Χρόνια πριν από την εξαφάνιση της 10χρονης Μαρκέλλας και το αίσιο τέλος στην περιπέτειά της, ένα ακόμα κορίτσι με το ίδιο όνομα έπεσε θύμα απαγωγής στη Θεσσαλονίκη. Επρόκειτο για την 6χρονη Μαρκέλλα Χ. κόρη γνωστού επιχειρηματία, η οποία απήχθη τον Απρίλιο του 2002 και απελευθερώθηκε από την αστυνομία ένα μήνα μετά.

Οι δράστες σχεδίαζαν επί μήνες την κάθε λεπτομέρεια. Το πρωί της 11ης Απριλίου λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι της οικογένειας στην Περαία, τρεις κουκουλοφόροι, κρατώντας δύο πιστόλια και μια κοντόκαννη καραμπίνα, προκάλεσαν τροχαίο ατύχημα και συγκρούστηκαν με το τζιπ του επιχειρηματία, που πήγαινε την κόρη του στο σχολείο στο Πανόραμα. Οι δράστες άρπαξαν το παιδί και ανάγκασαν διερχόμενη οδηγό να εγκαταλείψει το όχημά της, στο οποίο επιβιβάστηκαν και εξαφανίστηκαν.

Στη συνέχεια ζήτησαν από την οικογένεια 3 εκατ. δολάρια ως λύτρα. Την ίδια ώρα, κρατούσαν την 6χρονη σε διαμέρισμα της οδού Αρτέμιδος στην ανατολική Θεσσαλονίκη και επικοινωνούσαν μέσω κινητών τηλεφώνων με τον πατέρα της. Η ασφάλεια Θεσσαλονίκης εντόπισε το στίγμα των κινητών – τεχνολογία που μόλις είχε εμφανιστεί για τις αρχές – και με οργανωμένη επιχείρηση εφόδου συνέλαβε τους απαγωγείς στο διαμέρισμα και απελευθέρωσε τη Μαρκέλλα μετά από 26 μέρες.

Μάλιστα, τα ίχνη των κινητών εντοπίστηκαν με τη βοήθεια ειδικού τεχνικού εξοπλισμού από την Ιταλία και οι έλληνες αστυνομικοί με τη συνδρομή των ιταλών συναδέλφων τους εντόπισαν το διαμέρισμα που επί είκοσι έξι ημέρες οι δράστες κρατούσαν όμηρο τη μικρή.

Οι δράστες αρχικά είχαν σχεδιάσει να απαγάγουν τον πατέρα, αλλά στην πορεία άλλαξαν στόχο. Εντόπισαν το στόχο τους σε μια ταβέρνα, όπου ο επιχειρηματίας ήταν θαμώνας και ένας από τους δράστες σερβιτόρος.

Στο διαμέρισμα όπου κρατούσαν οι δράστες την εξάχρονη είχαν λάβει μέτρα προκειμένου να μην ακούγονται τα κλάματά της στην πολυκατοικία. Είχαν καλύψει όλους τους τοίχους με φελιζόλ ως μονωτικό υλικό. Τηλεφωνούσαν στην οικογένεια ανά διήμερο ζητώντας τα χρήματα που διεκδικούσαν και τρεις φορές έδωσαν το τηλέφωνο στο παιδί για να μιλήσει με τον πατέρα του. «Δεν βιαζόμαστε, μπορούμε να περιμένουμε όσο θέλεις, όταν συγκεντρώσεις όλα τα χρήματα τότε θα πάρεις την κόρη σου. Μπορούμε να περιμένουμε», έλεγαν στην οικογένεια. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής οι δράστες: «Έλεγαν ότι είχαν δεμένο το παιδί με χειροβομβίδες, ήταν αμετακίνητοι στο ποσό εκτός από μία ημέρα που έπεσαν στο 80% των χρημάτων που ζητούσαν».

Τον Μάιο ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν και οι 3, δύο ομογενείς από τη Γεωργία και ένας Αρμένιος. Οι 2 ομογενείς ομολόγησαν άμεσα. Και οι 3 καταδικάστηκαν. Ο 27χρονος Δημήτρης Κ. σε 23 έτη και 8 μήνες, ο 24χρονος Ευάγγελος Σ. σε ποινή 21 ετών και 4 μηνών, ενώ στον 24χρονο Σεργκέι Ζ. επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών και ενός μηνός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις