Συλλαλητήριο ενάντια στις εξώσεις προσφύγων από τις κατοικίες και τους καταυλισμούς όπου διαμένουν, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο. Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, με κάλεσμα αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων, ενώσεων μεταναστών σωματείων και φορέων, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα.

Το κεντρικό σύνθημα της πορείας ήταν «Όχι στις εξώσεις προσφύγων». Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την ώρα που οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων απειλούνται με έξωση ή έχουν ήδη εκδιωχθεί από την κατοικία τους, κατόπιν σχετικής απόφασης της κυβέρνησης για τερματισμό των σχετικών προγραμμάτων του ΟΗΕ που εξασφάλιζαν στέγαση και ένα στοιχειώδες επίδομα σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Ήδη οι πρώτοι άστεγοι πρόσφυγες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην Αθήνα και στην πλατεία Βικτωρίας, και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συντονισμού για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ), με τις εξώσεις προστίθενται πάνω από 11.000 άνθρωποι στους άστεγους που ήδη υπάρχουν.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες εξαιτίας των αντιπροσφυγικών πολιτικών κυβέρνησης, Ε.Ε. με τις άθλιες συνθήκες  διαβίωσης, τον υπερσυνωστισμό, τον εγκλεισμό στα στρατόπεδα, τον περιορισμό του δικαιώματος ασύλου, τις απελάσεις και τις παράνομες επαναπροωθήσεις οξύνθηκαν με τον κορονοϊό. Και μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το Υπουργείο μετανάστευσης εξαγγέλλει τις εξώσεις, το κλείσιμο 55 δομών διαμονής από τις 93 στην ενδοχώρα και τη διακοπή ακόμα και του πενιχρού επιδόματος για τους πρόσφυγες που πετά στο δρόμο».

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στις Σέρρες με κεντρικό σύνθημα «κανένας πρόσφυγας άστεγος-φυλακισμένος-κυνηγημένος» πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των προσφύγων. Το συλλαλητήριο έλαβε μέρος στην πλατεία Κρονίου και διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για τους Πρόσφυγες. Η κινητοποίηση εντάσσεται  στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Στην Πάτρα η κινητοποίηση έλαβε μέρος στην πλατεία Γεωργίου. Το σχετικό κάλεσμα ανέφερε:

«Μέσα από τους αγώνες του εργατικού-λαϊκού κινήματος να παλέψουμε για:

  • Να μην γίνει καμία έξωση προσφύγων.
  • Καμία χρήση βίας και κρατικής καταστολής με στόχο την απομάκρυνση προσφύγων από τους χώρους που διαμένουν».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις