Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα συγκλονιστικό βίντεο που δείχνει μία γυναίκα να μιλά με μία φίλη της και να προσπαθεί να της δείξει ότι έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Στο χώρο βρίσκεται και ο σύζυγος της, ο οποίος πιθανώς να ακούει και τη συζήτηση των δύο γυναικών. Έτσι χωρίς να έχει άλλο τρόπο, ενημερώνει τη φίλη της κάνοντας μία συγκεκριμένη χειρονομία.

Οι δύο γυναίκες συζητούν για μία συνταγή. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας τους, η φωνή του θύματος σπάει. Προσπαθεί όμως να ακούγεται ατάραχη λόγω της παρουσίας του συζύγου της. Λίγο αργότερα, κοιτά την κάμερα και κάνει μία χειρονομία. Τεντώνει τα τέσσερα δάχτυλα της και «κλείνει» τον αντίχειρα της. Τα δάχτυλα σφίγγουν και σχηματίζουν μία μπουνιά. Η φίλη της παγώνει και καταλαβαίνει ότι χρειάζεται βοήθεια.

Το βίντεο αποτελεί μέρος καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία. Το «Signal for Help» είναι ένα απλό σημάδι που βοηθά τα θύματα να δείξουν σιωπηλά ότι χρειάζονται βοήθεια. Η καμπάνια ξεκίνησε από το Canadian Women’s Foundation με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που απαιτούνται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή όσων κινδυνεύουν από ενδοικογενειακή βία. Πολλές γυναίκες και παιδιά γίνονται θύματα κακοποίησης και βίας, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες Αρχές, καθώς ο θύτης βρίσκεται στον ίδιο χώρο μαζί τους. Με αυτή τη χειρονομία τα θύματα μπορούν να ενημερώσουν το περιβάλλον τους και να ζητήσουν αθόρυβα τη βοήθεια τους.

Τρόποι για να επικοινωνήσετε με ασφάλεια

  • Καλέστε στο τηλέφωνο και κάντε ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με “ναι” ή “όχι”. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στην περίπτωση που κάποιος ακούει. Μπορείτε να ρωτήσετε αν θέλει να καλέσετε την αστυνομία.
  • Χρησιμοποιήστε μία άλλη μορφή επικοινωνίας, όπως είναι το SMS, τα social media, ή το email και κάντε γενικές ερωτήσεις. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στην περίπτωση που κάποιος παρακολουθεί τη συσκευή ή τους λογαριασμούς του ατόμου που θέλει βοήθεια. Μπορείτε να ρωτήσετε τι κάνει ή αν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας.

Ζητήστε βοήθεια

  • Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε κινδυνεύει άμεσα, καλέστε το 100 ή τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, φωτιά, ασθενοφόρο).
  • Καλέστε τη Γραμμή SOS 15900

Η ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900

Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.

Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: [email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις