Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020, τιμά τον Άγιο Υάκινθο τον κουβικουλάριο (θαλαμηπόλο), τον Άγιο Ανατόλιο Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, τον Άγιο Γεράσιμο τον νέο τον Καρπενησιώτη, τους Αγίους Θεόδοτο, Θεοδότη, Δολινδούχ, Διομήδη, Ευλάμπιο και Ασκληπιάδη, τους Αγίους Μάρκο και Μωκιανό και τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλακτοτροφούσης. Επίσης, τιμά τον Όσιο Ιωακείμ τον νέο τον θεοφόρο, την Ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου Φιλίππου του θαυματουργού μητροπολίτη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, τον Όσιο Ανατόλιο τον εν τω σπηλαίω, την Εύρεση του τάφου και των λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρας Ραφαήλ εν Μυτιλήνη, και την Άγια Θεοδότη τη μάρτυρα.

Επιπλέον, τιμά τον Άγιο Ιωάννη της Μόσχας, τους Αγίους Μιχαήλ και Θωμά του Σολβισεγκόντσκ, τον Άγιο Βασίλειο Επίσκοπο Ριαζάν και Μουρώμ, τον Άγιο Κωνσταντίνο τον Πρίγκιπα, τον Άγιο Ηλιόδωρο Επίσκοπο Αλτίνου, τον Άγιο Βασίλειο του Γιαροσλάβλ τον πρίγκιπα και τον Όσιο Νικόδημο της Λίμνης Κόζα.  Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο η Ζουμπουλία, ο Ανατόλιος, ο Υάκινθος, η Υακίνθη η Υάνθη και η Ιάνθη. Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα!

Ο Άγιος Υάκινθος, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανού (98 – 117 μ.Χ.). Ήταν άνθρωπος με εξαιρετική συμπεριφορά και διετέλεσε κουβικουλάριος του αυτοκράτορα. Διεκπεραίωνε τα καθήκοντα του μέσα στο παλάτι κατά τον καλύτερο τρόπο. Ήταν προσεκτικός και δε μολύνθηκε από τη χλιδή των ανακτόρων. Η ψυχή του ολόκληρη ήταν δοσμένη στο Σωτήρα Χριστό. Γι’ αυτό, όταν ο Τραϊανός διέταξε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Υάκινθος δε δίστασε να ομολογήσει μπροστά στον αυτοκράτορα ότι είναι χριστιανός. Ο Τραϊανός εξεπλάγη και του είπε ότι είναι αχάριστος, για την εμπιστοσύνη και την υπόληψη που του πρόσφερε το παλάτι.

Τότε ο Υάκινθος με ψυχική άνεση απάντησε: «Αν η ευγνωμοσύνη είναι αρετή, βασιλιά, ποια απολογία θα μπορέσω να δώσω αρνούμενος το Σωτήρα μου Χριστό, ο όποιος έχυσε για μένα το αίμα του, ο οποίος μου χάρισε την πίστη, την ελπίδα, την αγάπη, ο όποιος μου δίνει λιμάνι στις τρικυμίες της ψυχής, παρηγοριά στη θλίψη, ασφάλεια στα κύματα, θώρακα στις δοκιμασίες; Και ο οποίος μου επιφυλάσσει συμμετοχή αιώνια στη βασιλεία Του και τη δόξα»; Ο Τραϊανός, στενοχωρημένος από τα λόγια του Υακίνθου, διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός και αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις