Μηνύματα δυσαρέσκειας δέχεται η Ελλάδα από Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία για τους περιορισμούς που έχει θέσει στην υποδοχή τουριστών από αυτές τις χώρες. Πιο συγκεκριμένα, η Ρώμη θεωρεί ότι θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα και για τους Ιταλούς τουρίστες και πιστεύει ότι είναι λανθασμένη η απόφαση της Αθήνας να μπαίνουν σε καραντίνα – έστω και μόνο για μια εβδομάδα- οι τουρίστες που φθάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια από τέσσερις περιοχές του ιταλικού Βορρά. Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας  Λουίτζι Ντι Μάιο, προσθέτει ότι «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν την σέβεται».

Στο μεταξύ, ο Ντι Μάιο αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου. Νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του στο Βερολίνο και την Λιουμπλιάνα. «Πιστεύουμε στην συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις. Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Μεγάλη Βρετανία

Ως προς την Μεγάλη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να κάμψει τις αντιδράσεις του Συντηρητικού κόμματος για την καραντίνα 14 ημερών που θα επιβάλλει η χώρα σε τουρίστες από το εξωτερικό, καθώς όπως επισημαίνουν, το συγκεκριμένο μέτρο θα καταστρέψει τον τουρισμό.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε μία μέρα μόλις 23 άτομα χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο Gatwick. Στην προ κορονοϊού εποχή, στο αεροδρόμιο βρίσκονταν 45.000 άτομα την ημέρα. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο η λεπτομερής πρόταση της κυβέρνησης, ενώ οι νέοι όροι αναμένεται ότι θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρουν οι Times, στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει αερογέφυρες με κριτήρια την οικονομική σημασία τους για τη Βρετανία, το επίπεδο του κινδύνου μετάδοσης του ιού και τον αριθμό των επιβατών που θα αφορούν. Ακόμη, θα συνεκτιμώνται και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα αεροδρόμια.

Την ίδια ώρα, η Daily Telegraph αναφέρει ότι οι ταξιδιώτες από Ελλάδα, Αυστραλία και Πορτογαλία θα μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα. Με βάση το δημοσίευμα, ο Τζόνσον ευνοεί τις αερογέφυρες, αφού δέχθηκε επικρίσεις από τους συντηρητικούς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις