Δεκτή έκανε τελικά ο Άρειος Πάγος την πρόταση του αντεισαγγελέα, ο οποίος κατά τη διαδικασία ακρόασης τον περασμένο Ιανουάριο είχε προτείνει την επικύρωση της ενοχής του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιου, για το σκέλος που αφορά τον αντιρατσιστικό νόμο. Όσον αφορά το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την απαλλαγή του λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα. Ο Αμβρόσιος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ και κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος σε ομοφοβικό του κείμενο που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του, για το οποίο έγινε μηνυτήρια αναφορά από εννέα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Αιγίου, σε φυλάκιση 7 μηνών με τριετή αναστολή, όταν μετά την εισαγγελική έφεση κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης κάθισε και πάλι στο εδώλιο για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και ρητορική μίσους. Μεταξύ των πολλών άλλων που έγραφε στο επίμαχο κείμενο, ανέφερε για τους ομοφυλόφιλους “αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι. Φτύστε τους. Η ομοφυλοφιλία είναι κακούργημα είναι αμαρτία, εξευτελισμένοι άνθρωποι του σκότους” ανάμεσα στα άλλα.

Πρωτόδικα ο μητροπολίτης αθωώθηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ωστόσο οδηγήθηκε και πάλι στο εδώλιο κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. Τον Ιανουάριο του 2019,  το Τριμελές Εφετείο Αιγίου τον έκρινε ένοχο καταδικάζοντάς τον στην ποινή φυλάκισης συνολικά 7 μηνών με τριετή αναστολή. «Είναι μια ιστορική απόφαση για την Ελλάδα και απολύτως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο, όριο στο λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία. Η απόφαση αυτή συνιστά  δικλείδα ασφαλείας  και ασπίδα προστασίας για την ισότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Θεωρώ την απόφαση τομή για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας» τονίζει η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Κλειώ Παπαπαντολέων.

Αποχή Αγγελή για λόγους συγγένειας

Λίγες μέρες πριν τη σημερινή συζήτηση της αναίρεσης στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, δήλωσε αποχή από την έδρα προκειμένου, να μην εγερθούν εναντίον του υπόνοιες μεροληψίας, καθώς ο Μητροπολίτης τον είχε στεφανώσει με τη σύζυγό του, η οποία είναι επίσης δικαστική λειτουργός. Επιπλέον και ο πεθερός του αντεισαγγελέα ΑΠ ήταν ανώτατος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος άμα τη συνταξιοδότηση του, χειροτονήθηκε ιερέας. Στη θέση του ορίσθηκε ο αντεισαγγελέας ΑΠ Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.