Έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό για τις παράνομες και καταχρηστικές απαιτήσεις που προβάλλουν εργοδότες προκαλεί η καταγγελία του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» και του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις καλλυντικών, ότι νέα σύμβαση εργασίας ζητά τη συναίνεση των εργαζομένων σε τακτικό έλεγχο βιομετρικών στοιχείων και λήψη δειγμάτων… σάλιου και αίματος. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις καταγγελίες των δυο σωματείων, εταιρεία στο χώρο καλλυντικών προωθεί τροποποιητική σύμβαση εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους, με όρους που τους υποχρεώνουν να δώσουν «ανέκκλητη συγκατάθεση για διενέργεια ελέγχων επιπέδου αλκοόλ, ναρκωτικών ή και παραισθησιογόνων ουσιών, χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, ψυχολογικών τεστ, κ.α», ενώ εν συνεχεία ο/η εργαζόμενος/η υποχρεούται να δηλώσει ότι «συναινεί στη λήψη δειγμάτων βιομετρικών και βιολογικών στοιχείων προς έλεγχο (αίμα, σίελο) καθόλη τη διάρκεια της σύμβασής του».

Τα δυο συνδικάτα κάνουν λόγο για σύμβαση που συνιστά «μνημείο παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς εργοδότη». Όπως καταγγέλλουν, η ίδια σύμβαση περιλαμβάνει επιπροσθέτως όρους απροειδοποίητης και αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εκ μέρους της εταιρείας (την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προειδοποιήσουν τουλάχιστο δύο μήνες πριν), δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης του ωραρίου εργασίας, άδειες αναψυχής ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας και όχι των εργαζομένων, ρήτρα συμψηφισμού στον καταβαλλόμενο μισθό των πάσης φύσεως προβλεπόμενων επιδομάτων σε ΣΣΕ, ανοιχτή ημερομηνία εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών κ.α.


Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, η σύμβαση αφορά μισθωτούς που εργάζονται ως αισθητικοί σύμβουλοι, δηλαδή παρέχουν συμβουλές επιλογής καλλυντικών προϊόντων, προβολή και πρόταση προς πώληση καλλυντικών προϊόντων κ.α. Η επίμαχη υποχρέωση του εργαζόμενου, που αναφέρεται στο άρθρο 6.8 της σύμβασης, τίθεται «δεδομένης της φύσης των καθηκόντων και του αντικειμένου της εργασίας του εργαζόμενου». Στο πλαίσιο αυτό, ο μισθωτός «έχει την υποχρέωση να συμμετέχει σε τακτικούς ελέγχους ποιότητας, που διενεργεί η Εταιρεία και περαιτέρω να ανέχεται τακτικούς και έκτακτους εσωτερικούς ή μη ελέγχους σχετικά με την ετοιμότητα και ικανότητά του προς εργασία και την ποιοτική παροχή των υπηρεσιών του». Αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου ο μισθωτός υποχρεούται να παρέχει την ανέκκλητη συγκατάθεσή του για τους βιομετρικούς ελέγχους, διαφορετικά υποχρεούται να προσκομίζει στην εταιρεία οποτεδήποτε του ζητηθεί σχετικές ιατρικές εξετάσεις, από τις οποίες θα «δύναται να διαπιστωθεί η ικανότητά του προς εργασία».

Τα δυο συνδικάτα έστειλαν επιστολή την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, προς την εργοδότρια εταιρεία, καλώντας την να αποσύρει άμεσα την «απαράδεκτη και αντεργατική» – όπως την χαρακτηρίζουν  – σύμβαση που προωθεί στους υπαλλήλους της και να εφαρμόσει την από 9.10.2019 κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι «η αντίδρασή μας θα είναι καθολική και σε όλα τα επίπεδα, σε περίπτωση που επιλογή της εργοδοσίας είναι να συνεχίσει με το απαράδεκτο κείμενο τροποποιητικής σύμβασης».

Εργασιακή ζούγκλα

Η αποκάλυψη για την επίμαχη σύμβαση, έρχεται την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας καταγγέλλουν καταχρηστικές συμπεριφορές εργοδοτών και κάνουν λόγο για:

  • έκρηξη της αδήλωτης και ψευδώς δηλωμένης εργασίας,
  • κατάχρηση των αναστολών και της τηλεργασίας, αλλά και για
  • απολύσεις, καθώς η οικονομία βγαίνει σταδιακά από την απόλυτη καραντίνα.

Η ΓΣΕΕ, με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ζητά την άμεση προώθηση, ψήφιση και εφαρμογή συγκεκριμένων ρυθμίσεων «κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας» όπως αναφέρει. Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στον Τουρισμό καταγγέλλει «μπαράζ απολύσεων» σε ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας.

Καθώς τον Ιούνιο φαίνεται ότι διαμορφώνονται νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας, με φόντο την πανδημία του κορονοιού, η ΓΣΕΕ  από το υπουργείο Εργασίας την θεσμοθέτηση «5 ρυθμίσεων «για την αποτροπή νέου πολυμορφικού κύματος εργοδοτικής παραβατικότητας και καταχρηστικών συμπεριφορών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για την εκδήλωση του οποίου, ωστόσο, εκφράζει την έντονη ανησυχία της. Αναλυτικά ζητάει :

  • απαγόρευση απολύσεων από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου,
  • αναστολή των ρυθμίσεων για τη μείωση του προστίμου της αδήλωτης εργασίας μαζί με την αύξηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ σε όλη τη χώρα,
  • επέκταση της παράτασης της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν λήξει έως το τέλος του χρόνου
  • ρητή κατάργηση των μέτρων εργασιακής επισφάλειας και διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με ρητή αναφορά της απαγόρευσης χρήσης τους τόσο στην πλήρη απασχόληση όσο και στη μερική/εκ περιτροπής εργασία και
  • ρητή κατάργηση της αναστολής των εργοδοτικών υποχρεώσεων δήλωσης των μεταβολών του χρόνου εργασίας στο σύστημα «Εργάνη» που τέθηκαν σε ισχύ στο πλαίσιο των «έκτακτων» μέτρων αναχαίτισης της διασποράς της πανδημίας

«Αν δεν γίνουν δεκτές οι ρυθμίσεις που προτείνουμε και αν δεν απαγορευτούν οι απολύσεις μέχρι το τέλος του 2020, ώστε να προκύψει μετά μια πρώτη ανάταξη με την εισροή από το 2021 κοινοτικών κονδυλίων από το πακέτο των 32 δις., εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί θα περάσουν το φθινόπωρο στην ανεργία, μετά και την λήξη του προγράμματος Συνεργασία, με δραματικές συνέπειες για τους ίδιους και την οικονομία», δηλώνει ο Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος. Ο ίδιος κάνει λόγο για χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι ενώ μπήκαν σε αναστολή συνέχισαν να απασχολούνται κανονικά την περίοδο της καραντίνας, εκβιαζόμενοι από τους εργοδότες τους, κάτι που συνιστά «αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία». Οργιάζουν επίσης οι καταγγελίες για κατάχρηση του ωραρίου μέσω της τηλεργασίας, καθώς τα όρια πλέον μεταξύ δουλειάς και προσωπικού χρόνου καθίστανται δυσδιάκριτα. «Η εντατικοποίηση της απασχόλησης μέσω της τηλεργασίας έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Εργαζόμενοι καλούνται να εργάζονται συνεχώς ακόμη και μέχρι τα μεσάνυχτα χωρίς επί της ουσίας ωράρια και με αδήλωτες υπερωρίες», συμπληρώνει ο κ. Καραγεωργόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο 4690 που ψηφίστηκε την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μηχανισμού «Συνεργασία» από 15 Ιουνίου υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται επίσης να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό. Δεδομένου ότι ο εργοδότης μπορεί να θέτει στο πρόγραμμα είτε μέρος είτε το σύνολο των εργαζομένων του, ανάλογα με τις λειτουργικές του ανάγκες, προκύπτει ότι οι μισθωτοί που τυχόν δεν ενταχθούν στο σχήμα δεν προστατεύονται από απολύσεις, εκτός κι αν τελούν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους ή προστατεύονται από τις ρήτρες της παράτασης αναστολών του Μαΐου ή από τις ρήτρες των πρώτων αναστολών της περιόδου Μαρτίου – Απριλίου. Επίσης, στις υπάρχουσες διατάξεις δεν προβλέπεται προστασία για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Από την άλλη, ωστόσο, με πρόσφατη υπουργική απόφαση ξεκαθαρίζεται πως η δυνατότητα του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εκ των υστέρων παρατείνεται μέχρι 15 Ιουνίου. Από 16 Ιουνίου επανέρχεται η υποχρέωση της καταχώρισης εκ των προτέρων κάθε τροποποίησης του ωραρίου καθώς και της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης. Αντίθετα μέχρι 30 Ιουνίου παρατείνεται η δυνατότητα του εργοδότη να ορίζει μονομερώς σύστημα εξ’ αποστάσεως εργασίας για τον μισθωτό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις