Μπορεί τα σημερινά κρούσματα να είναι μηδαμινά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορονοϊός έχει εξαφανιστεί. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει πως τα κρούσματα πλέον είναι μηδαμινά και πως πέντε 5 εβδομάδες μετά την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού έχουμε πλέον ενθαρρυντικά δεδομένα, το μόνο που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε με την ίδια προσοχή και την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

«Έτσι θα έχουμε μια πολύ καλή προοπτική για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες» είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με την έναρξη των μαθημάτων για δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς ο κ. Δημόπουλος ήταν καθησυχαστικός καθώς όπως είπε, ήδη τα παιδιά αυτών των ηλικιών πηγαίνουν στις παιδικές χαρές, «ο καιρός είναι ζεστός, επικοινωνούν με γονείς και συγγενείς τους και είναι η κατάλληλη περίοδος για να επανέλθουμε όσο γίνεται στην κανονικότητα».

Σχετικά με τις φθινοπωρινές εξελίξεις τόνισε ότι κάθε ιός έχει νέα έξαρση το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όπως έχει ύφεση τους ζεστούς μήνες: «Έτσι και αυτός ο κορονοϊός αναμένουμε να έχει νέα έξαρση από Σεπτέμβριο. Για να εξαφανιστεί πλήρως θεωρούμε πως είναι πολύ δύσκολο. Ο SARS είχε το χαρακτηριστικό ότι προκαλούσε έντονα συμπτώματα σε κάθε ασθενή και ότι εκδηλωνόταν άμεσα, ενώ με τον κορονοϊό της Covid-19 δεν ισχύουν αυτά τα δύο δεδομένα ως γενικοί κανόνες», όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος. Έτσι, υπάρχει περίπτωση ο ιός να παραμείνει και να επιστρέψει από το φθινόπωρο.