Υπό κατάληψη τελεί από φοιτητές η Πρυτανεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται γιατί, όπως λένε, δεν τους επιτρέπεται να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, κάτι το οποίο ζητούν εδώ και καιρό.

Καταγγέλλουν τις πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ για αυταρχικές πρακτικές και κλειστές καγκελόπορτες, με στόχο να αποτρέψουν την παρουσία τους στα συλλογικά όργανα κατά τη λήψη αποφάσεων.

«Η πρυτανεία του ΑΠΘ, υπό τη μεθόδευση του Παπαϊωάννου, υπήρξε η πρώτη που έδωσε τα πειστήριά της για την εφαρμογή της έμμεσης κυβερνητικής εντολής για ηλεκτρονικές εξεταστικές, αδιαφορώντας πλήρως για τα φοιτητικά δικαιώματα, τις δυσκολίες και τους αποκλεισμούς που συνεπάγεται αυτή η επιλογή», σημειώνουν στην απόφασή τους για την κατάληψη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι φοιτητές ζητούν να επιτρέπεται η παρουσία τους στις συνεδριάσεις της συγκλήτου, ενώ υποστηρίζουν ότι χτες, στην προσπάθειά τους να παρέμβουν στη συνεδρίαση, δόθηκε εντολή να κλείσουν οι πόρτες με αποτέλεσμα -όπως λένε- εκπρόσωποί τους να παραμείνουν σε κατάσταση «ομηρίας» για 2,5 -3 ώρες μέσα στο κτίριο, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης, καταγγέλλουν ότι χτες κλήθηκαν τα ΜΑΤ αλλά και… μπράβοι από την Πρυτανεία, ενώ επιμένουν σε αλλαγές όσον αφορά στα όσα ήδη αποφασίστηκαν για τη διεξαγωγή της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου.


Για τα όσα συνέβησαν χτες στην Πρυτανεία μίλησε στο GRTimes ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Όπως ο ίδιος εξήγησε, οι φοιτητές εμφανίστηκαν στο κτίριο Διοίκησης αφού είχε λήξει η -μέσω τηλεδιάσκεψης- συνεδρίαση της Συγκλήτου. Όσον αφορά δε στο αίτημά τους να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα αίτημα δημοκρατικό, όμως, «ο Πρύτανης, το Πρυτανικό Συμβούλιο και οι Αντιπρυτάνεις πρέπει να τηρήσουμε τις διαδικασίες ώστε όλες οι αποφάσεις της Συγκλήτου να είναι νόμιμες». Και πρόσθεσε: «Δεν προβλέπεται συμμετοχή των φοιτητών με τη μορφή που οι συγκεκριμένοι φοιτητές το ζητούν. Άρα εκ προοιμίου αυτό το αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε ότι μόλις έφτασαν οι φοιτητές στο κτίριο κατέβηκε ο ίδιος μαζί με δύο αντιπρυτάνεις -τους κυρίους Φείδα και Γιαννακουδάκη- για να τους συναντήσει, αλλά δεν έγινε συζήτηση, καθώς από την πλευρά των φοιτητών «ακούγονταν μόνο φωνές και οχλοβοή». Απέρριψε δε κατηγορηματικά ως αναληθή τα όσα καταγγέλθηκαν περί… μπράβων, υπογραμμίζοντας πως ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός αποδόθηκε από τους φοιτητές στους εργαζόμενους της ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης, οι οποίοι είναι «εργαζόμενοι οικογενειάρχες των 400 ευρώ που απλά προσπάθησαν να συμβάλλουν στην τήρηση των μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού».

Επίσης ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε αναληθείς τους ισχυρισμούς των φοιτητών ότι προπηλακίστηκαν, προσθέτοντας ακόμη ότι είναι «ψευδέστατο» και αυτό που ειπώθηκε πως η Πρυτανεία κάλεσε τα ΜΑΤ. «Υπήρχε όντως διμοιρία των ΜΑΤ στην περιοχή αλλά όχι στο Πανεπιστήμιο. Βρισκόταν μέσα στη ΔΕΘ όπως συμβαίνει πολλές φορές». «Δεν καλέσαμε την αστυνομία την Παρασκευή όταν γινόταν το πολυπληθές πάρτι στα γρασίδια του ΑΠΘ και τη στιγμή που όλοι μάς εγκαλούσαν γι’ αυτό το ζήτημα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα το κάναμε χτες;», συμπλήρωσε ο κ. Παπαϊωάννου προσθέτοντας ότι τόσο στις αντιδράσεις για την εξεταστική όσο και στη σημερινή κατάληψη συμμετέχει ένας πολύ μικρός αριθμός φοιτητών.

«Εμείς σεβόμαστε όλες τις απόψεις. Όμως, δεν μπορεί μια ομάδα φοιτητών να παίρνει αποφάσεις για όλους. Είμαστε εδώ για να τους ακούσουμε, αλλά να τους ακούσουμε συντεταγμένα και δημοκρατικά. Πιστεύουμε στη δημοκρατία και η μέχρι τώρα πορεία μας δείχνει ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλα. Αλλά θα προστατέψουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την περιουσία του ελληνικού λαού».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις