Η συνέχεια των παρεμβάσεων για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας θα γίνει σήμερα Κυριακή 14 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου, ενώ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο εμπορικό τρίγωνο – ιστορικό κέντρο θα αρχίσουν να ισχύουν από τις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει ήδη ανακοινωθεί, από τις 06: 00 της Κυριακής, η Πανεπιστημίου αλλάζει όψη.

Τι αλλάζει:

  • Δημιουργείται ένας σύγχρονος και ασφαλής ποδηλατόδρομος, μήκους 900 μέτρων, κατασκευασμένος με υλικά τελευταίας τεχνολογίας και με πλήρη σήμανση σε όλο το μήκος της οδού, που καλύπτει μία από τις υφιστάμενες λωρίδες κυκλοφορίας.
  • Διαμορφώνεται ένας εντυπωσιακός πεζόδρομος, που καλύπτει δύο από τις υφιστάμενες λωρίδες κυκλοφορίας. Ένας πεζόδρομος μήκους 900 μέτρων και συνολικής έκτασης 7.000 τ.μ. στον οποίο θα τοποθετηθούν παγκάκια, φυτά  και περισσότερες από 250 ζαρντινιέρες.
  • Δημιουργείται μία λωρίδα αποκλειστικής χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σε μία από τις υφιστάμενες λωρίδες. Στόχος της οποίας είναι να μειώσει σημαντικά το χρόνο της διαδρομής των Μέσων,  να αυξήσει τον αριθμό των δρομολογίων τους και να μειώσει τον αριθμό των επιβατών ανά δρομολόγιο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΜΠ, η αύξηση της μέσης ταχύτητας των ΜΜΜ, ξεπερνά το 25% .

Τα Ι.Χ οχήματα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν σε δύο ελεύθερες λωρίδες, απαλλαγμένες από την παράνομη στάθμευση. Η οδός Πανεπιστημίου, στη νέα μορφή της, αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς συνδετικούς κρίκους στην αλυσίδα του Μεγάλου Περιπάτου αλλά και της μεγάλης ποδηλατικής διαδρομής που δημιουργείται για πρώτη φορά στην Πρωτεύουσα.

Σε όλα τα σημεία που γίνονται παρεμβάσεις για τον Μεγάλο Περίπατο θα υπάρχει Δημοτική Αστυνομία και Τροχαία για να ενημερώνει και να διευκολύνει οδηγούς και πεζούς  με οδηγίες και συστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά ο Δήμος Αθηναίων για τον Μεγάλο Περίπατο έχουν πιλοτικό χαρακτήρα και γίνονται με σταδιακό τρόπο . Κι αυτό προκειμένου να τεθούν σε μια πραγματική, ζωντανή δημόσια διαβούλευση ώστε το επόμενο διάστημα, όπου χρειαστεί, να υπάρξουν βελτιώσεις  και   να  επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την καθημερινότητα στην πόλη μας.

https://cdn.flash.gr/wp-content/uploads/2020/06/syntagma.jpg

Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επιτρέπεται στις οδούς:

Πεσμαζόγλου – Σοφοκλέους – Ευριπίδου – Αγ.Θεοδώρων – Δραγατσανίου – Παπαρρηγοπούλου – Π.Π.Γερμανού – Αριστείδου – Χρήστου Λαδά – Πλατεία Καρύτση (μεταξύ Χρ. Λαδά και Παρνασσού) – Παρνασσού – Καρ.Σερβίας (από πλ. Συντάγματος έως Βουλής) – Βουλής (από Καρ.Σερβίας έως Κολοκοτρώνη) – Κολοκοτρώνη (από Βουλής έως Σταδίου)

Περιοχή της Πλάκας που περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως – Ερμού – Αγίων Ασωμάτων – Αποστόλου Παύλου – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας – Φιλελλήνων.

Ξενοφώντος – Νίκης (μεταξύ Φιλελλήνων και Απόλλωνος) – Απόλλωνος (από Νίκης έως Σκούφου) – Σκούφου – Ναυάρχου Νικοδήμου (από Σκούφου έως Φιλελλήνων).

Tροποποίηση διαδρομών σε τρόλεϊ – λεωφορεία

Λόγω της μελέτης εφαρμογής κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των εργασιών του «Μεγάλου Περιπάτου» που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τον Δήμο Αθηναίων και με στόχο την ενημέρωση και την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει την μερική προσωρινή τροποποίηση των διαδρομών γραμμών Τρόλεϊ 2,3,4,5,11 και 15, των λεωφορειακών γραμμών 230, Α2 και Α3, την προσωρινή μεταφορά των Αφετηριών των λεωφορειακών γραμμών Α2 και Α3 και την προσωρινή κατάργηση της στάσης ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, από την Κυριακή 14/6/2020, ως εξής :

Γραμμές Τρόλεϊ 2, 3, 4, 5, 11 και 15

Κατεύθυνση προς Τέρμα για τη γραμμή Τρόλεϊ 15 και

προς Αφετηρία για τις γραμμές Τρόλεϊ 2, 3, 4, 5 και 11

Από Πανεπιστημίου, δεξιά πλατεία Ομονοίας, δεξιά 3ης Σεπτεμβρίου, δεξιά Μάρνη, αριστερά Πατησίων, συνέχεια κανονικά η εγκεκριμένη διαδρομή.

Προσωρινή κατάργηση της στάσης με ονομασία ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ η οποία βρίσκεται επί της οδού Πατησίων (28ης Οκτωβρίου).

Μεγάλος Περίπατος Αθήνας: Τι αλλάζει στο κέντρο – 32 ερωτήσεις και απαντήσεις

Οι στάσεις που θα πραγματοποιούνται στην τροποποιημένη διαδρομή είναι οι εξής:

· ΟΜΟΝΟΙΑ, επί της οδού Πανεπιστημίου μεταξύ Πατησίων και πλατείας Ομονοίας.

Διερχόμενες γραμμές : 1, 6, 12, 21, 035, 057, 227, 500, 790.

· ΠΛ. ΛΑΥΡΙΟΥ, επί της 3ης Σεπτεμβρίου μεταξύ Βερανζέρου και Χαλκοκονδύλη.

Διερχόμενες γραμμές οι 6, 022, 035, 500, 608, 622.

· ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, επί της 3ης Σεπτεμβρίου μεταξύ Πολυτεχνείου και Μάρνη.

Διερχόμενες γραμμές οι 608 και 622.

Λεωφορειακή γραμμή 230

Κατεύθυνση προς την Αφετηρία

Από Ιπποκράτους, αριστερά Ακαδημίας, δεξιά λεωφόρο Βασ. Σοφίας, αριστερά λεωφόρο Βασ. Αμαλίας, συνέχεια κανονικά η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακές Γραμμές Α2 και Α3

Προσωρινή μεταφορά Αφετηρίας:

Οι αφετηρίες των λεωφορειακών γραμμών Α2 και Α3 μεταφέρονται από την οδό Σίνα στην οδό Ρήγα Φεραίου μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Ακαδημίας.

Προσωρινή μερική τροποποίηση της διαδρομής των λεωφορειακών γραμμών Α2 και Α3

Στην κατεύθυνση προς Τέρμα:

Από Ρήγα Φεραίου, δεξιά Ακαδημίας, δεξιά λεωφόρο Βασ. Σοφίας, αριστερά λεωφόρο Βασ. Αμαλίας, συνέχεια λεωφόρο Συγγρού, συνέχεια κανονικά η εγκεκριμένη διαδρομή.

Στην κατεύθυνση προς Αφετηρία:

Από λεωφόρο Βασ. Αμαλίας, συνέχεια Πανεπιστημίου, δεξιά Ρήγα Φεραίου, όπου και η προσωρινή Αφετηρία.

Προσωρινή κατάργηση της στάσης ΑΚΑΔΗΜΙΑ (ΜΟΝΟ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ) επί της οδού Ρήγα Φεραίου μεταξύ Πανεπιστημίου και Ακαδημίας. Η στάση καταργείται προσωρινά για όλες τις διερχόμενες λεωφορειακές γραμμές (220, 221, 235, Α2, Α3, Α5).