Προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην κλιμακώσει ξανά την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα εξαιτίας του μεταναστευτικού, απηύθυνε ο διοικητής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, με δηλώσεις στον γερμανικό μιντιακό όμιλο, Funke. Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο κ. Λεζερί «εάν η Τουρκία δημιουργήσει μια νέα κατάσταση ανάλογη του Μαρτίου, τότε η Frontex θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις της στην Ελλάδα. Εάν δημιουργηθεί νέα κρίση, η Frontex θα ανεβάσει τον αριθμό του προσωπικού της στα 1.500 άτομα, στέλνοντας ακόμη 900 άτομα στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ “Ευχαριστώ” κατοίκων στην Frontex και οι κινήσεις της Άγκυρας [vid]

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η Τουρκία βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση. Τους τελευταίους μήνες Τούρκοι αστυνομικοί στον Έβρο έχουν πυροβολήσει τουλάχιστον πέντε φορές προς την Ελλάδα,ευτυχώς δίχως να υπάρξει κάποιος τραυματισμός». Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, τον Μάιο διαπιστώθηκε μεγάλη αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, με 4.300 εισόδους. Σημαντικότερη πύλη εισόδου,σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, παραμένουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου τον Μάιο διαπιστώθηκαν 1.250 παράνομες είσοδοι, οκταπλάσιος αριθμός από τον αντίστοιχο του Απριλίου.

Στις 4.300 ανήλθαν οι παράνομες διαβάσεις συνόρων τον Μάιο, στην Ανατολική Μεσόγειο οι 1250

Ο αριθμός των ανιχνεύσεων παράνομων διαβάσεων στα κύρια μεταναστευτικά δρομολόγια της Ευρώπης το Μάιο, ανέκαμψε από τα χαμηλότερα επίπεδα του προηγούμενου μήνα σε σχεδόν 4.300, χωρίς να περιλαμβάνονται τα στοιχεία των ανιχνεύσεων στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Frontex, η υπηρεσία φύλαξης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της ΕΕ. Σύμφωνα με τη Frontex, ο συνολικός αριθμός των παράνομων διελεύσεων για τους πρώτους πέντε μήνες του 2020 έφτασε τις 31 600, 6% κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Ανατολική Μεσόγειος έγινε και πάλι η πιο ενεργή μεταναστευτική οδός προς την Ευρώπη με 1250 ανιχνεύσεις τον Μάιο, οκταπλάσια αύξηση σε σχέση με τον Απρίλιο. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου, εντοπίστηκαν σχεδόν 12.700 παράνομες διαβάσεις συνόρων σε αυτήν τη διαδρομή, ή 28% λιγότερες από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Οι Αφγανοί παρέμειναν η κορυφαία εθνικότητα που εντοπίστηκε σε αυτήν τη διαδρομή μέχρι στιγμής φέτος.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που διέσχισαν την Κεντρική Μεσόγειο τον Μάιο αυξήθηκε κατά 40% από τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 1.000. Το σύνολο για τους πρώτους πέντε μήνες ξεπέρασε τους 5 500, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του 2019. Οι τρεις κορυφαίες εθνικότητες που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή ήταν του Μπαγκλαντές, Σουδάν και της Ακτής Ελεφαντοστού. Επιπλέον, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου το Μάιο σχεδόν τετραπλασιάστηκε από τον Απρίλιο σε περισσότερους από 650. Τους πρώτους πέντε μήνες, το σύνολο ανήλθε σε πάνω από 3.700, ή λιγότερο από το μισό του προηγούμενου έτους. Σχεδόν οι μισοί από τους μετανάστες που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή φέτος ήταν Αλγερινοί.

Τέλος σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, υπήρξαν περισσότερες από 900 παράνομες διαβάσεις στα σύνορα τον Μάιο, 10 φορές ο αριθμός που εντοπίστηκε τον προηγούμενο μήνα. Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, το σύνολο αυξήθηκε κατά 50% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους σε πάνω από 6.900.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις