Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.876, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες. Από αυτά, 613 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1458 (50.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Είκοσι άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. Επτά (35.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ενενήντα εννέα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 171 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 152.998 κλινικά δείγματα. Την ανακοίνωση υπογράφει ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό.

Σταδιακή επιστροφή στην “κανικότητα”

Στο μεταξύ, η ζωή επανέρχεται σταδιακά σε ομαλότερους ρυθμούς. Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις προς όλα τα νησιά της χώρας, καθώς έως σήμερα ελεύθερη είναι μόνο η μετάβαση στην Κρήτη. Από το λιμάνι του Πειραιά για τη Δευτέρα, έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια και από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο. Στα πλοία εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο επιβατών όπου το κάθε πλοίο μπορεί να φιλοξενεί το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Ανοίγουν δομές για τα ΑμΕΑ

Επίσης, επιτρέπεται, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, η επαναλειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Δ.Η.Φ.), καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π./Κ.Δ.Α.Π.-ΜεΑ), των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο, περιγράφονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των δομών, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των φιλοξενουμένων και του προσωπικού.

Επαναλειτουργεί η εστίαση

Παράλληλα, από την Δευτέρα, ξεκινά η λειτουργία των χώρων της εστίασης. Το άνοιγμα θα γίνει με αυστηρούς κανόνες, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ. και σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, ο Δήμος Αθηναίων δίνει στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να μπορούν, απ’ όπου και αν βρίσκονται να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αντίστοιχη αίτηση χωρίς να χρειάζεται να προσέλθουν στις υπηρεσίες του Δήμου.

Διαθέσιμοι ξανά για το κοινό θα είναι από την προσεχή Δευτέρα (25/5) οι χώροι των ανοιχτών εγκαταστάσεων άθλησης.  Για την είσοδο, θα είναι απαραίτητη η συμπλήρωση και επίδειξη του “Δελτίου καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα”. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, “μετά από τους αθλητές των εθνικών ομάδων και τους αθλητές των σωματείων, έρχεται η σειρά των αθλούμενων πολιτών που θα μπορούν να κάνουν χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων”.

Τόνισε πως θα εφαρμόζονται “νέοι κανόνες και νέες συνήθειες“.”Με καταγραφή εισερχομένων και εξερχόμενων, με περιορισμούς στη χωρητικότητα της εγκατάστασης για να τηρούνται οι αποστάσεις και ενδεχομένως με περιορισμούς στον χρόνο χρήσης ή με τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού. Σκοπός αυτής της σταδιακής μετάβασης στις νέες συνθήκες είναι να ξαναρχίσουν σιγά-σιγά οι πολίτες να αθλούνται και στις οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις με ασφάλεια και εμπιστοσύνη”.