Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, τιμά τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό τους Αναργύρους, τον Όσιο Πέτρο του Πατρικίου εν τοις Ευάνδρου, τον Όσιο Λέων τον ερημίτη, τους Αγίους Δύο Χιλιάδες Μάρτυρες και τους Αγίους Εικοσιπέντε Μάρτυρες τους εν Νικομηδεία. Επίσης, τιμά τον Όσιο Βασίλειο τον κτήτορα της Μονής Βαθέος Ρύακος, τον Άγιο Μαυρίκιο, τον Άγιο Κωνσταντίνο τον Θαυματουργό και τους συν αυτώ, καθώς και τον Άγιο Leonorus.

Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Αργύρης, η Αργυρώ, ο Ανάργυρος, η Ανάργυρη, η Αναργυρούλα, ο Δαμιανός, η Δαμιανή, ο Κοσμάς (που γιορτάζουν και την 1 Νοεμβρίου Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων), ο Μαυρίκιος (Μωρίς) και η Μαυρικία (Μαυρίκα), που γιορτάζουν και στις 27 Δεκεμβρίου (Αγίου Μαυρικίου μάρτυρος). Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα!

Τα αδέρφια Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστέψουν στον Χριστό. Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τους αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό.

Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ’ αυτό πού συνέβη και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές. Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τούς είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι’ αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις