Την θέσπιση επίσημου Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για τα θέματα της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών ζήτησε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά. Κατέθεσε αυτή την πρόταση κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι η πανδημία επιδείνωσε τη θέση και τα δικαιώματα των γυναικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην παρέμβασή της προς την Ομοσπονδιακή Υπουργό της Γερμανίας Φραντζίσκα Γκίφεϊ, η κυρία Κουντουρά επεσήμανε ότι πρόκειται, για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα, που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο θεσμός του άτυπου Συμβουλίου μέχρι σήμερα υφίσταται. Η ευρωβουλευτής όμως ζήτησε να αναβαθμιστεί και με νέα σύνθεση να θεσπιστεί επίσημη σύνθεση του Συμβουλίου της ΕΕ με τη συμμετοχή των Υπουργών Κρατών της ΕΕ για την ισότητα των φύλων. Η Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε ακόμη και στην ανάγκη η διάσταση του φύλου και των δικαιωμάτων των γυναικών να ενσωματώνεται συστηματικά στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις, και ειδικότερα να ενταχθεί σε όλες τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και συμφωνίες που συνάπτει.

«Οι εμπορικές συμφωνίες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών σε τρίτες χώρες», υπογράμμισε.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Χιλής και της ΕΕ περιλαμβάνεται, για πρώτη φορά στην ΕΕ, ειδικό κεφάλαιο για την ισότητα των φύλων και το εμπόριο.

Σε αυτό το πλαίσιο η Έλενα Κουντουρά ζήτησε από τη Γερμανίδα Υπουργό να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ζητήματα της ισότητας των φύλων, η ενδυνάμωση των γυναικών και ο πιθανός αντίκτυπος στις γυναίκες θα συνεκτιμώνται κατά τη διαπραγμάτευση νέων και την επανεξέταση υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών.

Η Έλενα Κουντουρά είναι αναπληρώτρια στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις