Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Μαΐου 2020: Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τιμά τους Αγίους Πατρίκιο επίσκοπο Προύσας, Ακάκιο, Μένανδρο και Πολύαινο, τον Όσιο Μέμνωνα τον Θαυματουργό, τον Άγιο Ακόλουθο, την Αγία Θεοτίμη τη Μάρτυρας, την Αγία Κυριακή τη Μάρτυρα, τους Αγίους Ιωάννη, Κόνωνα, Ιερεμία, Μάρκο, Κύριλλο, Θεόκτιστο, Βαρνάβα, Μάξιμο, Θεόγνωστο, Ιωσήφ, Γεννάδιο, Γεράσιμο και Γερμανό τους Οσιομάρτυρες και Ομολογητές της Μονής Καντάρας Κύπρου.

Επίσης, τον Άγιο Ιωάννη «Αρναουτογιάννη» τον Δραγάτη τον Νεομάρτυρα, τον Άγιο Ιωάννη της Σάντα Κρουζ τον Ιερομάρτυρα, τον Όσιο Κορνήλιο τον Θαυματουργό, τον Άγιο Δουνστάνο Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας, τον Όσιο Κορνήλιο, τον Όσιο Ιγνάτιο, τους Αγίους Νεομάρτυρες εν Σλομπόντσκαγια Ουκρανίας. Επιπλέον, τιμούμε τη Μνήμη Εισόδου της Αγίας Νίνας της Ισαποστόλου στην Γεωργία, τον Άγιο Πούδη τον Μάρτυρα, την Ανακομιδή των ιερών λειψάνων των Αγίων Ιουλίου Πρεσβυτέρου και Ιουλιανού Διακόνου, τον Άγιο Δημήτριο Ντονσκόι τον μεγάλο Πρίγκιπα, τους Οσίους Ρωμύλο, Ρωμανό, Νέστωρα, Σισώη, Γρηγόριο, Νικόδημο και Κύριλλο τους Σιναΐτες, τον Όσιο Σέργιο της Σουχτόμα και τον Άγιο Ονούφριο τον Ιερομάρτυρα. Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν, ο Πατρίκιος, η Πατρικία, ο Θεόγνωστος, ο Θεογνώσιος, η Θεογνωσία, ο Θεόκτιστος και ο Μένανδρος. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!

Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, οι άριστες θεολογικές του γνώσεις, αλλά και η θερμή του πίστη, ανέδειξαν τον Πατρίκιο επίσκοπο Προύσσης. Η θέση αυτή για τον Πατρίκιο υπήρξε πνευματικό φρούριο για την υπεράσπιση του Ευαγγελίου και ορμητήριο για την πάταξη της ειδωλολατρικής πλάνης. Στην αποστολική του αυτή εργασία δε θέλησε να είναι μόνος. Είχε μαζί του και τρεις πρόθυμους συνεργάτες, τον Ακάκιο, το Μένανδρο και τον Πολύαινο. Μαζί τους ο Πατρίκιος έφερε στη χριστιανική πίστη πολλούς ειδωλολάτρες.

Αυτό, όμως, καταγγέλθηκε στον άρχοντα Ιουλιανό τον Υπατικό, και αμέσως συνελήφθησαν. Ο άρχοντας με φιλοσοφικές συζητήσεις προσπάθησε να πείσει τον Πατρίκιο ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός. Ο Πατρίκιος, με τη ρητορική δεινότητα και την άριστη θεολογική κατάρτιση που διέθετε, ανέτρεψε το ένα μετά το άλλο τα επιχειρήματα του Ιουλιανού. Αυτός, βλέποντας την ιδεολογική συντριβή του από το χριστιανό διδάσκαλο, διέταξε και αποκεφάλισαν τον Πατρίκιο με τους τρεις συνεργάτες του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις