Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το σχέδιο για το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό. Οι Υπουργοί Υγείας, Τουρισμού και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησαν με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν οι Υγειονομικές Δομές στα νησιά και πώς θα γίνεται η λήψη δειγμάτων από τους τουρίστες. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας «έχουμε δεσμεύσει 446 απλές κλίνες και 19 κλίνες ΜΕΘ για Covid 19 στα νησιά και μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ, αν χρειαστεί».

Ενίσχυση του Συστήματος Υγείας

Όσον αφορά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ανακοίνωσε την ενίσχυση της Υγείας με επικουρικό προσωπικό, ενίσχυση με γιατρούς από Υγειονομικές Περιφέρειες, συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ιατρούς, εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας. Το πλάνο περιλαμβάνει και τη διασύνδεση των νησιών με κέντρα αναφοράς.

Για τις κινητές μονάδες Υγείας είπε ότι θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση. Ο υπουργός ανακοίνωσε πως οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου μεταφέρονται σε Σύρο και Ρόδο δύο μοριακοί αναλυτές (PCR testing). Ακόμη, μικροί μοριακοί αναλυτές έχουν εγκατασταθεί σε μικρότερα νησιά ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση και σε άλλα 20 νησιά, που θα είναι διασυνδεμένα με τα νησιά και τα νοσοκομεία αναφοράς αν χρειαστεί.

«Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι’ αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Όσον αφορά στις διακομιδές ανακοίνωσε πως το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του μία κάψουλα και έχει παραλάβει ακόμη 10.

Αναφορικά με τη διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος, σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας θα γίνεται με την εξής σειρά: Γιατρός -> παραλαβή από πιστοποιημένο φορέα, μεταφορά με εναέριο ή πλωτό μέσο -> ανάλυση κλπ. Ο υπουργός υπογράμμισε πως «έχουμε 11 κάψουλες (αρνητικής πίεσης) για αεροδιακομιδή, θα προμηθευτούμε κι άλλες».

Δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια

Το λόγο πήρε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στην άρση της απαγόρευσης για τις πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, που θα γίνει από Δευτέρα 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα γίνεται τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες από τις συγκεκριμένες χώρες στην Ελλάδα. Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

Διαβάστε: Άνοιγμα τουρισμού: Από ποιες χώρες επιτρέπονται πτήσεις

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επισήμανε: «Το σχέδιό μας είναι ολοκληρωμένο και έχουμε κάνει επιχειρησιακές ασκήσεις ετοιμότητας. Δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια. Περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης. 14 μέρες καραντίνας αν βρεθεί θετικός ο ταξιδιώτης».

Από 1 Ιουλίου θα επιτρέπονται αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και θα επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια και όπως είπε ο κ. Θεοχάρης ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα.

«Από 1/7 για όλες, τις χώρες προέλευσης, οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα με στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα Θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας, κυρίως σε πρωτεύουσες νομών αλλά και σε όλα τα νησιά μας. Σε λίγες μέρες η λίστα με τα ξενοδοχεία που θα παίξουν αυτό τον ρόλο. Στόχος, όλοι όσοι θέλουν να έρθουν στη χώρα μας να μπορέσουν να το κάνουν, αλλά και να μπορέσουν και να επιστρέψουν ασφαλείς στη χώρα τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοχάρης.