Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020, τιμά την Απόδοση της εορτής του Πάσχα. Επίσης, τον Άγιο Ελλάδιο, τον Άγιο Θεράπωνα, τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο, τον Άγιο Ευσεβιώτη, τον Άγιο Αλύπιο, τον Όσιο Βεδέα τον Ομολογητή, τον Όσιο Θεράπωνα τον ηγούμενο της Λευκής Λίμνης, την Ανακομιδή ιερών λειψάνων του Αγίου Ιωνά Μητροπολίτη Μόσχας, την Ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Φωτίου Μητροπολίτη Μόσχας και την Ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Κυπριανού Μητροπολίτη Μόσχας.

Επιπλέον, τιμά τον Άγιο Ιούλιο τον Στρατηλάτη τον Μάρτυρα, τον Όσιο Βασίλειο τον εκ Γεωργίας, τον Όσιο Μιχαήλ εκ Γεωργίας, τον Άγιο Φίλιππο τον Α’ Μητροπολίτης Μόσχας, τον Όσιο Λάζαρο του Πσκώφ, τον Όσιο Ματθαίο τον εκ Ρωσίας και τον Όσιο Θεράπωνα του Μονζέσκιϋ.  Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Αλύπιος, η Αλυπία, και ο Θεράπων, που γιορτάζει και στις 14 Μαΐου (Αγίου Θεράποντος επισκόπου Κύπρου). Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα!

Την Τετάρτη της έκτης εβδομάδας μετά το Πάσχα εορτάζουμε την Απόδοση της εορτής του Πάσχα. Αν και οι περισσότερες εορτές έχουν τη απόδοση τους την όγδοη ημέρα, η Απόδοση του Πάσχα εορτάζεται την 39η ημέρα.

Ο Άγιος Θεράπων ήταν Ιερέας στην εκκλησία των Σάρδεων. Κατά τα παραγγέλματα του Αποστόλου Παύλου ήταν πράος, ειρηνικός, επιεικής, φιλόξενος, αφιλοχρήματος, διδακτικός, και έτρεμε μήπως από αμέλεια του χανόταν ή και στιγμιαία σκανδαλιζόταν έστω και μόνο μια ψυχή. Όταν συνελήφθη, διατάχθηκε να αρνηθεί τον Ιησού. Αυτός μίλησε στον ειδωλολάτρη άρχοντα σαν ήρωας, επιθυμώντας να βαδίσει στο μαρτύριο και όχι να τ’ αποφύγει. Ο έπαρχος Ουαλεριανός τον βασάνισε σκληρά, και τελικά τον αποκεφάλισε κοντά στον ποταμό Έρμο, όπου βρισκόταν η επισκοπή Σατάλων.

Ο Όσιος Ιωάννης γεννήθηκε σε ένα χωριό της λεγομένης Μικράς Ρωσίας, περί το 1690 μ.Χ. και πέθανε το 1730 μ.Χ. Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Εύβοια τον Οκτώβριο του 1924 μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας από το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης». και ενώ το πλοίο βρισκόταν στη Ρόδο δεν προχωρούσε, αλλά περιστρεφόταν μέσα στη θάλασσα και έμενε στον ίδιο τόπο.