Ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας αναδείχθηκε η ανεργία σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Open. Η ανησυχία για την εργασιακή αστάθεια έχει υπερκεράσει τον φόβο για την πανδημία. Ενδεικτικό είναι ότι το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία, ενώ το 37% πιστεύει ότι συγκριτικά με το 2019 η κατάσταση είναι χειρότερη για την οικογένειά του.

Οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις βάζουν την οικονομία πάνω από την υγεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπροστά στην απειλή για μεγάλη οικονομική κρίση πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο καταργούν τα περιοριστικά μέτρα πιο γρήγορα απ’ ό,τι πρέπει.

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, το 70% των πολιτών πιστεύει ότι υπάρχει κι άλλο περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, οι πολίτες είναι «μοιρασμένοι» όσον αφορά στο πώς βλέπουν το μέλλον μετά την κρίση που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊου, με ένα 47% να δηλώνει απαισιόδοξο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα τους επόμενους 6 μήνες ενώ το 45% δηλώνει αισιόδοξο.

Οι πολίτες φαίνονται σχετικά ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία και με άριστα το 10, βαθμολογούν τους χειρισμούς της με 6.

Το ζήτημα της έλευσης των τουριστών στη χώρα μας φαίνεται να προβληματίζει τους πολίτες, αφού το 89% πιστεύει ότι θα πρέπει οι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι να έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, πρώτη εμφανίζεται η ΝΔ με 37%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,5%, τρίτο το ΚΙΝΑΛ με 5,9% και τέταρτο το ΚΚΕ με 4,9%.

Με χαμηλότερα ποσοστά ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 3,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,4%, η Χρυσή Αυγή με 1,3% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%.

Στο ερώτημα ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, το 48% απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 23% τον Αλέξη Τσίπρα. 

Από τα συγκριτικά ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη μειώθηκε κατά 1% από τον Μάιο, ενώ ως προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκε κατά 3%.

Στους αποτελεσματικότερους υπουργούς της κυβέρνησης οι πολίτες αναφέρουν πρώτοτον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ τελευταίος στη λίστα είναι ο υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος.