Σε πλήρη απομόνωση για 7 μέρες έχουν τεθεί οι κάτοικοι του χωριού Εχίνος στην Ξάνθη, ύστερα από τον εντοπισμό 73 νέων κρουσμάτων. Σημειώνεται πως συνολικά έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Έτσι μετά από ολονύχτια σύσκεψη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή να επιβληθεί αυστηρή καραντίνα στον Εχίνο από σήμερα μέχρι και τις 25 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως Νίκος Χαρδαλιά και Σωτήρης Τσιόδρας έχουν διαμηνύσει ότι θα υπάρξει τοπικό lockdown όπου παρατηρείται έξαρση του ιού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Εχίνος είχε μπει σε «ήπια» καραντίνα εδώ και μία εβδομάδα, ωστόσο χτες αποφασίστηκε η απόλυτη απομόνωση.

Το τελευταίο θύμα είναι μια 70χρονη γυναίκα η οποία κατέληξε το απόγευμα της Πέμπτης στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Η γυναίκα, που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση, εισήχθη στο νοσοκομείο στις 14 Ιουνίου, ενώ διασωληνώθηκε την επόμενη ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε τέσσερις μόλις ημέρες καταγράφηκαν έξι θάνατοι στον Εχίνο Ξάνθης.

Η γιορτή που εκτόξευσε τα κρούσματα

Οι χάρτες του ΕΟΔΥ τοποθετούν από τον Μάρτιο την Ξάνθη και ειδικά τον Εχίνο στην κατηγορία με τους νομούς που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, μιας και η περιοχή έχει μεγάλο ιστορικό κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μία εορτή ήταν αρκετή ώστε να αναζωπυρωθούν με μιας τα κρούσματα.

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων προκύπτει από την κινητικότητα στην περιοχή προ 14 ημερών, όταν δηλαδή οι περισσότεροι κάτοικοι της Ξάνθης γιόρταζαν το Μπαϊράμι, μεγάλη γιορτή για τους μουσουλμάνους. Φέτος το μικρό Μπαϊράμι γιορτάστηκε από το απόγευμα της 23ης Μαΐου μέχρι το απόγευμα της 24ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τα Νέα οι προσευχές έγιναν στα τεμένη, σε ανοιχτούς χώρους και σε στάδια. Ωστόσο, εκεί χαιρέτησαν και αγκαλιάστηκαν, ενώ στη συνέχεια, γιόρτασαν κάνοντας επισκέψεις στα σπίτια των συγγενών και των φίλων για την ανταλλαγή ευχών.

Τι σημαίνει αυστηρή καραντίνα

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της κοινότητας υποχρεούνται να μείνουν στα σπίτια τους , ενώ τους επιτρέπεται να βγουν μόνο για να ψωνίσουν τρόφιμα ή φάρμακα. Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ΙΧ τους στην κοινότητα, ούτε να ανοίξουν το κατάστημα τους, καθώς όλα τα μαγαζιά θα είναι κλειστά και ανοιχτά θα είναι μόνο τα φαρμακεία.

Για τις επόμενες επτά μέρες, στον Εχίνο θα ισχύει:

  1. Δεν τους επιτρέπεται να βγουν εκτός της κοινότητας του και εκτός σπιτιού αν δεν είναι να επισκεφτούν κάποιο μαγαζί για να προμηθευτούν υλικά αγαθά.
  2. Θα πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά μάσκα όταν κυκλοφορούν εκτός σπιτιού και όταν εισέρχονται σε κάποιο κατάστημα η φαρμακείο.
  3. Οι λαϊκές αγορές θα σταματήσουν να λειτουργούν όσο είναι σε εφαρμογή η αυστηρή καραντίνα, όπως και τα εμπορικά καταστήματα.
  4. Οι μόνες επιχειρήσεις που θα λειτουργούν στον Εχίνο θα είναι τα παντοπωλεία, τα οπωροπωλεία, τα κρεοπωλεία, οι φούρνοι, οι υπεραγορές, δηλαδή τα super market.
  5. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Μύκης θα φροντίσει αυτές τις ημέρες για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  6. Επίσης θα υπάρχει λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για 7 ημέρες, ήτοι από 18-06-2020 και ώρα 06:00 έως και 25-06-2020 και ώρα 06:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Σημειώνεται ότι οι εκτεταμένοι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες βάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14».

Ανησυχία σε Κρήτη και Ροδόπη

Σχετικά με την Κρήτη, την Πέμπτη εντοπίστηκε μετά από αρκετό καιρό ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα από τη Σουηδία, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στα Χανιά. Ο 21χρονος νοσηλεύεται στη μονάδα Covid-19 του νοσοκομείου Χανίων. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του 21χρονου, ώστε να εξετασθεί αν υπάρχει κάποιο άλλο κρούσμα. Σε καραντίνα βρίσκεται και το χωριό Αγίασμα στην Ροδόπη, όπου την Τρίτη εντοπίστηκαν συνολικά πέντε κρούσματα. Στο σημείο έχουν φτάσει συνεργεία του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν ελέγχους.