Είναι κατά κανόνα, άνθρωποι που ήδη βρίσκονταν στα όρια της ακραίας φτώχειας και η ύφεση που δείχνει τα δόντια της, τα σπρώχνει πέρα από αυτά. Σύμφωνα με τον “Ταχυδρόμο” του Βόλου, ένας 74χρονος βρέθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση από γείτονες του. Ο άνδρας ζει μόνος, έχει προβλήματα υγείας και δεν έχει καθόλου έσοδα. Εξασφαλίζει ένα πιάτο φαγητό από την τοπική Εκκλησία και από γείτονες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γείτονες που τον βρήκαν επικοινώνησαν με υπαλλήλους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι“. Κλιμάκιο έσπευσε στο σπίτι του και τον βρήκαν σε άθλια κατάσταση. Προέκυψε πως ζούσε στην Αθήνα και αντιμετώπιζε οικογενειακά προβλήματα, έτσι αποφάσισε να έρθει στη Μαγνησία προκειμένου να μείνει μαζί με την αδερφή του. Όσο η αδερφή του ζούσε ο ίδιος διαβίωνε αξιοπρεπώς. Όταν εκείνη πέθανε, η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Επειδή εχει να υποβάλει φορολογική δήλωση επί σειρά ετών, δεν μπορεί να κάνει δήλωση για να λάβει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Το καθημερινό φαγητό του εξασφαλίζει από την τοπική Ενορία (που όμως για το καλοκαίρι θα μείνει ένα διάστημα κλειστή) και από γείτονες.

Επίσης, στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, διαπιστώθηκε ότι πάσχει από καρκίνο. Μιλώντας στο τοπικό site, η πρόεδρος δημοτικής επιχείρησης, Νατάσσα Μορφογιάννη, δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σε κάποια δημοτική δομή. Για τη φιλοξενία του υπάρχουν προβλήματα λόγω της υγείας του και δεν μπορεί να διαμείνει στον Ξενώνα των Αστέγων. Η κ. Μορφογιάννη προσανατολίζεται στη λύση ενός νοσοκομείου στην Αθήνα που αναλαμβάνει αντίστοιχες περιπτώσεις. Μέχρι τότε γίνεται προσπάθεια για την υποβολή των φορολογικών του δηλώσεων για να μπορέσει να διεκδικήσει τη χορήγηση ΚΕΑ αλλά και επιδόματος ως καρκινοπαθής.

Το φάσμα της πείνας, που είχε γίνει έντονο στα μνημονιακά χρόνια (είναι νωπές οι μνήμες από τις εικόνες ανθρώπων που συνωστίζονταν για να πάρουν μερικά λαχανικά, όταν μοιράζονταν από παραγωγούς), εμφανίστηκε και πάλι, με αφορμή την αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων λόγω κορονοϊού και της μείωσης της στήριξης στους πολύ αδύναμους συμπολίτες μας. Πριν από λίγες εβδομάδες, ένα κοριτσάκι λιποθύμησε έξω από έναν φούρνο στη Ρόδο. Η είδηση πήρε διαστάσεις και αποκαλύφθηκε μία τραγική ιστορία, που δεν είναι μοναδική. Η μητέρα της μικρής είναι άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλος, η οποία δήλωσε: “Δεν έχω δουλειά. Η Ρόδος είναι μια νεκρή πόλη. Από εδώ και πέρα πολλά παιδάκια θα λιποθυμήσουν, δεν θα είναι μόνο το δικό μου. (… ) Μόλις πληρώνομαι, πάω ψωνίζω να έχω αποθέματα στα ντουλάπια μου. Αλλά κάποια στιγμή τελειώσανε” πρόσθεσε η γυναίκα, η οποία μεγαλώνει μόνη της δύο παιδιά.

Στην Ρόδο, ένα νησί που “ζει” από τον τουρισμό, είχε καταγραφεί προηγουμένως και το εξής περιστατικό. Ένας άνδρας 48 ετών, μπήκε σε εστιατόριο για να κλέψει, ωστόσο καθώς δεν ήταν “επαγγελματίας”, λιγοψύχησε και κάλεσε την Αστυνομία. Ο ιδιοκτήτης δήλωσε στη Ροδιακή: “Με ενημέρωσαν ότι το κατάστημά μου είχε παραβιαστεί από έναν 48χρονο, ο οποίος μάλιστα από μόνος του επικοινώνησε με την αστυνομία και ζήτησε να τον συλλάβουν. Δεν μπορούσα να το πιστέψω αυτό. Τους είπα ότι ήθελα να μιλήσω μαζί του. Έφθασα στο κατάστημά μου λίγη ώρα αργότερα. Είχε ανοίξει την είσοδο και την ταμειακή μηχανή και είχε προλάβει να πάρει μερικά ευρώ σε ψιλά που είχα μέσα στο συρτάρι. Είπε ότι το έκανε επειδή δεν είχε να φάει και ότι μετάνιωσε που το έκανε, αλλά δεν είχε άλλη λύση. Τον λυπήθηκα. Δεν του έκανα μήνυση. Δεν θα ζητήσω τη δίωξή του. Του έδωσα και 20 ευρώ που είχα μαζί μου εκείνη την ώρα για να μπορέσει να αγοράσει κάτι και να φάει. Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω πώς να το ερμηνεύσω και τι να πω. Στην όψη δεν έμοιαζε με Έλληνας, αλλά μετά είδα που είχε Ελληνική ταυτότητα. Ήταν 48 χρονών. Και σίγουρα δεν ήταν ούτε ναρκομανής, ούτε κάτι τέτοιο”.

Επιμέλεια: Ντίνα Μιχαλοπούλου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις