Ο προσφυγικός καταυλισμός της Μόριας, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας μικρής πόλης, με το παζάρι της και τα καταστήματά της που πωλούν τρόφιμα, καλλυντικά, ρούχα και παπούτσια, ακόμη και ηλεκτρικά είδη. Φωτογραφικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας “Τα μπλόκια” δείχνει την Μόρια της καθημερινότητας και του αγώνα για επιβίωση. “Σαντουιτσάδικα, σουβλατζίδικα με σουβλάκια κοτόπουλο, μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα, φαλάφελ, πατάτες τηγανιτές, πίτες. Μυρωδιές ανατολίτικων μπαχαρικών ανακατεμένες με τη δυσοσμία της έλλειψης αποχετευτικού συστήματος” γράφει η σελίδα. “Μπορεί οι επαγγελματίες της Μόριας να είναι ‘παράνομοι’’, έχουν όμως συμβόλαιο με τη ζωή. Παρά τις δυσκολίες, δεν το βάζουν κάτω, παίρνουν τα ρίσκα τους για το εμπόρευμά τους, στήνουν τους πάγκους τους και κάθε πρωί πηγαίνουν στη δουλειά. Με πείσμα. Αυτή είναι η αισιόδοξη πλευρά. (…) Υπάρχει όμως και η σκοτεινή Μόρια: Διακίνηση ναρκωτικών, παραίτηση, χρήστες, βαποράκια, εξαναγκασμός στην παρανομία. Μία χαμένη γενιά. Το κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ, όχι όμως τις ουσίες… Κι οι ουσίες από κάπου έρχονται στη Μόρια. Κάποιοι τις διοχετεύουν στην αγορά των απελπισμένων και κερδίζουν πολλά“. Το πρωί του Σαββάτου η νεολαία περιμένει για ένα κούρεμα, το οποίο στοιχίζει δύο ευρώ.  “Η νεολαία του καταυλισμού της Μόριας πιστή στο ίδιο παγκόσμιο κουρευτικό στυλ, μέρος μιας ομοιόμορφης παγκόσμιας νεανικής παρέας, γεμίζει τα αυτοσχέδια κουρεία. Με 2 ή 3 ευρώ, πανομοιότυπα σχέδια στα κεφάλια των νεαρών προσφύγων, όπως και στα κεφάλια της νεολαίας των δυτικών μητροπόλεων και της πατρίδα μας“.

Στον καταυλισμό της Μόριας βρίσκονται 15.000 πρόσφυγες, ενώ το πρόβλημα της στέγασης γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό, με την χώρα μας να δέχεται αρνητική δημοσιότητα και κριτική από διεθνείς φορείς για τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Πρόσφυγες στον δρόμο στο κέντρο της Αθήνας

Πρόσφατα, στην πλατεία Βικτωρίας, αναβίωσαν σκηνές του 2015, με ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους στον απόηχο απόφασης του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, να φύγουν από τις δομές φιλοξενίας, χωρίς σχέδιο για το που θα μείνουν. Οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων μπόρεσαν να φύγουν από την Μόρια, αφού έγινε δεκτή η αίτησή τους για άσυλο. Βρήκαν καταφύγιο στην Αθήνα στην πλατεία Βικτωρίας. Πρόκειται για λύση απελπισίας, που αντικατοπτρίζει την έλλειψη αποτελεσματικής ένταξης, όπως και την τεράστια δυσκολία πρόσβασης σε στέγη. Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προβλέπει την επιδότηση ενοικίου για πρόσφυγες για 6 μήνες, πρέπει όμως πρώτα να έχουν βρει οι ίδιοι το διαμέρισμα που θα νοικιάσουν. Ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο, είτε γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη στέγη είτε γιατί όταν υπάρχει οι ιδιοκτήτες αρνούνται.

Η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας αποτελεί ένα πολύ μικρό δείγμα για το πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα, αν επιμείνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στην έξωση 11.000 προσφύγων από δομές και διαμερίσματα, χωρίς λύσεις.

Διαβάστε αναλυτικά

Συνεχίζεται η εκκένωση καταλήψεων

Παράλληλα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. εκκενώνουν την μία μετά την άλλη “καταλήψεις” που στέγαζαν με επιτυχία πρόσφυγες. Πρόσφατα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. εκκένωσε ακόμη μία “κατάληψη” στην οδό Δερβενίων, η οποία λειτουργούσε ως κέντρο στήριξης σε πρόσφυγες. Η κατάληψη “Δερβενίων 56” λειτουργούσε από το 2015, στηρίζοντας το κίνημα αλληλεγγύης και αρωγής προς τους πρόσφυγες στη Λέσβο και στην πλατεία Βικτωρίας. Επίσης, ο κοινωνικός χώρος είχε πραγματοποιήσει και αποστολή αλληλεγγύης στην Ειδομένη.

Πηγή φωτογραφιών: Τα Μπλόκια

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις