«Κάποιες μέρες είναι μεγάλη η ένταση, άλλες μέρες υπάρχει ησυχία», είπε ο υπουργός Αμυνας μιλώντας στην ΕΡΤ. «Εμείς βλέπουμε τη συνολική εικόνα, αυξημένη δραστηριότητα σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, καθώς δεν έχει κοπάσει η κατάσταση στον Έβρο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η ένταση σε μικρούς χώρους αυξάνει το κίνδυνο για ατύχημα».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι έχουν γίνει διαβήματα προς το ΝΑΤΟ και Οργανισμούς και πως η χώρα μας περιμένει «καλή τη πίστη μια καλύτερη συμπεριφορά» από την Τουρκία. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν όροι καλής γειτονίας».  Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, η τελευταία του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του ήταν πριν από 15-20 μέρες. «Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας, να τους αποτρέπουμε, να τους αναχαιτίζουμε και να εξηγούμε, όπως π.χ στον Έβρο, ότι θα ενισχύσουμε τα σύνορά μας ως άγρυπνοι φρουροί κι αυτό δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας ή εξήγησης», τόνισε.

«Εμείς δείχνουμε καλή διάθεση, θέλουμε να δείξει και η άλλη πλευρά, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και κατέληξε: « Δε νομίζω πως η Τουρκία θέλει να κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση μέχρι την πρόκληση άλλων καταστάσεων, αλλά τα δείγματα συμπεριφοράς μας κάνουν να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε».

Οινούσσες Βίντεο ντοκουμέντο: Τούρκοι παρενοχλούν Έλληνες ψαράδες

Τούρκοι παρενοχλούν Έλληνες ψαράδες στις Οινούσσες

Όπως φαίνεται από βίντεο που δημοσίευσε το politischios.gr, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ζήτησε από σκάφος της Frontex και από έλληνες ψαράδες να φύγουν από την περιοχή κι όταν έφτασε το Λιμενικό από τη Χίου, κάλεσαν σε ενισχύσεις. Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφτασε πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές. Όλα έγιναν στις Οινούσσες, όπου Έλληνες ψαράδες αλλά και το πλήρωμα σκάφους της Froxntex είδαν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών υδάτων. Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε ο άνδρας που τράβηξε το βίντεο ντοκουμέντο, με τουρκικά σκάφη να παρενοχλούν Ελληνικά και Frontex.

79 παραβιάσεις!

Χθες τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 79 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις της εναέριας κυκλοφορίας. Σε αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες προχώρησαν επτά (7) τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, και πάνω από νησιά, ενώ τα Ελληνικά μαχητικά επιφυλακής (CAP) αναχαίτισαν τα τουρκικά σε πέντε εικονικές αερομαχίες.

Τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν τέσσερα μαχητικά F-16 και τρία ναυτικής συνεργασίας/ ELINT τύπου CN-235 τα οποία προέβησαν επίσης σε επτά, επικίνδυνες για την πτήση πολιτικών αεροσκαφών, παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών. Η προκλητικότητα μάλιστα ξεπέρασε τα όρια καθώς 15 από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις, που τείνουν να γίνουν καθεστώς, πάνω από οκτώ ελληνικά νησιά κατοικημένα και ακατοίκητα.

Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Όχι μια αλλά 79 παραβάσεις από Τουρκικά αεροσκάφη [vid]

Τέλος το πιο επικίνδυνο σενάριο που ακόμη κι ο στρατηγός και αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος είχε προειδοποιήσει για ατύχημα, σε τηλεδιάσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα σε συνάντηση του ΝΑΤΟ, έλαβε χώρα με τέσσερα από τα Τουρκικά αεροσκάφη να είναι οπλισμένα με πυραύλους αέρος, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό σε περίπτωση που κάποιος Τούρκος πιλότος χάσει την ψυχραιμία του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις