Περίπου 145 κρούσματα εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου τουλάχιστον τα 25 αφορούν σε άτομα που ήρθαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα από αυτά τα άτομα ήρθαν στην χώρα μέσω πτήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, πριν την απελευθέρωση των πτήσεων σε δεκάδες χώρες, είχαν εντοπιστεί μόνο 4 κρούσματα σε πτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τα 145 συνολικά κρούσματα τα περισσότερα βρίσκονται στη Θράκη και κυρίως στην Ξάνθη. Συνολικά στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα συνολικά είναι 309 εκ των οποίων τα 106 εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Παράλληλα, η περιοχή της Αττικής όπου μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα (περίπου το 51,6%) από το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, φαίνεται να έχουν εντοπιστεί μόνο 10 νέα περιστατικά την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα παραπάνω δεδομένα εξετάζουν ενδελεχώς οι υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας είναι θετικό το γεγονός ότι οι εστίες της επιδημιολογικής έξαρσης είναι πολύ συγκεκριμένες. Από την άλλη μεριά αφενός διατείνονται ότι ίσως χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα, αφετέρου αναφέρουν ότι η πορεία της επιδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί σε μια περιοχή αν δεν υπάρχει συμμόρφωση.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία για τον κορονοϊό, οι περιοχές όπου ο ιός δεν κατάφερε να εξαπλωθεί ιδιαίτερα είναι το Νότιο Αιγαίο (μόλις 14 κρούσματα εκ των οποίων μόνο 3 μπορεί να θεωρούνται ενεργά), τα Επτάνησα (14 κρούσματα επίσης μη ενεργά), το Βόρειο Αιγαίο (15 κρούσματα), η Ήπειρος (18 κρούσματα εκ των οποίων δύο τις τελευταίες μέρες) και η Κρήτη (21 κρούσματα).

Έξαρση έχουν σημειώσει περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα και αυτό αποδίδεται στις μουσουλμανικές κοινότητες και την κοινωνικότητα των κατοίκων λόγω του Μπαϊραμιού. Την Κυριακή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι 10. Τα νέα κρούσματα προέρχονται, 3 από τη Ροδόπη, 2 από τη Θεσπρωτία, 1 από την Ξάνθη και 4 εντοπίστηκαν σε εισερχόμενους από το εξωτερικό (2 από Προμαχώνα και 2 σε πτήσεις).