Εστίαση: Στα καφέ έσπευσαν οι πολίτες μετά τη δίμηνη καραντίνα - Οι πρώτες εικόνες από την κίνηση και τα μέτρα ασφαλείας [vid & pics]
Αποστάσεις πάνω από ένα μέτρο, αντισηπτικά πάνω σε τραπέζια, εργαζόμενοι με μάσκες και γάντια, άλλοι κρατώντας τους δίσκους τους κι άλλοι πίσω από τους πάγκους των καταστημάτων τους. Κάπως έτσι διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η εικόνα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης που σήμερα υποδέχονται μετά από σχεδόν δυόμισι μήνες ξανά τους πελάτες τους. Από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας οι καφετέριες έχουν γεμίσει με κόσμο τηρώντας ,πάντα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Στο Κολωνάκι αρκετός κόσμος πίνει τον καφέ του, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα στα μαγαζιά γύρω από το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι.
«Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα με βάση το νόμο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αρκετά που πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας, όπως τις διαστάσεις των τραπεζιών, τις καρέκλες που χωράνε, πάντα όμως σύμφωνα με τη νομοθεσία», λέει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος πρωινής βάρδιας σε all day bistro and wine bar, κοντά στην οδό Μητροπόλεως, Γιάννης Νεονάκης. Όπως εξηγεί, όλοι οι εργαζόμενοι φορούν τις μάσκες τους, ενώ σχεδιάζουν να πάρουν μάσκες με κάλυμμα.
«Είμαστε κι εμείς και οι πελάτες πολύ προσεκτικοί χωρίς να είμαστε φοβισμένοι, αλλά προσεκτικοί σε όλα. Περνάμε συνέχεια τα τραπέζια με απολυμαντικό, ενώ υπάρχουν και πάνω στα τραπέζια αντισηπτικά, όπως και στις τουαλέτες. Κάνουμε παντού αυστηρό καθάρισμα», αναφέρει. Όσον αφορά τη διάταξη των τραπεζιών ο κ. Νεονάκης, επισημαίνει ότι στον εσωτερικό χώρο από τα δέκα τραπέζια που υπήρχαν τώρα είναι διαθέσιμα μόνο τα πέντε, ενώ στον εξωτερικό χώρο αρκετά τραπεζοκαθίσματα βγήκαν εκτός λειτουργίας, περίπου το 30-40%. «Από το πρωί πηγαίνει πολύ καλά, ευτυχώς ο κόσμος και προστατεύεται και συνηθίζει (δυστυχώς ή ευτυχώς) σε μία τέτοια κατάσταση και εμάς δεν μας κουράζει αυτό διότι ο κόσμος ήδη είναι ενήμερος για το τι προφυλάξεις πρέπει να πάρει», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παρόμοια εικόνα συναντά κανείς και στο κατάστημα του Αντώνη Τζαρουγκιάν κοντά στο Μοναστηράκι. Ο κ. Τζαρουγκιάν διαθέτει κατάστημα καφέ με τους συνεταίρους του και όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «σήμερα κάνουμε ουσιαστικά μία επανεκκίνηση με τα μέτρα ασφαλείας που προτείνει το κράτος. Όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους εμείς που έχουμε στο κάτω μέρος ανοιχτά παράθυρα αρκετών τετραγωνικών μέτρων μπορούμε κρατώντας τις αποστάσεις, να διαθέσουμε κάποια τραπέζια εφόσον ο χώρος αερίζεται επαρκώς. Τώρα στον εξωτερικό χώρο έχουμε βγάλει κάποια τραπέζια και καρέκλες, είμαστε τυχεροί διότι έχουμε αρκετό χώρο και μπορούμε και να απλωθούμε και να μην ενοχλούμε και να είμαστε και άνετα σε πρώτη φάση».
Σχετικά με την υγιεινή ο κ. Τζαρουγκιάν επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να φορούν μάσκες, γάντια και να γίνεται απολύμανση ενώ όσοι εργάζονται στην κουζίνα πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο. «Έχει μια κίνηση, μια κινητικότητα, δεν υπάρχουν ακόμη τουρίστες αλλά υπάρχει μια κίνηση από τους ανθρώπους που πάνε στις δουλειές τους το πρωί, είναι μειωμένη βέβαια, ελπίζουμε στο στοίχημα της επιβίωσης μέχρι του χρόνου», υπογραμμίζει.
Προς το παρόν δεν θα γίνεται χρήση εσωτερικών χώρων, αλλά μόνο εξωτερικών, με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει πως στόχος είναι να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι ως τις 15 Ιουνίου, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Επίσης, αλλαγμένα θα είναι και τα ταμεία, τα σημεία παράδοσης take-away και οι τουαλέτες των καταστημάτων. Σε όλα τα προαναφερθέντα σημεία πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ αποτελεί υποχρέωση των καταστημάτων να τα απολυμαίνουν συστηματικά.
Να ακούσουμε τι δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης το πρωί στον Ant1.
Επιστροφή στην κανονικότητα και στη Θεσσαλονίκη όπου οι καταστηματάρχες έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και σπεύδουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους προσδοκώντας σε ενίσχυση του τζίρου τους μετά το δίμηνο lockdown.
Restart και για τα 4.000 καταστήματα εστίασης και αναψυχής στην Πάτρα.
Οι νέοι κανόνες λειτουργίας
Η απόσταση από το ένα τραπέζι στο άλλο (υπολογίζεται η ακμή του) χωρίς καρέκλες πρέπει να είναι 0,70 μέτρα. Εάν μετά των δύο τραπεζιών μεσολαβεί μία καρέκλα η απόσταση μεταξύ των δύο τραπεζιών είναι 1,10 μέτρα. Εάν μεταξύ των δύο τραπεζιών μεσολαβούν δύο καρέκλες η απόσταση από τραπέζι σε τραπέζι πρέπει να είναι 1,70 μέτρα.
- Κάθε πελάτης πρέπει να έχει χώρο 2 τετραγωνικών μέτρων.
- Ορίζονται τα έξι (6) άτομα ως ο μέγιστος αριθμός καθήμενων ατόμων σε ένα τραπέζι.
- Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
- Καθιερώνονται αλατοπίπερα μίας χρήσης όπως και οι ατομικές μερίδες μίας χρήσης σε λάδι, ξύδι κλπ.
- Οι εργαζόμενοι σερβιτόροι, μάγειρες και άλλες ειδικότητες πρέπει να φορούν αυστηρά γάντια και μάσκα ή προσωπίδες.
- Οι κατάλογοι των καταστημάτων πρέπει να είναι μίας χρήσης ή πλαστικοποιημένοι που θα απολυμαίνονται ή ο τιμοκατάλογος θα κοινοποιείται στο κινητό τηλέφωνο του πελάτη μέσω QR ψηφιοποίησης.
- Να αποφεύγονται οι θήκες για χαρτοπετσέτες. Χρήση συσκευασμένων ατομικών χαρτοπετσετών.
- Χρήση τραπεζομάντηλων μιας χρήσης ή πλαστικά τραπεζομάντηλα, τα οποία θα τοποθετούνται λίγο πριν καθίσουν οι πελάτες. Σε περίπτωση χρήσης υφασμάτινων τραπεζομάντηλων, αυτά να πλένονται στο πλυντήριο τουλάχιστον στους 60ο C και να αποθηκεύονται σε κλειστά ερμάρια. Στην περίπτωση των πλαστικών, άμεση απολύμανση μετά τη χρήση.
- Αποφυγή χρήσης κλιματιστικών, σχολαστικός καθαρισμός φίλτρων και συντήρηση των συσκευών ανακύκλωσης / ψύξης.