πάρει το πράσινο φως μαζί με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ώστε να γίνουν οι εκλογές στο τέλος Ιουνίου με ασφαλή τρόπο. Η «πλειοψηφία» που ήδη είχε διαμορφωθεί μετά τις σφοδρές αντιπαραθέσεις, ειδικά όταν η κυβέρνηση αποφάσισε αυθαίρετα μεταξύ άλλων να αυξήσει κατά 86 τους προέδρους Εφετών, προχώρησε όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα σε μια πρωτοφανή για την ΕΔΕ μεθόδευση.

Αποφασίζοντας να αναβάλει με πρόσχημα την πανδημία τις αρχαιρεσίες επ’ αόριστον, έκανε και ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας ότι θα προσφύγει για να διοριστεί προσωρινή διοίκηση η οποία, αν και θα απαρτίζεται από τα ήδη υπάρχοντα μέλη του Δ.Σ., θα ορίσει νέο προεδρείο και θα διεξάγει τις εκλογές όποτε… το κρίνει σκόπιμο! Πέρα από την αντικαταστατική αυτή ενέργεια, είναι φανερό ότι οι ομάδες του άρτι προαχθέντος Ν. Σαλάτα και του πρώην συμβούλου τού Χ. Αθανασίου, Π. Λυμπερόπουλου, θέλουν πάση θυσία να ηγηθούν της ΕΔΕ με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στην κρίσιμη αυτή περίοδο της «κανονικότητας» καταλήγει η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις