Παρά τις διαβεβαιώσεις περί πλήρους ετοιμότητα και οργάνωσης για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση μοιάζει να σηκώνει τα χέρια ψηλά… Από τον πατέρα του Μπόρις Τζόνσον, που έφτασε στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, δίνοντας το παράδειγμα σε κάθε ενδιαφερόμενο τουρίστα μέχρι την πτήση που έφτασε στη Ρόδο από Σουηδία παρά την απαγόρευση δείχνουν την έλλειψη προετοιμασίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως στη Ρόδο θα θυμούνται την πτήση από Σουηδία για πολύ καιρό… Την ώρα που ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωνε ότι πρόκειται για δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες, στο αεροδρόμιο της Ρόδου αποβιβάζονταν οικογένειες με μικρά παιδιά πανηγυρίζοντας. Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία ανήκει στις χώρες στις οποίες δεν δύναται να πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις προς την χώρα μας.

Μάλιστα, στη Σουηδία παρουσίασαν το ταξίδι στη Ρόδο ιστορικό γεγονός και η κορυφαία εφημερίδα της χώρας, Aftonbladet είχε στείλει διαπιστευμένο δημοσιογράφο για να καλύψει το ταξίδι. Η πτήση ήταν προγραμματισμένη να φύγει από το αεροδρόμιο της Στοκχόλμης στις 8:15 και τελικά ύστερα από διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων έφυγε γύρω στις 11:30.

Στην Aftonbladet οι Σουηδοί περιγράφουν πως κατάφεραν να σπάσουν το «εμπάργκο» και να ταξιδέψουν στη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο αεροπλάνο υπήρχαν περίπου 190 επιβάτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τουρίστες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ και παραμένουν ακόμη σε 24ωρη καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Ο πιλότος της πτήσης, Johan Von Bahr, δήλωσε ενθουσιασμένος: «Είμαι 2,5 μήνες καθηλωμένος στο έδαφος για πρώτη φορά ύστερα από 24 συνεχόμενα χρόνια στο κόκπιτ». Ο Σάββας Παγωνάκης τουριστικός πράκτορας είπε μιλώντας στο Open TV ότι «δεν το θεωρώ γκάφα αυτό που έγινε, το θεωρώ τεστ. Πιστεύω ότι πίεσε πολύ ο tour operator για να πραγματοποιηθεί η πτήση και να έρθουν οι πελάτες» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά υπέκυψε λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο τουρισμός…