Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Μαΐου 2020: Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τιμά τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη τους Ισαπποστόλους, τον Όσιο Παχώμιο τον Νέο τον Οσιομάρτυρα, τον Άγιο Βόρο, τον Όσιο Κασσιανό τον Έλληνα και Θαυματουργό, τον Άγιο Κωνσταντίνο και τους υιούς αυτού Μιχαήλ και Θεόδωρο τους Πρίγκιπες και Θαυματουργούς.

Επίσης, τιμά τον Άγιο Χριστόφορο Α’ Πατριάρχη Αντιοχείας, τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τρυφερής, τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Βλαδιμήρου, τον Άγιο Κωνσταντίνο τον Νεομάρτυρα και τους αυτώ μαρτυρήσαντες, την Αγία Ελένη την πριγκίπισσα, τον Όσιο Οσπίτιο τον Ερημίτη, τον Άγιο Κωνσταντίνο τον διά Χριστόν σαλό, τους Αγίους Τιμόθεο, Πόλιο και Ευτύχιο τους Ιερομάρτυρες, τον Άγιο Κύριλλο τον Β’ Επίσκοπο Ροστώβ και τον Άγιο Αγαπητό τον Οσιομάρτυρα. Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Κωνσταντίνος, ο Κώστας, η Κωνσταντίνα, η Ντίνα η Νάντια, η Ελένη, η Ελεονόρα (Ελεονώρα), και η Μαριλένα. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!

Ως γενέτειρα πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου αναφέρεται τόσο η Ταρσός της Κιλικίας όσο και το Δρέπανο της Βιθυνίας. Ωστόσο η άποψη που επικρατεί φέρει τον Μέγα Κωνσταντίνο να έχει γεννηθεί στη Ναϊσό της Άνω Μοισίας (σημερινή Νις της Σερβίας). Το ακριβές έτος της γεννήσεώς του δεν είναι γνωστό, θεωρείται όμως ότι γεννήθηκε μεταξύ των ετών 272-288 μ.Χ. Η τελευταία περίοδος της ζωής του Μεγάλου Κωνσταντίνου είναι αυτή που τον καταξιώνει στην εκκλησιαστική συνείδηση και τον οδηγεί στο απόγειο της πνευματικής του πορείας. Ο Άγιος, κατά τον Απρίλιο του 337 μ.Χ., αισθάνεται τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα κάποιας ασθένειας. Οι πηγές μάς πληροφορούν πως ο Μέγας Κωνσταντίνος κατέφυγε σε ιαματικά λουτρά. Βλέποντας όμως την υγεία του να επιδεινώνεται θεώρησε σκόπιμο να μεταβεί στην πόλη Ελενόπολη της Βιθυνίας, που είχε ονομασθεί έτσι λόγω της Αγίας μητέρας του.

Εκεί παρέμεινε στο ναό των Μαρτύρων, όπου ανέπεμπε ικετήριες ευχές και λιτανείες προς τον Θεό. Ο Μέγας Κωνσταντίνος αντιλαμβάνεται πως η επίγεια ζωή του πλησιάζει στο τέλος της. Η μνήμη του θανάτου καλλιεργείται στην καρδιά του και τον οδηγεί στο μυστήριο της μετάνοιας και του βαπτίσματος. Μετά από αυτά καταφεύγει σε κάποιο προάστιο της Νικομήδειας, συγκαλεί τους Επισκόπους. Μετά το βάπτισμα ο Άγιος Κωνσταντίνος δεν ξαναφόρεσε τον αυτοκρατορικό χιτώνα, αλλά παρέμεινε ενδεδυμένος με το λευκό ένδυμα του βαπτίσματος, μέχρι την ημέρα της κοιμήσεώς του το 337 μ.Χ. Η Αγία Ελένη γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας περί το 247 μ.Χ. Η Αγία έδειξε την ευσέβειά της με πολλές ευεργεσίες και την ανοικοδόμηση νέων Εκκλησιών στη Ρώμη (Τιμίου Σταυρού), στην Κωνσταντινούπολη (Αγίων Αποστόλων), στη Βηθλεέμ (βασιλική της Γεννήσεως) και επί του Όρους των Ελαιών (βασιλική της Γεθσημανή). Η Αγία Ελένη πήγε το 326 μ.Χ. στην Ιερουσαλήμ. Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, ένα χρόνο μετά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου, η Αγία Ελένη πέρασε και από την Κύπρο.