Μέσα σε λίγη ώρα, η χώρα μας έχει δεύτερο νεκρό από κορονοϊό, σήμερα Κυριακή 31 Μαΐου. Τελευταίο θύμα ένας 87χρονος στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, ενώ νωρίτερα είχε καταλήξει μια 66χρονη γυναίκα στο “Σωτηρία”. Ο άτυχος άνδρας έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Η σημερινή (31/5) ενημέρωση του Τσιόδρα

Μόλις δύο νέα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.917, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 636 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1696 (58.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 4 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 106 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Πώς ανοίγουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Το πρωί της Δευτέρας 1ης Ιουνίου ανοίγουν και πάλι μετά από λουκέτο 83 ημερών λόγω κορονοϊού, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου με τις προδιαγραφές επαναλειτουργίας των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας, προσχολικής αγωγής και διαπαιδαγώγησης.

Στα μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού στενών επαφών μεταξύ παιδιών, προσωπικού και γονέων, περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Διαχωρισμός των παιδιών σε μικρές ομάδες, που δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους.
  • Επιμερισμός των παιδιών σε τμήματα, με ανώτατο αριθμό τα 15 παιδιά.
  • χρήση συγκεκριμένης αίθουσας από κάθε ομάδα και αποφυγή αλληλεπίδρασης παιδιών από διαφορετικές αίθουσες.
  • Αποφυγή ή τροποποίηση χρήσης κοινόχρηστων χώρων, όπως οι τραπεζαρίες.

Στην περίπτωση της εκ περιτροπής λειτουργίας, για τις ημέρες που το υποτμήμα στο οποίο έχουν ενταχθεί τα τέκνα, δεν λειτουργεί, οι εργαζόμενοι γονείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού. Με μέριμνα των δήμων, όλες οι αίθουσες θα πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα αντισηπτικά και είδη καθαριότητας και όλες οι αίθουσες και οι χώροι υποδοχής να διατηρούνται σχολαστικά καθαροί.

Για τους γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι δεν επιθυμούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αρκετοί δήμοι, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας, έχουν ανακοινώσει απαλλαγή από τα τροφεία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις