Κοντέινερ με παραποιημένα ρολόγια και αθλητικά παπούτσια εντόπισε το Γ΄ Τελωνείο Πειραιά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Το κοντέινερ προερχόταν από την Κίνα και είχε προορισμό τη Βουλγαρία.

Ο έλεγχος βρήκε επιμελώς κρυμμένα μέσα στο κοντέινερ:

– 69.830 ρολόγια χειρός,

– 11.600 ζευγάρια αθλητικά παπούτσια.

Όλα τα προϊόντα ήταν απομιμήσεις γνωστών εταιρειών. Το περιεχόμενο του κοντέινερ θα καταστραφεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Η καταστροφή των εμπορευμάτων γίνεται άμεσα και επί τόπου με κάθε πρόσφορο μέσο, περιλαμβανομένης της ρίψης εντός απορριμματοφόρου ή με την καταστροφή της εμπορικής αξίας του προϊόντος με ανεξίτηλο χρωματισμό (σπρέι).

Κατ’ εξαίρεση και εφόσον η επιτόπια καταστροφή δεν είναι τεχνικά δυνατή, τα παράνομα προϊόντα συσκευάζονται σε σάκους, μεταφέρονται σε αποθηκευτικούς χώρους και καταστρέφονται . Τα παράγωγα προϊόντα της καταστροφής δύναται να διατίθενται για ανακύκλωση.

Η κατάσχεση και καταστροφή των προϊόντων επιβάλλεται από τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου ή από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ή  το Λιμενικό Σώμα.

Για την καταστροφή τους  παρέχεται η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας  ή του Λιμενικού Σώματος όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Η Κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τα εμπορεύματα παραποίησης/απομίμησης, τα πειρατικά και εν γένει τα εμπορεύματα που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας παρέχει τη δυνατότητα στις Τελωνειακές αρχές να αναστείλουν τη χορήγηση άδειας παραλαβής ή να δεσμεύσουν εμπορεύματα για τα οποία έχουν υπόνοιες ότι παραβιάζουν δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά τον κάτοχο του δικαιώματος για να προσφύγει, εφόσον συντρέχει λόγος, στην αρμόδια να αποφανθεί επί της ουσίας Δικαστική αρχή.

Λαθραία όπλα

Το ίδιο Τελωνείο χθες είχε σημειώσει άλλη μία επιτυχία. Μετά από έλεγχο κοντέινερς με το σύστημα Χ-Ray διαπιστώθηκαν ύποπτες ενδείξεις για το φορτίο, το οποίο προωθήθηκε για καθολικό έλεγχο. Εκεί, οι ελεγκτές του Τελωνείου σε συνεργασία με στελέχη του Λιμενικού βρήκαν επιμελώς κρυμμένα στο βάθος του κοντέινερ 4.927 μαχαίρια, ξιφίδια, συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, πτυσσόμενες αστυνομικές ράβδους και σιδερογροθιές με λάμες.

Επιπλέον, στο ίδιο εμπορευματοκιβώτιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 29.234 υποδήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικά είδη με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιριών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις