Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, τιμά την Αγία Θεοδοσία την Παρθένο, την Αγία Θεοδοσία την Οσιομάρτυρα την Κωνσταντινουπολίτισσα, τον Άγιο Αλέξανδρο Πατριάρχη Αλεξανδρείας, την Οσία Υπομονή και την Ανάμνηση της θλιβεράς αλώσεως της Βασιλίδος των πόλεων. Επίσης, τον Άγιο Άνδρα και τη Σύζυγος του, τον Άγιο Ολβιανό επίσκοπο Ανέων και τους αυτού μαθητές, τον Άγιο Ιωάννη τον Νάννο από τη Θεσσαλονίκη, τον Άγιο Ανδρέα τον Αργέντη, τον Άγιο Ευθύμιο τον Ιερομάρτυρα Επίσκοπο Ζήλων, και τον Άγιο Ιωάννη τον διά Χριστόν σαλό.

Επιπλέον, τιμάμε τον Άγιο Ethelbert τον βασιλιά, τον Όσιο Ιερεμία τον Δαμασκηνό, τον Άγιο Σισίννιο τον Ιερομάρτυρα και τους συν αυτόν Μαρτύριο και Αλέξανδρο τους Μάρτυρες, τον Άγιο Μαξιμίνος Επίσκοπο Τρεβήρων και τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου «η Εγγύηση των Αμαρτωλών». Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν η Θεοδοσία, ο  Ολιβιανός (Ολβιανός), η Ολιβία (Ολίβια), που ξαναγιορτάζουν και στις 17 Σεπτεμβρίου (Οσίου Ολβιανού), και η Υπομονή. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!

Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, και αργότερα, ως σύζυγος του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου, «Ελένη η εν Χριστώ τω Θεώ αυγούστα και αυτοκρατόρισσα των Ρωμαίων η Παλαιολογίνα», ήταν κόρη του Κωνσταντίνου Δραγάση, ενός από τους πολλούς ηγεμόνες – κληρονόμους του μεγάλου Σέρβου κράλη (βασιλιά) Στεφάνου Δουσάν.  Υπολογίζεται να ήταν 19 περίπου χρονών όταν παντρεύτηκε τον Μανουήλ Β’ Παλαιολόγο (τέλη του 1390 μ.Χ.), λίγους μήνες πριν γίνει Αυτοκράτορας.

Η καινούργια ζωή της Ελένης – αγίας Υπομονής, από την αρχή της έδειξε ότι θα ήταν Γολγοθάς. Πολλές ήταν οι φορές που χρειάστηκε να πιει το ποτήρι της προσβολής και του εξευτελισμού στο πλευρό του συζύγου της όχι μόνο από τους αλλόθρησκους, αλλά και από τα κατ’ όνομα χριστιανικά κράτη της Δύσεως, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να βρει τρόπους σωτηρίας της ετοιμοθάνατης Αυτοκρατορίας. Η Ελένη – αγία Υπομονή απεδείχθη εξαιρετικός άνθρωπος που συγκέντρωνε πολλές και μεγάλες αρετές, και ψυχική δύναμη. Έδειξε ότι είχε απόλυτη συναίσθηση τόσο της θέσης της και των περιστάσεων, όσο και του ρόλου που αυτές της υπαγόρευαν, σε όλα τα επίπεδα.