Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020 και η χώρα ανοίγει τα σύνορά της συμπληρώνοντας 106 ημέρες από την 18η Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε το γενικό lockdown στην Ελλάδα και επιβλήθηκαν περιορισμοί στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις προκειμένου να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός.

Μια μέρα πριν η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των συνόρων για όλους του πολίτες εκτός Ε.Ε. με ισχύ από τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου, ενώ και η Ένωση υιοθέτησε ανάλογη πολιτική για τα εξωτερικά της σύνορα. Είχε προηγηθεί η επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις από και προς Ιταλία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία καθώς και η απαγόρευση πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια, ενώ ακολούθησαν απαγορευτικά για Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Γερμανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας μόλις 160.714 επιβάτες, μείωση 97,3% σε σχέση με το 2019 όταν είχαν διακινηθεί 5.868.304 επιβάτες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού, αντίστοιχα, ήταν 14.217 καταγράφοντας μείωση 99,4% σε σχέση με το 2019, που είχαν αφιχθεί 2.356.989 επιβάτες.

Παράγοντες του κλάδου των ξενοδόχων παραδέχονται μάλιστα πως η έλευση τουριστών – από σήμερα και στο εξής – «δεν σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία θα σωθούν». «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη και τίποτα δεν είναι συγκρίσιμο με καμία χρονιά του παρελθόντος», ανέφερε την Κυριακή στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός. «Ακόμα και τώρα τα μηνύματα για Ιούλιο και Αύγουστο δεν είναι ενθαρρυντικά», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Κραυγή αγωνίας και από την Ομοσπονδία των εργαζομένων σε Επισιτισμό – Τουρισμό που εκτιμά πως οι αφίξεις θα κυμανθούν στο 10% της περσινής χρονιάς. Η ΠΟΕΕΤ αναμένει, δηλαδή, φέτος να έρθουν 3,5 εκατομμύρια τουρίστες αντί για 32 εκατομμύρια που ήρθαν πέρσι, γεγονός που προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε 225.000 χαμένες θέσεις εργασίας. Περαιτέρω, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Χόντζογλου, σημείωσε χθες πως «δυστυχώς δεν υπάρχει ουσιαστική πρόβλεψη, ουσιαστική κάλυψη των εργαζομένων που θα μείνουν εκτός αγοράς».

Σε ποιους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα από σήμερα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε σε ανακοίνωση του τι θα ισχύσει από σήμερα, Τετάρτη 1η Ιουλίου, σε  συνέχεια των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά:

«1. Επισκέπτες

Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της “ΕΕ+”. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).

Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα  και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα**.

Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

*Η “περιοχή Ε.Ε.+” περιλαμβάνει τις χώρες Σένγκεν (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Σένγκενχώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

** Θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας.

2. Πτήσεις

Από την 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.

Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

3. Χερσαία σημεία εισόδου

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

4. Θαλάσσιες πύλες εισόδου

Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

5. Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων».

Νέες αεροπορικές οδηγίες – Ποιες χώρες εξαιρούνται

Επιπλέον, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης, νέες Notams για την ενημέρωση το επιβατικού κοινού.

Ειδικότερα, με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Σουηδία, όπως διευκρινίζεται.

Επίσης, παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Από την συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες:

 • Αλγερία,
 • Αυστραλία,
 • Καναδάς,
 • Γεωργία,
 • Ιαπωνία,
 • Μαυροβούνιο,
 • Μαρόκο,
 • Νέα Ζηλανδία,
 • Ρουάντα,
 • Σερβία,
 • Νότια Κορέα,
 • Ταϊλάνδη,
 • Τυνησία
 • και Ουρουγουάη.

Περαιτέρω:

  • Εξαιρέσεις πτήσεων: Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων προς Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία και Σουηδία εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.
  • Εξαιρέσεις για τρίτες χώρες: Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις. Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις & απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Κλειστά τα χερσαία σύνορα με Αλβανία

Κλειστά θα παραμείνουν και τα χερσαία σύνορα με την Αλβανία, μετά από απόφαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά από επικοινωνία που είχε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, αποφασίστηκε να μην ανοίξουν ακόμη τα σύνορα και να επανεξεταστεί η ημερομηνία που θα επιτρέπεται η είσοδος από την Κακαβιά.

Εντατικοί έλεγχοι σε αεροδρόμια και λιμάνια

Από σήμερα, κατά την άφιξη των τουριστών, ξεκινούν και οι εντατικοί έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια και στα σύνορα στα βόρεια της χώρας. Χιλιάδες τεστ κορονοϊού αναμένονται να γίνονται σε καθημερινή βάση, με τα αεροδρόμια να «σηκώνουν» το μεγαλύτερο βάρος κατά τις αφίξεις.

Στα 27 αεροδρόμια αναμένεται να γίνουν γίνουν συνολικά 5.634 τεστ ανά ημέρα, τα οποία θα μοιράζονται ως εξής:

 • 1.200 στην Αθήνα
 • 500 στη Θεσσαλονίκη
 • 825 στο Ηράκλειο
 • 605 στη Ρόδο
 • 400 στην Κέρκυρα
 • 309 στην Κω
 • 275 στα Χανιά
 • 250 στη Ζάκυνθο
 • 150 στη Μύκονο
 • 150 στη Σαντορίνη
 • 100 στην Κεφαλονιά
 • 100 στο Άκτιο
 • 60 στη Λέσβο
 • 60 στη Σκιάθο
 • 50 τεστ στα υπόλοιπα 13 μικρότερα αεροδρόμια.

Στα λιμάνια αναμένεται να γίνουν 4.137 τεστ σε μια μέρα. Συγκεκριμένα:

 • 1.490 στο λιμάνι του Πειραιά
 • 309 στο λιμάνι της Πάτρας
 • 117 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας
 • 1.060 στο λιμάνι της Κέρκυρας
 • 612 στο λιμάνι της Ρόδου
 • 504 στο λιμάνι του Κατάκολου
 • 45 στο λιμάνι του Βόλου

Τέλος, στους μεθοριακούς σταθμούς έχει προγραμματιστεί να γίνουν 1.652 τεστ.

Συγκεκριμένα:

 • 1.029 στον Προμαχώνα
 • 571 στους Ευζώνους
 • 52 στις Καστανιές

H λίστα με τις περιοχές των τουριστικών καταλυμάτων καραντίνας

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Τουρισμού την τελική λίστα με τις περιοχές όπου θα μισθωθούν τουριστικά καταλύματα αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του κορονoϊού.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ/ΝΗΣΙ

1 ΑΜΘ Δράμας

2 ΑΜΘ Εβρου

3 ΑΜΘ Θάσος

4 ΑΜΘ Σαμοθράκη

5 ΑΤΤΙΚΗ Αίγινα

6 ΑΤΤΙΚΗ Λεκανοπέδιο

7 ΑΤΤΙΚΗ Σπέτσες

8 ΑΤΤΙΚΗ Υδρα

9 ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΑ

10 ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Λέσβος

11 ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Λήμνος

12 ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Σάμος

13 ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Χίος

14 ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Αιτωλοκαρνανίας

15 ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Αχαΐας

16 ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Ηλείας

17 ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Καστόριας

18 ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Κοζάνης

19 ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Φλώρινα

20 ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Γρεβενά

21 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Αστυπάλαια

22 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Κάλυμνος

23 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Καστελόριζο

24 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Κως

25 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Λειψοί

26 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Λέρος

27 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Πάτμος

28 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Ρόδος

29 ΗΠΕΙΡΟΣ Ιωάννινα

30 ΗΠΕΙΡΟΣ Πρέβεζα

31 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Αλόννησος

32 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Καρδιτσας

33 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Μαγνησίας

34 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Σκιάθος

35 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Σκόπελος

36 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τρικάλων

37 ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ Ζάκυνθος

38 ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ Ιθάκη

39 ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ Κέρκυρα

40 ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ Κεφαλονιά

41 ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ Λευκάδα

42 ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ Παξοί

43 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Θεσσαλονίκη

44 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Κιλκίς

45 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Πέλλα

46 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Πιερία

47 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Σέρρες

48 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Χαλκιδική

49 ΚΡΗΤΗ Ηρακλείου

50 ΚΡΗΤΗ Λασιθίου

51 ΚΡΗΤΗ Ρεθύμνου

52 ΚΡΗΤΗ Χανίων

53 ΚΥΚΛΑΔΕΣ Ανδρος

54 ΚΥΚΛΑΔΕΣ Θήρα

55 ΚΥΚΛΑΔΕΣ Ιος

56 ΚΥΚΛΑΔΕΣ Κύθνος

57 ΚΥΚΛΑΔΕΣ Μήλος

58 ΚΥΚΛΑΔΕΣ Νάξος & Μικρές Κυκλάδες

59 ΚΥΚΛΑΔΕΣ Πάρος

60 ΚΥΚΛΑΔΕΣ Σέριφος

61 ΚΥΚΛΑΔΕΣ Σίφνος

62 ΚΥΚΛΑΔΕΣ Σύρος

63 ΚΥΚΛΑΔΕΣ Τήνος

64 ΚΥΚΛΑΔΕΣ Μύκονος

65 ΚΥΚΛΑΔΕΣ Αμοργός

66 ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ Αργολίδας

67 ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ Αρκαδίας

68 ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ Κορινθίας

69 ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ Λακωνίας

70 ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ Μεσσηνίας

71 ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ Εύβοια

72 ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ Ευρυτανία

73 ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ Σκύρος

74 ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ Φθιώτιδα

75 ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ Φωκίδα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις