Αισιόδοξα τα νέα από το μέτωπο των προσπαθειών για την ανάπτυξη θεραπείας για τον κορονοϊό, καθώς ο δρ. Χρήστος Κυρατσούς, δηλώνει ότι «βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια της παραγωγής των αντισωμάτων». Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο αντιπρόεδρος ερευνών της εταιρείας Regeneron, σημειώνει πως «βάζουμε τις κυτταρικές σειρές που φτιάχνουν τα αντισώματα σε αντιδραστήρες και παράγουμε τα αντισώματα σε μεγάλες ποσότητες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κλινικές μελέτες».

Στόχος, όπως, αναφέρει, «είναι να ξεκινήσουμε τις κλινικές δοκιμές στις επόμενες δυο εβδομάδες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, πιστεύω ότι σε 2-3 μήνες θα έχουμε μια εικόνα για το αν τα αντισώματα που παράγουμε δουλεύουν ή όχι». Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγεί, «θα γνωρίζουμε αν τα φάρμακα που θα φτιάξουμε με τα αντισώματα δουλεύουν σε περίπτωση που πιθανώς κάνει την επανεμφάνισή του ο ιός το φθινόπωρο». Ερωτηθείς εάν θα μπορεί το φάρμακο να διατεθεί στην αγορά σε περίπτωση που αποδειχθεί στις κλινικές δοκιμές αποτελεσματικό και εφόσον υπάρξει δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, ο κ. Κυρατσούς απαντά: «Ναι, αν το φάρμακο αποδειχθεί αποτελεσματικό και υπάρξει δεύτερο κύμα, θα είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτό που ετοιμάζει η εταιρεία, μπορεί να χαρακτηριστεί ως παθητικός εμβολιασμός. «Ο συμβατικός εμβολιασμός, ο ενεργητικός εμβολιασμός, όταν δηλαδή γίνεται σε κάποιον ένα εμβόλιο περιμένουμε το ανοσοποιητικό του σύστημα να φτιάξει αντισώματα για να αντιμετωπίσει έναν ιό, τον κορονοϊό στην προκειμένη περίπτωση». «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να διαλέξουμε τα καλύτερα αντισώματα που μπ9ορεί να φτιάξει ένας άνθρωπος κια τα δίνουμε παθητικά σε κάποιον, γι’ αυτό και τον ονομάζουμε παθητικό εμβολιασμό. Όσον αφορά τους υγιείς, το φάρμακο θα εμποδίζει τη μόλυνσή τους. Όσον αφορά όσους έχουν μολυνθεί, το φάρμακο θα εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού στον οργανισμό», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι η Regeneron προσπαθεί να αναπτύξει μια θεραπεία για τον κορονοϊό βασιζόμενη στην ανάπτυξη αντισωμάτων. Ο κ. Κυρατσούς ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία το 2011. Το 2014 τέθηκε επικεφαλής της της ανάπτυξης θεραπείας για τον ιό Έμπολα και το 2019 έγινε αντιπρόεδρος Ερευνών στην εταιρεία. Γεννήθηκε στην Κοζάνη, σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακό στη Μικροβιολογία, στο πανεπιστήμιο Columbia. Ακολούθησε ερευνητική πορεία στο Howarrd Hughes Medical Insitute του New York University.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις