Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν προσυγκέντρωση στις δέκα το πρωί στην Ομόνοια και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα. Το “παρών” έδωσαν δύο αρχηγοί κομμάτων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Εκπρόσωποι των σωματείων θα παραδώσουν στη Βουλή, ψήφισμα με τις θέσεις των εργαζομένων, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία από γνωστούς καλλιτέχνες που συμπαρίστανται στον αγώνα των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, αναφέρει: “Η διάσωση, η ανασυγκρότηση και η οικονομική ανάκαμψη της ΛΑΡΚΟ, επιβάλλεται να γίνουν εδώ και τώρα. Απαιτούμε μεταξύ άλλων να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, να αξιοποιηθούν οι νέες χρηματοδοτικές προοπτικές για την στήριξη, τον εκσυγχρονισμό και τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της επιχείρησης, καθώς και να διασφαλιστεί δημόσιος έλεγχος για την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μίας από τις μεγαλύτερες εναπομείνασες βαριές βιομηχανίες της χώρας και επαναλαμβάνει αυτό που έχει τονίσει πολλάκις: «Οι δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ ήταν, είναι και θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα προβλήματά της»”.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου που καλεί τα σωματεία μέλη της να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στο συλλαλητήριο. “Με τη μαζική συμμετοχή μας διατρανώνουμε την αντίθεση μας στα κυβερνητικά σχέδια για κλείσιμο και ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ.
Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων μας” τονίζουν.

Κουτσούμπας: Έγκλημα της κυβέρνησης

“Τη μαχητική αλληλεγγύη στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, στις οικογένειές τους, στον λαό όλης της περιοχής όπου βρίσκονται τα εργοστάσια και τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ” εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. “Ο αγώνας συνεχίζεται. Ο αγώνας που έχουν δώσει αυτούς τους μήνες με αγωνιστικότητα και μαχητικότητα οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ είναι σημαντική παρακαταθήκη. Δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη, όλα τα λαϊκά στρώματα. Μόνο με τον αγώνα μπορούν να ευοδωθούν τα αιτήματα, να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων” τόνισε. Πρόσθεσε ότι “αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πραγματικά έγκλημα. Είναι η συνέχεια, αφού ακολουθεί την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που οδήγησαν σε απαξίωση τη ΛΑΡΚΟ, που οδηγούν σε αυτή την άθλια κατάσταση τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς του πλούτου της χώρας μας”.

Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να ενταχθεί σε ένα “πράσινο σχέδιο ανάπτυξης” και υπό αυτή την οπτική “δεν τους χαρίζουμε τη ΛΑΡΚΟ, δεν θα τους περάσει”» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης, που συνοδευόταν από τη βουλευτή Σοφία Σακοράφα, υπογράμμισε ότι “είμαστε εδώ στο δρόμο, είμαστε στη βουλή είμαστε στους χώρους εργασίας της ΛΑΡΚΟ γιατί αυτός ο ορυκτός πλούτος πρέπει να μείνει στη διάθεση του ελληνικού λαού και πρέπει η ΛΑΡΚΟ να ενταχθεί σε ένα «πράσινο σχέδιο ανάπτυξης»”.

Ο επικεφαλής του Μέρα 25 ανέφερε ότι “το νικέλιο και το κοβάλτιο είναι πλούτος της χώρας και ανήκει στη ΛΑΡΚΟ. Είναι απαραίτητα συστατικά των τεχνολογιών που έρχονται. (…) Η ΛΑΡΚΟ με το δικό μας σχέδιο ανάπτυξης θα συμμετέχει και στην παραγωγή πάμφθηνης αιολικής ενέργειας στα ανοιχτά της Εύβοιας και στην κατανάλωση αυτής της ενέργειας για να παράγει τις μπαταρίες με το Νικέλιο και το Κοβάλτιο που χρειάζεται γι’ αυτές που θα εφοδιάσουν με ενέργεια τις επόμενες γενιές. Δεν τους χαρίζουμε τη ΛΑΡΚΟ”.

Το συλλαλητήριο θα κορυφωθεί με συναυλία που παρέχει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Θα συμμετέχουν οι: Νατάσα Μποφίλιου, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Κανέλλος Δημήτρης.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ (περίπου 1.000) βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και μήνες, αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια για πώληση. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκ περιτροπής έχουν χάσει σε ελάχιστους μήνες περίπου το 30% των καθαρών αποδοχών τους, το επίδομα άδειας είναι κομμένο, ενώ δεν πληρώθηκαν και το δώρο Πάσχα. Στο μεταξύ μεταλλεία υπολειτουργούν. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως μοναδικός ενδιαφερόμενος για τη ΛΑΡΚΟ  ήταν πολυεθνική, ισραηλινών συμφερόντων, GSOL, που διαθέτει δύο ορυχεία νικελίου, το ένα στη Δομινικανή Δημοκρατία και το άλλο στη Βόρεια Μακεδονία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις