Για επιβεβαίωση των σεναρίων που μιλούσαν για ένα δεύτερο κύμα μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα κάνει λόγο το τοπικό ΜΜΕ radioevros.gr, καθώς επικαλείται πληροφορίες για άφιξη λεωφορείων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της Αδριανούπολης. Το Ράδιο Έβρος σημειώνει ότι επαληθεύονται τα σενάρια που ήθελαν οι τουρκικές αρχές να προετοιμάζουν δεύτερη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών συνόρων, εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες. Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν σημάνει συναγερμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το evrosonline, υπάρχει έντονη κινητικότητα στην τουρκική πλευρά με πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μεταφερθεί σε σημεία τόσο στην περιοχή της Αδριανούπολης όσο και στην τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου, στον Πέπλο, καθώς και στα Ύψαλα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεντρωμένο πλήθος ξεπερνάει τις 6.000

Παρόμοιες πληροφορίες υπάρχουν και σε τουρκικά ΜΜΕ. Το πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ μεταδίδει και βίντεο με μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι. «Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου», σημειώνουν τουρκικά ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, η Τουρκία οδήγησε χιλιάδες μεταναστών στα σύνορα του Έβρου, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί ένας ιδιότυπος πόλεμος επί μέρες. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας κατάφεραν να αποκρούσουν το κύμα στα σύνορα στις Καστανιές, παρά την εμφανή ενίσχυση που είχαν από τις τουρκικές δυνάμεις που εκτόξευαν δακρυγόνα προς το ελληνικό έδαφος.

Το γεγονός συνέπεσε με την έκρηξη της πανδημίας του κορονοϊού, ως εκ τούτου μετά τα μέσα του Μαρτίου η Άγκυρα αναγκάστηκε να απομακρύνει τους χιλιάδες των μεταναστών από τα σύνορα και την ευρύτερη περιοχή της Αδριανούπολης.

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση

Την πεποίθησή του ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει ανάλογες ενέργειες με αυτές του Μαρτίου, «γιατί δεν οδηγούν πουθενά», εξέφρασε από τον Έβρο ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ενώ τόνισε πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι ασφαλή.

Ο κ. Καράογλου επισκέφθηκε τα στρατιωτικά Φυλάκια στο Πύθιο και στις Καστανιές του Έβρου και αμέσως μετά δήλωσε: «Τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα ασφαλή, είναι σύνορα που έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες υποδομές, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε επιβουλή σε βάρος της χώρας και, βεβαίως, το ηθικό και το φρόνημα όλων όσων υπηρετούν εδώ, των στρατιωτικών, των αστυνομικών είναι ακμαιότατο. Είμαι βέβαιος ότι αν χρειαστεί και όποτε χρειαστεί-μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ- η Ελλάδα θα δώσει την απάντηση που πρέπει, όπως άλλωστε έκανε και τον περασμένο Μάρτιο, κατά τα γεγονότα όπου χιλιάδες παράνομοι μετανάστες προσπαθούσαν να μπουν στη χώρα κατ εντολή της Τουρκίας».

Σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει και πάλι να «εργαλειοποιήσει» τους μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, απάντησε ότι είναι πάγια τακτική της Άγκυρας, όταν αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα να προσπαθεί να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον των πολιτών.

Ο φράχτης

Μήνυμα από τα σύνορα του Έβρου έστειλε προς ημερών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ανακοίνωσε ότι «θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας» και προανήγγειλε την αντικατάσταση 400 συνοριοφυλάκων, που έχουν μεν προσληφθεί, αλλά δεν εκπαιδεύτηκαν, λόγω της πανδημίας. «Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας ανησυχεί διαρκώς: η ασφάλεια μας. Για τον λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν», τόνισε, προσθέτοντας ότι «με σχέδιο και στρατηγική φυλάσσουμε τα σύνορά μας και διαχειριζόμαστε το προσωπικό μας».

Πρόσθεσε ότι  «χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις