Έκτακτη ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο αποφάσισε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Η διαταγή ελήφθη υπό το φόβο η Τουρκία να εφαρμόσει ξανά σχέδιο μαζικής μετακίνησης μεταναστών. Δεν πρόκειται για έκτακτη ενίσχυση των συνόρων, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά για επιστροφή των δυνάμεων. Η απόφαση για την έκδοση διαταγής ελήφθη το βράδυ της Τρίτης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», 405 αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα θα μετακινηθούν στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Έχει ήδη εκδοθεί η διαταγή από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για τη μετακίνηση προς τον Έβρο 125 αστυνομικών που θα συνδράμουν στις περιπολίες στην οριογραμμή. Με τη δεύτερη διαταγή που θα εκδοθεί θα μετακινηθούν στα χερσαία σύνορα 280 άντρες των ΜΑΤ. Οι ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις, μαζί με τα τα οχυρωματικά έργα, έχουν σκοπό να δυσκολέψουν το τούρκικο σχέδιο  μαζικής μετακίνησης μεταναστών.

Το αρχηγείο της  ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε αυτή την έκτακτη ενίσχυση, φοβούμενη  την πιθανή μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών. Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρει ότι το μέτρο αυτό λαμβάνεται «στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτροπής νέας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας. Ενισχύουμε για εκτέλεση περιπολιών κατά απόσπαση ή προσωρινή μετακίνηση για όσους αστυνομικούς…».

Στις αρχές του προηγούμενου Μαρτίου η Τουρκία είχε ξεδιπλώσει σχέδιο μαζικής μετακίνησης μεταναστών. Στα χερσαία σύνορα είχαν δημιουργηθεί σοβαρά επεισόδια, ενώ υπήρχαν ρίψεις καπνογόνων από την τουρκική πλευρά ώστε να μην φαίνονται οι κινήσεις που έκαναν οι μετανάστες. Ένταση σημειωνόταν καθημερινά όταν μεγάλες ομάδες ατόμων προσπαθούσαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Την εισβολή απέτρεπαν ενισχυμένες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., του Στρατού και της Frontex. Για την επιτήρηση των συνόρων χρησιμοποιήθηκαν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones) της ΕΛ.ΑΣ. μεταδίδοντας εικόνα για τις κινήσεις των προσφύγων και μεταναστών.

Στις Καστανιές, οι κάτοικοι έδειχναν εξοικειωμένοι με τη διαφορετική αυτή κινητικότητα που καταγράφεται στα σύνορα καθώς η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή είναι στην καθημερινότητά τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις