Αναμφισβήτητα η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ασύγκριτη με τα χρήματα. Ο ψευτογιατρός «Νίκος Κοντός» συνελήφθη στο Κορωπί και θα δικαστεί για τις τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις καρκινοπαθών που πήρε στον λαιμό του του. Όμως το κόλπο γκρόσο αυτού του σύγχρονου Μυγχάουζεν με βάση τα όσα του αποδίδονται από τις αρχές δεν ήταν η… ιατρική αλλά ότι το 2006 έπεισε τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά (αποσπώντας του συνολικά 48 εκατομμύρια ευρώ) ότι είχε επιλεγεί από την αμερικανική κυβέρνηση για ένα άκρως εμπιστευτικό επιχειρηματικό σχέδιο ύψος 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εμφανίστηκε ως υψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίων υπηρεσιών ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών όπως η υπηρεσία Εθνικής ασφάλειας NSA, οικογενειακός φίλος των ελληνικής καταγωγής Αμερικανών αξιωματούχων Τζορτζ Τένετ (διοικητής CIA, κάτω αριστερά) και Νίκολας Νεγκρεπόντε ( κορυφαίο στέλεχος της  NSA κάτω δεξιά) εκείνη την εποχή.

Έλεγε επίσης ότι ήταν φίλος της τότε Υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις με την οποία υποτίθεται ότι είχαν περάσει μαζί εκπαίδευση στην Αλάσκα σε ειδικά διαμορφωμένα καταφύγια κάτω από τον πάγο! Όλα αυτά τα μαθαίνουμε από την μήνυση που είχε υποβάλλει ο κ. Κοντομηνάς. Τόσο στον «Κοντό» όσο και σε άλλους συνεργάτες του που στη συνέχεια απαλλάχτηκαν.

Ο «Νίκος Κοντός»

Όλα αυτά ξεκίνησαν το 2005. Το περίφημο σχέδιο για το οποίο ο κύριος Κοντομηνάς είχε επιλεγεί από τους Αμερικανούς αφορούσε σε μία εμπορική εφαρμογή μιας νέου τύπου κεραίας τηλεπικοινωνιών που παράγονταν υποτίθεται με απόλυτη μυστικότητα από την NSA και η οποία αξιοποιούνταν μόνο για τις αμερικανικές ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή επέτρεπε παντοδυναμία στις τηλεπικοινωνίες μεγαλύτερη και από όλους τους δορυφόρους μαζί.

Ο «Κοντός» με διάφορες πλαστογραφημένες επιστολές εταιριών, Τένετ, Νεγκρεπόντε κλπ έπεισε τον καλό Έλληνα επιχειρηματία ότι οι Αμερικανοί τον είχαν επιλέξει ώστε μαζί με εκείνους και του Κινέζους να προχωρήσουν  στην επένδυση που θα έφτανε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

25 Απριλίου 2006. Η Κοντολίζα Ράις όντως συναντά στην Αθήνα τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Κοντομηνάς περιέμενει σε κάποιο γραφείο στην Αθήνα την σειρά του για να δει την κ. Ράις όπως του είχε υποσχεθεί ο «Νίκος Κοντός» χρησιμοποιώντας αλήθειες και ψέματα μαζί. Τελικά «λόγω του φόβου των επεισοδίων στους δρόμους της Αθήνας» η συνάντηση Κοντομηνά Ράις αναβάλλεται. Για πολλοστή φορά.

Εκτός του ότι για να διασφαλιστεί υποτίθεται η ασφάλεια των επικοινωνιών και των συναντήσεων εν Όψει της συνάντησης του κ. Κοντομηνά με την Κοντολίζα Ράις ο «Κοντός» απέσπασε κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ (!) για την προμήθεια, θωρακισμένων πολυτελών αυτοκινήτων και ειδικών συσκευών πρότεινε και το εξής:

Υποτίθεται για να ικανοποιηθούν οι Αμερικανικές αρχές, συνέστησε στον κ. Κοντομηνά να αγοράσει και να τους προσφέρει ως αντάλλαγμα το αρχείο του στρατηγού εν αποστρατεία Νικολάου Γρυλλάκη* (πέθανε το 2017 σε ηλικία 91 ετών) στο οποίο δήθεν περιλαμβάνονταν σημαντικές επιστημονικές γεωπολιτικές αναλύσεις του τελευταίου για την ιστορική εξέλιξη της εγχώριας τρομοκρατίας αλλά και απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα για Έλληνες και ξένους πολιτικούς, επιχειρηματίες κλπ από την δεκαετία του 60 και μετά.

Ο στρατηγός Νικόλαος Γρυλλάκης σε φωτογραφία από το αρχείο της Eurokinissi

Σύμφωνα με τη μήνυσή του ο επιχειρηματίας πείστηκε και κατέβαλλε 8 εκατομμύρια ευρώ στον «Κοντό» για το αρχείο το οποίο βέβαια μάλλον δεν παρέλαβε ποτέ από όσα λέει στη μήνυση για την υπόθεση του 2006.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την αναφορά ανέσυρα από το αρχείο μου ένα δημοσίευμα από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» . Γράφει τότε λοιπόν σε ανύποπτο χρόνο ο «Μικροπολιτικός» :

Κλείνουν φέτος 10 χρόνια από την εποχή που ο στρατηγός Γρυλλάκης εγκατέλειπε το 1991
το υπόγειο της Ρηγίλλης, όπου για αρκετά χρόνια είχε τα δικά του, ιδιαίτερα
γραφεία ως έμπιστος του ­ τότε ­ προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ.
Μητσοτάκη. Ένα ερώτημα που δεν απαντήθηκε ποτέ, αφορά το περιβόητο «αρχείο Γρυλλάκη», το
οποίο «έπιανε», ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα ολόκληρο δωμάτιο στο υπόγειο των
κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας και είχε το δικό του σύστημα
ασφαλείας, για προστασία από «διαρροές»…

Τι περιείχε εκείνο το αρχείο; Φακέλους, εκατοντάδες φακέλους, οι οποίοι όλο
και εμπλουτίζονταν, ειδικά τα τελευταία χρόνια πριν από το ’89. Ο στρατηγός
είχε ιδιαίτερη αδυναμία στη δημιουργία φακέλων, ειδικά για τους αντιπάλους της
Νέας Δημοκρατίας από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ…

Εκείνη την εποχή η μηχανοργάνωση δεν είχε προχωρήσει και οι φάκελοι είχαν το
παρουσιαστικό των γνωστών φακέλων της Ασφάλειας. Κάποιοι δε, που τους είχαν
δει, είχαν προσέξει σε εξώφυλλα φακέλων ονόματα όπως «Τσοχατζόπουλος»,
«Χαραλαμπόπουλος» και πολλά άλλα που… είναι ταυτόσημα με τα ονόματα στελεχών
του ΠΑΣΟΚ. Επρόκειτο άραγε για… συνεπωνυμίες; Μήπως οι φάκελοι Γρυλλάκη δεν
αφορούσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αφού όλως τυχαίως στα εξώφυλλά τους γράφονταν τα
ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ; Και από περιεχόμενο; Από τα πειθαρχικά παραπτώματα
στον Στρατό έως… ποιος να ξέρει τι. Και πού να είναι άραγε τώρα εκείνοι οι
φάκελοι;

Η λογική λέει ότι ο «Νίκος Κοντός» είχε βρει έναν τρόπο να πείσει τον επιχειρηματία ότι είχε πρόσβαση στο εν λόγω αρχείο έστω, θα γράψουμε εμείς, ερήμην του συγχωρεμένου εδώ και τρία χρόνια στρατηγού Γραλλάκη.  Να πλήρωσε βέβαια 8 εκατομμύρια ο κ. Κοντομηνάς για να αποκτήσει ένα «δωμάτιο φακέλους» χωρίς να πάρει κάποιες εγγυήσεις ή δείγματα, μάλλον είναι απίθανο όσο καλός και να ήταν στην τέχνη της εξαπάτησης ο συλληφθείς στο Κορωπί.

Σίγουρα πάντως ο επιχειρηματίας δεν συνάντησε ποτέ τους αμερικανούς αξιωματούχους που του υπόσχονταν ο «Κοντός» με διάφορες κινηματογραφικές σκηνές και συμπτώσεις να στήνονται την τελευταία στιγμή. Εν μέσω μαυροφορεμένων κομπάρσων κομάντος και κλειστών μαύρων βαν να τρέχουν και να φρενάρουν σαν σε ταινία  σε τουλάχιστον δύο ταξίδια στις ΗΠΑ. Όπως λέει ο ίδιος ο επιχειρηματίας στην μήνυσή του και δημοσιέυει στην Κυριακάτικη Real News η δημοσιογράφος Άννα Κανδύλη «δεν ήρθε στο ραντεβού μας στις ΗΠΑ η Κοντολιζα Ράις  λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων της αλλά μέσω του «Κοντού» μου έστειλε ως συγγνώμη μια πένα μάρκας Mont Blanc με χαραγμένη προσωπική αφιέρωση του προέδρου Μπους και μανικετόκουμπα φέροντα το θυρεό της αμερικανικής κυβέρνησης για τα οποία  ανέφεραν ότι αποτελούν επίσημο δώρο προοριζόμενο για εκλεκτούς καλεσμένους και ότι οι μοναδικοί άνθρωποι που κατέχουν αντίστοιχα στον κόσμο είναι ο πρόεδρος της Κίνας και ο άγγλος πρωθυπουργός Τόνι Mπλερ γεγονός ενδεικτικό της εκτίμησης που έτρεφε προς το πρόσωπό μου η αμερικανική κυβέρνηση»

Ας επιστρέψω όμως στο αρχείο του στρατηγού Γρυλλάκη. Την τελευταία φορά που ακούσαμε για αυτό ήταν στις 25 Ιανουαρίου του 2019 όταν ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έγραφε στο twitter: «Ο Νίκος Γρυλάκης ήταν ένας ακούραστος στρατιώτης της Ελλάδας. Είναι ντροπή η προσβολή της μνήμης του. Είναι αυτός που έλυσε σοβαρά εθνικά θέματα όπως το βλαχικό, έφερε λύση στο σκοπιανό που σταμάτησε με την δολοφονία Γκλιγκόροφ. Με άδεια της οικογένειάς του θα δημοσιεύσω τα αρχεία του»

Τελικά ο κ. Καμμένος δεν τα δημοσίευσε. Τώρα, τα είχε εκείνος και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η οικογένεια του στρατηγού που την αναφέρει ή κάποιος άλλος; Δεν έχει μικρή σημασία αλλά όλα αυτά μας γυρίζουν πίσω στην φοβερή και τρομερή δεκαετία του 1990 με ενδιάμεση στάση στο 2006 και τον απίθανο «Νίκο Κοντό» που πέρα από τα μαντζούνια και τα μοναστήρια θα είχε ενδιαφέρον να μιλήσει και για την υπόθεση για την οποία τον κατηγορεί ο κ. Κοντομηνάς. Και τώρα που συνελήφθη λογικά θα το κάνει.

Η μήνυση του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά έφτασε στη δικαιοσύνη και ο «Κοντός» με βούλευμα του Συμβουλίου πλημμελειοδικών Αθηνών παραπέμφθηκε να δικαστεί για κακουργηματική απάτη. Η δίκη μάλιστα είχε προσδιοριστεί να ξεκινήσει την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2020 μία ημέρα δηλαδή αφού συνελήφθη στο Κορωπί ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα. Λόγω της πανδημίας η δίκη δεν πραγματοποιήθηκε αλλά κάποια στιγμή θα τελεστεί. Να δούμε τι άλλο θα μάθουμε.

*Ο Νικόλαος Γρυλλάκης γεννήθηκε στα Χανιά και αποφοίτησε το 1950 από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός των Τεθωρακισμένων και το 1963 ως ίλαρχος από την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου καθώς και από τη Σχολή Εθνικής Αμυνας ως αντισυνταγματάρχης το 1977.
Εκπαιδεύτηκε σε θέματα κατασκοπίας-αντικατασκοπίας από τη CIA και τη Μοσάντ και υπηρέτησε στο Τμήμα Επιχειρήσεων Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ και στο Γραφείο Πληροφοριών του ΓΕΣ.  Μετά την αποστρατεία του, το 1986, με τον βαθμό του επίτιμου αντιστράτηγου, ανέλαβε διευθυντής ασφαλείας και πληροφοριών της ΝΔ ενώ επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διετέλεσε σύμβουλος του τότε Πρωθυπουργού για θέματα Αμυνας, Ασφάλειας και διαβαλκανικών σχέσεων.
Το όνομα του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα την εποχή που την πολιτική ζωή του τόπου μονοπωλούσε το η περιβόητη υπόθεση των υποκλοπών (1988-1991), χωρίς ωστόσο η υπόθεση αυτή να φτάσει ποτέ στις δικαστικές αίθουσες. Ο ίδιος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, είχε αναλάβει και ρόλο σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις την περίοδο 1990-93 αναφορικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Πέθανε σε ηλικία 91 ετών το 2017

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις