Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, την Τρίτη 26 Μαΐου 2020, τιμά τον Άγιο Κάρπο τον Απόστολο από τους Εβδομήκοντα, τον Άγιο Αλφαίο τον Απόστολο, τον Άγιο Αλέξανδρο από την Θεσσαλονίκη τον Δερβίση, τον Άγιο Συνέσιος τον Επίσκοπο, τον Άγιο Αβέρκιο και την Αγία Ελένη.

Επίσης, τον Άγιο Αυγουστίνο Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας, τον Άγιο Σιμίτριο τον Μάρτυρα και τους συν αυτώ Είκοσι τρείς Μάρτυρες, τον Άγιο Ζαχαρία τον Ιερομάρτυρα, τους Όσιους Φουγάτιο και Δαμιανό, τον Άγιο Πρίσκο τον Μάρτυρα και τη συνοδεία αυτού, τον Άγιο Ιούλιο τον Μάρτυρα, τους Αγίους Φηλικίσσιμο, Ηρακλή και Παυλίνο τους Μάρτυρες, τον Άγιο Γεώργιο τον Νεομάρτυρα εκ Βουλγαρίας και την Εύρεση των ιερών λειψάνων του Οσίου Μακαρίου. Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Αλφαίος, ο Καρπός (που γιορτάζει και στις 13 Οκτωβρίου – Ιερομαρτύρων Κάρπου και Αγαθονίκης), ο Συνέσιος και η Συνεσία. Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα!

Ο Απόστολος Κάρπος, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, έζησε στα χρόνια του βασιλιά Νέρωνα (52 μ.Χ.), και συναριθμείτε με τους εβδομήκοντα μαθητές του Κυρίου. Επίσης, ήταν συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου και απ’ ότι μαθαίνουμε από τη Β’ προς Τιμόθεον επιστολή του (δ’ 13), εργάσθηκε για τη διάδοση του Ευαγγελίου στην Τρωάδα. Έπειτα, έγινε επίσκοπος στη Βάρνα της Θράκης (ο δε Σ. Ευστρατιάδης, αναφέρει Βέρροια της Θράκης), όπου με την αγία του ζωή και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, έγινε πνευματικός αστέρας πρώτου μεγέθους και φώτισε με τις θείες διδασκαλίες του όλη την επικράτεια της επισκοπής του.

Στο έργο του ο Κάρπος υπέστη πολλούς πειρασμούς και θλίψεις, που τις αντιμετώπισε με μεγάλη γενναιότητα και υπομονή. Δε φοβόταν τους πόνους και τις κακοπάθειες, αλλά έμπαινε δυναμικά στη μάχη, χωρίς να υπολογίζει το θυμό και την οργή των τυράννων. Είχε κατασταλάξει μέσα του ο λόγος του Κυρίου: «ἐν τῷ κοσμῷ θλίψιν ἔξετε» (Ευαγγέλιο Ιωάννου, ιστ’ 33.). Δηλαδή, εφόσον είστε μέσα στον κόσμο, θα έχετε θλίψη. Ο δρόμος για την ένωση με τον Κύριο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με δοκιμασίες, που με συνεχή αγώνα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε, σύμφωνα με το άγιο θέλημά Του. Ο Άγιος Κάρπος πέθανε ειρηνικά, φωτίζοντας με το παράδειγμά του πολλούς ανθρώπους.